Kadri Duman

Büro Memur-Sen Mersin Şube Başkanı Fevzi İnan, örgüt üyeleriyle birlikte Mersin Vergi Dairesi önünde basın açıklaması yaparak, kamu görevlilerinin karşı karşıya kaldığı çeşitli sorunları ve çözüm bekleyen talepleri dile getirdi. Tasarruf tedbirleri paketi içinde yer alan ve yargı kararıyla kamu çalışanlarının haklarından kesinti yapılan maddeleri şiddetle eleştirdiklerini dile getiren İnan'ın açıklamalarına göre, kamu çalışanlarının öncelikli talepleri arasında şunlar yer alıyor: “Bu hak gasplarına karşı çıkıyor, verilen sözlerin hayata geçirilmemesinden dolayı büyük bir hayal kırıklığı yaşıyoruz. Taleplerimiz açık ve net bir şekilde ortaya konmuştur bunlar Birinci dereceye gelmiş devlet memurlarına 3600 Ek gösterge verilmesi, Anayasa Mahkemesi kararıyla iptal edilen Toplu Sözleşme İkramiyesinin yeniden verilmesi, Yardımcı Hizmetler Sınıfının kaldırılması, Fahiş kira artışları ve hayat pahalılığı karşısında devlet memurlarına yapılacak kira yardımı, Fazla çalışma ve resmi tatil günlerinde yapılan çalışmaların karşılığının ödenmesi, Tasarruf tedbirleri kapsamında iptal edilecek olan servis hizmetinin devamının sağlanması. Bu taleplerimiz, kamu çalışanlarının günlük yaşantısını doğrudan etkileyen konulardır ve acil çözüm beklemektedir. Sayın Cumhurbaşkanımızın ve ilgili bakanların bu konuda verdiği sözlerin bir an önce yerine getirilmesini bekliyoruz.” 


TOPLU SÖZLEŞME İKRAMİYESİ GERİ VERİLMELİDİR
Toplu Sözleşme İkramiyesinin geri verilmemesi, karşılığı 2024 Bütçesinde yer alan 330 liranın sendika üyesi her bir kamu görevlisinin cebinden çıkması anlamına geldiğini ifade eden İnan “Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından AYM kararının bir fırsat olarak değerlendirilmesi Türkiye Cumhuriyeti gibi büyük bir devletin yöneticilerine hiç yakışmamıştır. Sinekten yağ çıkarılacaksa da bunun yeri ve kaynağı kamu görevlilerinin kazanılmış hakları olmamalıdır. Kamuda Yardımcı Hizmetler Sınıfında yaklaşık olarak 110 bin devlet memuru görev yapmaktadır. Bunların ekser çoğunluğu, bu hizmet sınıfındaki işlerden daha çok Genel İdare Hizmetleri ve Teknik Hizmetler Sınıfının görev alanına giren işlerde istihdam edilmektedir.” diye konuştu


“FAHİŞ KİRA FİYATLARI KAMU GÖREVLİLERİNİ SIKMAKTADIR”
İnan konuşmasına şöyle devam etti: “Bir türlü durdurulamayan hayat pahalılığı, var olan enflasyonist ortam sonucunda oluşan fahiş kira fiyatları özellikle büyükşehirler ve kıyı kentlerinde kamu görevlilerinin istihdam ve görevde tutulmasını zorlaştırmakta, buralarda görev yapanlarında maaşlarının yarıdan fazlasının ev kirasına gitmesine neden olmaktadır.Bu nedenle, öncelikle Büyükşehirlerde görev yapan kamu personeline Büyükşehir Tazminatı getirilmeli, müteakiben benzeri olumsuz ekonomik koşulların görüldüğü diğer illere de Devlet memuru aylık katsayısına bağlanarak Kira Tazminatı getirilmelidir. 2024 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanununda kamu görevlilerinin fazla çalışma saat ücreti  10 lira olarak belirlenmiştir. Toplu Sözleşme kazanımlarıyla bu tutar 50 liraya çıkabilmektedir. En yüksek hali bile emeğin karşılığı olmaktan çok uzaktır. Ayrıca, günün yirmidört saatinde devamlılık gösteren hizmetlerde vardiya usulüyle çalışan 112 Acil Çağrı Merkezi çalışanları, koruma ve güvenlik görevlisi vb. Devlet memurlarının resmi tatil, idari izin ve bayram tatillerine denk gelen çalışmaları normal çalışma olarak kabul edilmekte, bu çalışmalar karşılığı her hangi bir ilave ücret ya da izin verilmemektedir.”

Milli Takım, Olimpiyat Hazırlık Kampını Mersin’de Tamamladı Milli Takım, Olimpiyat Hazırlık Kampını Mersin’de Tamamladı


ÜLKE GENELİNDE KAMU ÇALIŞANLARI EYLEM SÜRECİNİ BAŞLATIYOR
İnan Türkiye genelinde Büro Memur-Sen öncülüğünde kamu çalışanları, hakları için eylem sürecini başlatıyor. Büro Hizmet kolunda görev yapan 350 bin kamu çalışanı, taleplerini dile getirmek amacıyla bir dizi eylem planı hazırladıklarını açıkladı. 


KOKART TAKMA EYLEMİ: 
İlk aşama olarak tüm Türkiye genelindeki 51 kurumda görev yapan kamu çalışanları, taleplerini içeren kokartları takacaklar. Bu eylemle, kamu görevlilerinin haklı taleplerinin kamuoyuna ve yetkililere duyurulması hedefleniyor.


KİTLESEL BASIN AÇIKLAMALARI: 
Kokart takma eyleminin ardından bir sonraki hafta, ülke genelinde Büro Memur-Sen'in tüm şubeleri tarafından kitlesel basın açıklamaları düzenlenecek. Bu açıklamalarla, kamu çalışanlarının talepleri bir kez daha vurgulanacak ve kamuoyu desteği sağlanacak.

İMZA KAMPANYASI: 
Eğer kitlesel basın açıklamaları sonrasında taleplerine yönelik herhangi bir gelişme olmazsa, kamu çalışanları imza kampanyası başlatacak. Bu kampanya ile, kamu çalışanlarının taleplerine destek verenlerin sesi daha da yükselecek ve yetkililerin dikkatini çekecek.

YÜRÜME EYLEMİ: 
Belirlenen tarihe kadar taleplerin karşılanmaması durumunda ise, Bolu'dan Ankara'ya 3 milyon 600 bin adım atılacak bir yürüyüş eylemi gerçekleştirileceklerini kaydeden İnan bu eylemle, özellikle 3600 Ek gösterge talebi yeniden gündeme getirilerek yetkililerin dikkati çekileceğini söyledi.
Büro Memur-Sen Mersin Şube Başkanı Fevzi İnan, yaptığı açıklamada "Hak, adalet ve demokrasi bilinciyle hareket ederek, temsil ettiğimiz kamu görevlilerinin haklı taleplerinin sesi olmaya devam edeceğiz." ifadelerini kullandı. 

Kaynak: Kadri Duman