Tuğçe Dokumacı

Mersin İnsan Hakları Derneği (İHD) Çocuk Komisyonu Üyesi Av. Zeynep Kaya, bu trajik olayın çocuklar üzerindeki etkilerine dair ayrıntılı verilerin eksikliğine dikkat çekti ve “Bu kadar büyük bir felaketin ardından çocukların yaş aralıklarına göre detaylı verilerin eksikliği, hem ulusal hem de uluslararası düzeyde çocuk hakları ve koruma stratejilerinin etkinliği açısından büyük bir eksikliktir. Çocukların durumuyla ilgili ayrıntılı veri olmadan, onların ihtiyaçlarına yönelik etkili yardım ve destek programları oluşturmak mümkün olmayacaktır” ifadelerini kullandı.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın Verileri

Ali Boltaç: "O Koltuktan Kurtardılar Beni" Ali Boltaç: "O Koltuktan Kurtardılar Beni"

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, 13 Şubat 2023 tarihinde yaptığı açıklamada, deprem sonrası bakanlığın kayıtlarında 1362 refakatsiz çocuğun bulunduğunu bildirdi. Bu çocuklardan 369’unun ailelerine kavuştuğunu, 792’sinin hastanede tedavi altında olduğunu ve 201 çocuğun bakanlığın kurumlarına yerleştirildiğini belirtti. Ancak Av. Kaya, hala kayıp çocukların olabileceğini ve kaçırılma, kötü muamele, zorla çalıştırılma veya insan ticareti mağduru olma riski taşıyan çocukların varlığına dikkat çekerek bu durumun ciddiyetine vurgu yaptı. . Av. Kaya “Mersin İnsan Hakları Çocuk Komisyonu olarak, çocukların afetlerden nasıl etkilendiği konusunda daha ayrıntılı ve ayrıştırılmış verilere ihtiyaç duymaktayız” dedi.

Uluslararası Çocuk Merkezi'nin Talepleri

Kaya, “Uluslararası Çocuk Merkezi (UÇM), kayıp çocukların çocuk hakları ihlali açısından büyük bir sorun teşkil ettiğini ve bu konuda öncelikli çalışmalar yapıldığını belirtti. UÇM, depremin ilk gününden itibaren kayıp çocukları izleyen ve veri toplayan bir organizasyon olarak, bu özel gün vesilesiyle kamuoyunu ve resmi makamları kayıp çocuklar konusundaki endişeleri hakkında bilgilendirdi. UÇM, ayrıca kayıp çocuklar için özel bir komisyon veya görev gücü kurulmasını ve bir Acil Çağrı Hattı’nın oluşturulmasını talep ettik” şeklinde konuştu.

Zeynep Kaya, Mersin İHD Çocuk Komisyonu olarak kayıp çocuklarla ilgili daha kapsamlı çalışmalar yapılması ve bu sorunun çözümü için ivedilikle adımlar atılması gerektiğini ifade etti.

Kaynak: Tuğçe Dokumacı