Siyaset

Kılıçdaroğlu: Türkiye her an bir erken seçime gidebilir

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ittifak politikasına yönelik eleştiriler, CHP'deki değişim tartışmaları ve 2024'te yapılacak yerel seçime dair merak edilen sorular cevap verdi.

Abone Ol

Türkiye'de erken seçim ihtimali olup olmayacağına ilişkin de değerlendirmede bulunan Kılıçdaroğlu, 'Türkiye her an bir erken seçime gidebilir. Biz her koşulda hazırlıklı olmalıyız' dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 'Türkiye her an bir erken seçime gidebilir. Biz her koşulda hazırlıklı olmalıyız' dedi.

Kılıçdaroğlu, kritik 2023 seçimlerinin ardından CHP'deki değişim gündemi ve kendisine yönelik eleştirilerle ilgili Independent Türkçe'den Ali Kemal Erdem'in sorularını yanıtladı.

Seçim yenilgisinin ardından tek sorumlu olarak lanse edilmesine ilişkin soruyu yanıtlayan Kılıçdaroğlu, 'Ben her türlü sorumluluğu almaya hazırım… Ancak eleştirilerin hakaret boyutuna varması kabul edilemez. Birlikte yola çıktığımız arkadaşları kamuoyu önünde eleştirme gibi bir ahlaki zaafım yoktur' dedi.

'AKŞENER, PARTİSİNİN NABZINI TUTMAK ZORUNDADIR'

'Sayın Meral Akşener'in İYİ Parti kurultayında yaptığı çıkışı nasıl değerlendiriyorsunuz? En büyük pişmanlığım CHP'den 15 milletvekili istememdi' sözleri sizde bir kırgınlık yarattı mı?' sorusunu da yanıtlayan Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

'Sayın Akşener, İYİ Parti'nin genel başkanıdır. Doğal olarak partisinin nabzını tutmak zorundadır. Bu konuda benim özel bir yorum yapmam doğru değil. Bana düşen ittifak oluşturduğumuz liderlerin söylemlerini dikkatle dinleyip, geleceği planlamaktır.'

Kılıçdaroğlu, 'Türkiye'de bir erken seçim ihtimali var mı? İktidar 5 yıl kesintisiz devam edebilir mi?' sorusuna ise 'Türkiye her an bir erken seçime gidebilir. Biz her koşulda hazırlıklı olmalıyız…' şeklinde yanıt verdi.

Kılıçdaroğlu'na sorulan sorular ve yanıtlarından öne çıkanlar şöyle:

Seçimin kazanılamamasının elbette birçok nedeni vardır. Sizce kırılma noktası nedir? Ya da en önemli üç nedeni saysanız neleri öne çıkarırsınız?

Geriye dönüp bu tür tartışmalara girmek istemiyorum… Ancak şunu söyleyebilirim; bu seçimin ahlaki ve siyasi meşruiyeti yoktur. Devletin bütçesi ve bürokrasisi kullanılarak ve daha acı olanı ise sahtekarlıklar yapılarak, Erdoğan tarafından kazanılan bir seçimdir. Cumhurbaşkanı olacak kişinin en azından sahtekarlık yapmaması, yapılan sahtekarlığı seçim malzemesi olarak kullanmaması gerekir. Ahlak bunu gerektirir... O nedenle saray iktidarının ahlaki ve siyasi meşruiyeti yoktur.

Yedi cumhurbaşkanı yardımcısı adayı beraber kampanya yürüttünüz. Onlar da mitingler düzenlediler. Ancak seçim yenilgisi sonrası fatura sadece size çıkmış görünüyor. Tek sorumlu siz misiniz? Diğer yedi ismin de sorumluluğu var mı?

Ben her türlü sorumluluğu almaya hazırım… Ancak eleştirilerin hakaret boyutuna varması kabul edilemez. Birlikte yola çıktığımız arkadaşları kamuoyu önünde eleştirme gibi bir ahlaki zaafım yoktur. (birgün)