Mersin Kent Konseyi Kent ve Çevre Komisyonu, Mersin’in Aydıncık ilçesinde yapılması planlanan balık çiftlikleri yatırımı hakkında kamuoyuna kapsamlı bir açıklama yaptı. Kent Konseyi, söz konusu yatırımla ilgili endişelerini dile getirerek, bu projeye karşı olduklarını belirtti.

“MERSİN’İN TURİZM POTANSİYELİ GÖZ ARDI EDİLİYOR”

Balıkesir ili Edremit Körfezi’nde planlanan balık çiftliklerinin turizm öncelikleri nedeniyle bölgeden taşınma kararı alındığı belirten Mersin Kent Konseyi Kent ve Çevre Komisyonu yaptığı açıklamada  “Balıkesir Valiliği İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün 2021 yılında yaptığı açıklama doğrultusunda, bu projelerin Bakanlık politikaları arasında olmadığı ifade edilmiştir. Ancak, turizm potansiyeli olmadığı öne sürülen Mersin’e bu projelerin kaydırılması kararı alınmış ve ÇED olumlu kararı yayımlanmıştır. Kent Konseyi, bu durumu Mersin için bir “talihsizlik” olarak nitelendiriyor. Mersin, ikinci turizm dalgasının merkezi olmak yerine, balık çiftliklerinin yeni adresi olma bahtsızlığına düşmüştür” denildi.

Kent Konseyi, Bakanlığın Mersin’in turizm potansiyelini göz ardı ettiğini ve balık çiftliklerinin kurulacağı bölgede 6 adet turizm merkezi bulunduğunu belirtiği açıklamada   Mersin’in bir turizm kenti olduğuna dikkat çekerek, bu yatırımın turizm potansiyeline zarar vereceğini savundu.

KALDIRIMLAR İŞGAL ALTINDA YAYALAR GÜVENDE DEĞİL KALDIRIMLAR İŞGAL ALTINDA YAYALAR GÜVENDE DEĞİL

“DOĞAL YAŞAM ALANLARI VE ÇEVRE DÜZENİ PLANINA UYGUN DEĞİL”

Mersin-Adana 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda, bölgenin zengin doğal yaşam alanlarına sahip olduğuna dikkat çeken Kent Konseyi, uluslararası koruma altında olan “önemli doğa alanları’nın korunmasının elzem olduğunu belirtti. Bu alanların canlı türlerinin sağlıklı bir şekilde yaşamlarını sürdürebilmesi için gerekli olduğuna işaret edilerek, Akdeniz fokları ve deniz kaplumbağalarının üreme alanlarının bu projeden olumsuz etkileneceği ifade edildi.

Bölgedeki yeni keşfedilen antik tersane kalıntıları ve sit alanlarının da zarar görebileceğine dikkat çeken Kent Konseyi, bu alanların korunmasının gerekliliğini vurguladı. Bu çerçevede, balık çiftliklerinin çevre düzeni planı hükümlerine ve planın ruhuna uygun olmadığını savundu.

“BALIK ÇİFTLİKLERİ PROJESİNE KARŞIYIZ”

Kent Konseyi, balık çiftliklerine olan talebin her geçen gün arttığını ve çiftliklerin üretim kapasitelerinin genişlediğini belirtti. Ancak, denizlerin taşıma kapasitesinin sınırlı olduğu ve sürekli artan balık çiftliklerinin çevresel etkilerinin değerlendirilmesi gerektiği ifade edildi. Bu tür yatırımların ülkeler açısından güvenlik problemleri yaratıp yaratmadığına dair teknik, ekonomik, sosyal ve çevresel analizlerin yapılmasının büyük önem taşıdığı unutulmaması gerektiğine dikkat çekti.

Aydıncık sahillerinde kurulması planlanan balık çiftliklerine karşı olduğu net bir şekilde ifade edilen açıklamada, Mersin Kent Konseyi’nin bu projelerin Mersin’in doğal zenginliklerine ve turizm potansiyeline zarar vereceğini belirterek, gelecekte önlenemeyecek sorunlara yol açacağını savundu.  Kent Konseyi Kent ve Çevre Komisyonu yapılan açıklamada “Balık çiftliklerinin Mersin sahillerinde kurulmasının uygun olmadığı düşüncesindeyiz ve Kent Konseyi Kent ve Çevre Komisyonu bildiriyoruz,” denildi.

Kaynak: Ahmet Sütcü