Gündem

Kayyumun Kapattığı Kadın Politikalar Müdürlüğü Yeniden Kuruldu

Cizre Belediyesi, kayyumunun kapattığı Kadın Politikalar Müdürlüğünü 8 yıl sonra yeniden kurdu. Eş Başkan Güler Yerbasan, kadına yönelik çalışma ve projelerin startını verdiklerini söyledi.

Abone Ol

Demokratik Bölgeler Partisi’nin (DBP) 2014 Yerel Seçimleri’nde kazandığı 102 belediyeden 96’sına iki yıl sonra İçişleri Bakanlığı tarafından kayyum atanarak, tüm çalışma ve projeler iptal ettirildi. Yüzde 81 ile kazanılan Şırnak'ın Cizre Belediyesine 17 Kasım 2016 tarihinde kayyum atanırken, kapatılan birimlerden biri de Kadın Politikalar Müdürlüğü oldu. Müdürlük bünyesinde faaliyet yürüten Sitiya Zîn Kadın Danışmanlık Merkezi ise İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne devredildi.

2019 yılında yapılan yerel seçimlerde Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) kazandığı belediyeye 7 ay sonra (29 Ekim 2019) tekrar kayyum atanırken, 31 Mart 2024 Seçimleri’nde belediyeyi bu kez Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) kazandı. Kayyumdan belediyeyi alan DEM Parti, 2016 yılında kapatılan Kadın Politikalar Müdürlüğünü tekrar açtı.

Cizre Belediyesi Eş Başkanı Güler Yerbasan, 8 yıl aradan sonra açılan müdürlüğün önemi ve çalışmalara dair konuştu.

8 YIL ARADAN SONRA KADIN MÜDÜRLÜĞÜ

Kayyumların atanır atanmaz kadın kurumlarını hedef almasının kadın düşmanlığının göstergesi olduğunu belirten Yerbasan, “O dönemde atanan kayyumun ilk icraatı Kadın Politikalar Müdürlüğünü kapatmak oldu. Yine müdürlük bünyesinde faaliyet yürüten Sitiya Zîn Kadın Danışmanlık Merkezi de milli eğitim müdürlüğüne devredildi. Böylece şiddete maruz kalan kadınlara tüm kapılar kapatıldı. 2019'da göreve gelen arkadaşlarımız müdürlüğü tekrar açmak istediler ancak kısa sürede yerlerine kayyum atandı” diye belirtti.

Müdürlüğün açılmasıyla birlikte kadınlara yönelik projeleri de hayata geçireceklerini dile getiren Yerbasan, kadınlara dönük çalışma ve desteklerinin sadece ilçeyle sınırlı olmayacağını söyledi. Yerbasan, "Müdürlüğümüz şuan aktif olarak çalışmalarına başladı. İlçede yaratılan tahribat nedeniyle bu müdürlüğün acilen açılması gerekiyordu zaten. Yine kadına dönük şiddet ve katliamlarda son zamanlarda arttı. Müdürlük bünyesinde şiddete maruz kalan kadınlar için ALO Şiddet Hattı kurulacak. Şiddete uğrayan kadınlar bu hattan bize ulaşabilecekler. Yanı sıra müdürlük bünyesinde yoksul kadınlara destek amacıyla Kadın Mağazası açılacak. Yine kadın danışmanlık merkezi tekrar açılacak. Bütün bu çalışmalar Kadın Politikalar Müdürlüğü tarafından yürütülecek. Kadınlara dönük projelerimiz kapsamlı ve uzun vadeli. Önümüzdeki 5 yıllık süreç içerisinde yapılacak her 3 projeden 2’si kadınlara dönük olacak. Müdürlüğün çalışmaları köylerdeki kadınlara kadar uzanacak. Köy, mahallelere gidilerek, saha çalışmaları yürütülecek. Müdürlüğün açılışı ile birlikte kadına dönük çalışmalarımızın da startını vermiş olduk” ifadelerini kullandı.

FERMUAR SİSTEMİ

Kayyumlar tarafından erkeklerin çalışma alanına dönüştürülen belediyeyi bu durumdan çıkaracaklarını söyleyen Yerbasan, şöyle devam etti: “Kadın Politikalar Müdürlüğü ilk adımımızdı ve çalışmalarımız daha da büyüyecek. Belediyede ayrıca kadın kurulumuz var. Bu kurul, her haftada bir kez toplantı yapıyor ve kadın çalışmalarına dair kararlar alıyor. Amacımız kadın kimliğini ön planda tutmak. Kayyum fazladan işçi aldığı için şuanda belediyenin kotası aşılmış durumda. Ancak bunu içinde gelecek süreçte fermuar sistemini uygulayacağız.”