Sinop'un 175 kilometrelik kıyı şeridinde, özellikle iç liman bölgesinde binlerce denizanası görüntülendi. Uzmanlar, bu artışın nedenleri arasında iklim değişikliği, aşırı avcılık, istilacı türler ve kirliliği gösteriyor.
Su sıcaklığındaki artış etkili olabilir
Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Temel Bilimler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Levent Bat, denizanalarının kıyı bölgelerde yoğunlaşmasının iklim değişikliğiyle bağlantılı olabileceğini belirtti. “Kıyılarda su sıcaklığının daha yüksek olması, denizanalarının buralara gelmesine neden olabiliyor” diyen Bat, aşırı avcılık nedeniyle zooplankton ile beslenen balıkların azalmasının da denizanalarının çoğalmasına yol açabileceğini ifade etti.
Karadeniz ekosistemi değişiyor
Denizanalarının yoğunlaşmasındaki nedenlerden birinin Karadeniz ekosistemindeki değişim olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Bat, son yıllarda istilacı türlere daha sık rastlandığını belirtti. “Gemi sintine suyu veya gemiye yapışarak gelen türler, Karadeniz ekosisteminin yavaş yavaş değiştiğine işaret edebilir” diyerek, bu türlerin de denizanalarının artışına katkıda bulunabileceğini söyledi.
Kirlilik denizanalarının çoğalmasını tetikliyor
Denizanalarının artışındaki bir diğer faktörün kıyı bölgelerindeki kirlilik olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Bat, evsel atıkların denize karışmasının besleyici elementleri artırarak denizanaları için uygun bir ortam oluşturduğunu ifade etti. “Tüm bu etkenler bir araya geldiğinde, denizanalarının yoğun şekilde görülmesi kaçınılmaz oluyor” dedi.
Uzmanlar, Karadeniz ekosisteminde gözlemlenen bu değişimlerin takip edilmesi gerektiğini ve kirliliğin azaltılması için önlemler alınmasının önemine dikkat çekiyor.