Devrim Kartal

Mersin'in Tarihi Hazinesi: Olba Antik Kenti Mersin'in Tarihi Hazinesi: Olba Antik Kenti

Mersin’de hukuk davaları alanında görev yapan Avukat Mehmet Oral, son dönemlerde artan kira tespit davalarındaki artış ve işleyiş sürecini değerlendirdi. Oral, “Kira sözleşmesinde yer alan bedelin yeni dönemde uygulanabilmesi için kira döneminden en az 30 gün önce dava açılmalı ya da yine 30 gün içerisinde kiracıya yazılı olarak kira artış bildirimi yapılmış” dedi.

Kiracılar, kira bedellerindeki ani artışlar karşısında bütçelerini zorlayıcı bir süreçle karşı karşıya kalıyor.
Artan kira tespit davaları, sadece kiracı ve ev sahiplerini değil, aynı zamanda mahkeme sistemini de etkiliyor. Mahkemelerdeki iş yükünün artması, davaların çözüm sürecini uzatabilir ve adaletin geç tecelli etmesine neden olduğu ileri sürüldü. Yasal düzenlemenin sona ermesi, ev sahiplerinin yüksek enflasyon nedeniyle artan maliyetlerini karşılamak amacıyla kira bedellerinde büyük zam oranlarını uygulamalarına olanak tanıyor. Bu durum, kiracıları bütçelerini yeniden gözden geçirmeye zorunlu bırakıyor.  Bu durum, kiracıların mağduriyetini artırabilir ve konut piyasasında dengesizliklere yol açtığı olarak değerlendiriliyor.

8D4Bc952 2Ece 4B48 B26C B0Ce8E384B0A

“BİLİRKİŞİ RAPORLARI DİKKATE ALINARAK KİRA BEDELİ TESPİT EDİLİYOR”
Avukat Mehmet Oral, “Mahkemeler, kira bilirkişi raporları ve emsal kira bedellerini dikkate alarak kira bedelini tespit ediyor. Bilirkişiler raporu hazırlarken gayrimenkulün bulunduğu bölgedeki benzer özelliklere sahip taşınmazların kira bedellerini analiz ederek mahkemeye sunuyor. Mahkeme bu rapor kapsamında uygun bir kira bedeli belirleyip taraflara sunuyor, davaların sonucunda yapılan değişiklikler kira sözleşmesinin yenilenmesi sırasında yürürlüğe giriyor” şeklinde konuştu.

Oral, dava açılabilmesi için öncelikle taraflar arasında geçerli bir kira sözleşmesinin bulunması gerektiğini belirterek “Kira sözleşmelerin yazılı olması gibi bir şart aranmıyor. Sözleşmeler sözlü de olabiliyor. önemli olan tarafın bu davayı açmadaki hukuki ispatlayabilmesi” dedi.

Oral, özellikle büyük şehirlerde artan kira bedelleri nedeniyle bu tür davaların sayısında artış beklendiğini öne sürerek kiracıların mağduriyet yaşamalarını engellemeyi amaçlayan bu davalar, adil ve dengeli bir kira piyasasının oluşmasına katkı sağladığına vurgu yaptı.

Uzmanlar, Kira tespit davalarının artış trendinin önümüzdeki aylarda da devam etmesi bekleniyor.

Kaynak: Devrim Kartal