Sağlık

Kapalı Komedonlar Nasıl Geçer?

Pürüzlü ve akneli bir cilde sahipseniz komedon terimini mutlaka duymuş olmalısınız. Yaygın cilt tipi sorunlarından biri olarak kabul edilen kapalı komedonlar nasıl geçer?

Abone Ol

Komedon nedir?

Komedon, gözeneklerin içinde beliren siyah veya beyaz noktalara verilen isim yani daha doğrusu tıkanan gözeneklere komedon adı veriliyor. Yalnız şunu belirtmemiz gerekir ki klasik aknelerden farklı olarak ileriki durumlarda iltihaplı kistlere dönüşebilir.

Kapalı komedon nedir?

Deri altında belirenler komedonlara kapalı komedon nedir. Genellikle beyaz renkli olurlar, halk arasında yağ bezesi olarak bilinirler. Dengesiz ve yağlı beslenme, cildi yeterince temizlememe ve ölü derilerin gözeneklerde birikmesiyle meydana gelir.

Komedon neden olur?

Komedonlar, siyah ve beyaz noktalar şeklinde görünen cilt sorunlarıdır ve genellikle kıl folikülleri veya gözeneklerin tıkanması ve yağ bezlerinin iltihaplanması sonucu ortaya çıkarlar.

Bunlarla birlikte komedona neden olan durumlar şöyledir:

  • Kıl foliküllerinin tıkanması

  • Fazla yağ (sebum) üretimi

  • Akne bakterilerinin ciltte birikmesi

  • Ölü cilt hücreleri

  • Hormonal değişiklikler

  • Bazı ilaçların kullanımı

  • Yiyecek ve içecek alışkanlıkları

Komedon nasıl geçer?

Komedonların tedavisi için ilk adım, cildin temizlenmesi ve gözeneklerin açılmasıdır. Bu amaçla, buhar uygulaması gibi yöntemler kullanılabilir. Komedon tedavisinde ayrıca peeling yöntemi de etkili bir seçenektir. Bunun yanı sıra, salisilik asit ve azelaik asit gibi kimyasal maddeler de komedonların tedavisinde sıkça kullanılır.

Salisilik asit kullanın!

Komedonlar için reçetesiz temin edilebilen bir ürün olan salisilik asit losyonu, cildin üst tabakasını nazikçe soyarak komedonların tedavisine yardımcı olur.

Cilt bakımında peeling yöntemi, komedonları azaltmaya yardımcı olabilir.

Peeling, ölü cilt hücrelerini temizler ve gözeneklerin açılmasına yardımcı olarak komedonların oluşumunu engelleyebilir. Bu yöntemi düzenli olarak kullanarak, daha temiz ve pürüzsüz bir cilde sahip olabilirsiniz.

Lazerle cilt yenileme işlemi yaptırabilirsiniz.

Lazerle cilt yenileme işlemi, ciltteki siyah noktaların azalmasına yardımcı olmak için yoğun ışık huzmelerini kullanır. Bu ışık huzmeleri, yağ bezlerinin aşırı yağ üretimini azaltarak komedon oluşumunu önleyebilir.

Çay ağacı yağını sorunlu bölgelerinize uygulayabilirsiniz.

Çay ağacı yağı, doğal iltihap önleyici özelliklere sahiptir ve bakterilerin çoğalmasını engelleyebilir. Komedonlarınızın bulunduğu bölgeye, bir pamuklu aplikatör kullanarak az miktarda çay ağacı yağı uygulayabilirsiniz.

Yeşil çayı listenize ekleyin.

Islak yeşil çay yaprakları, antioksidan özellikleri sayesinde ciltteki yağ üretimini azaltmada yardımcı olabilir. Kuru yeşil çay yapraklarını suyla karıştırarak ıslatın ve ardından bu ıslak yaprakları cilde hafifçe masaj yaparak 30 saniye boyunca dairesel hareketlerle uygulayın. Uygulama sonrası yüzünüzü suyla yıkayabilirsiniz. 

Düzenli buhar uygulaması, cilt bakım rutininizin temelini oluşturmalı.

Cilde buhar tutmak, tıkanmış gözenekleri açmada ve bu gözenekleri tıkayan kir ve bakterilerin temizlenmesine yardımcı olabilir. Bu yöntem, cilt temizliğinde kullanılarak daha temiz ve sağlıklı bir cilt elde etmeye yardımcı olabilir.

Rutin bir şekilde nemlendirici kullanmanızda fayda var.

Cilt kuruluğu, gözeneklerin tıkanmasına neden olabilir ve bu da siyah nokta ve beyaz nokta gibi komedonların oluşumuna zemin hazırlar. Nemlendirici kullanarak cildinizi iyi bir nem seviyesinde tutarsanız, gözeneklerin tıkanma riski azalır ve komedonlarla başa çıkmak daha kolay hale gelir.