Türkiye'de yüksek enflasyonun gölgesinde derinleşen barınma krizi devam ederken, kiralara yapılan fahiş zamlar da kiracıları mağdur ediyor. Mağduriyeti gidermek için kiralara en fazla yüzde 25 zam uygulaması getirilse de bu uygulama, ev sahibi ve kiracılar arasında yeni anlaşmazlıklar doğurdu.
Sözcü'den Nedim Türkmen, bugünkü yazısında Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimsek'in üç gün önce basını kapalı gerçekleştirdiği toplantıda, yüzde 25 sınırlamasının kaldırılacağını, önümüzdeki dönemde buna ihtiyaç olmadığını söylediğini aktardı.
BİRİNCİ VE İKİNCİ EVE FARKLI VERGİLER
Türkmen'in, Mehmet Şimşek'in toplantıda söyledikleri üzerine aldığı diğer notlar ise şöyle:
- Bir kişinin birinci evine farklı, ikinci evine farklı vergi ve evin değerine göre farklı vergi gibi uygulamaları planlıyoruz.
- Firmaların yatırım projeleri için alacakları teknoloji/strateji puanı dikkate alınarak; toplam yatırım tutarı en az 1 milyar Türk Lira’sı olan yatırım projelerine, aracı bankalar kanalıyla Yatırım Taahhütlü Avans Kredi (YTAK) tahsis edilecek vade azami 10 yıl olacak.
FİYATLANDIRMA 'BEKLENEN ENFLASYONA' GÖRE YAPILACAK
- Fiyatlama ve geleceğe yönelik beklentilerimizi geçmiş enflasyona değil, beklenen enflasyona göre yapacağız.
- Rezerv biriktirmeye devam edeceğiz.
- Cari açığımızın en önemli nedeni 30 milyar doları bulan altın
ithalatımız.
- Geçen yılın yüksek enflasyonlu ayları, endeks hesaplamasından çıkınca; 2024 yılı ikinci yarısında enflasyonda düşme göreceksiniz.
- Bankacılar burada, hepsi iyi insanlar, ancak onlara kural koymazsak memleketin hayrını düşünmezler bildiklerini okurlar, ne yapalım hayatın gerçeği bunlar.
- Hammadde ve yarı mamul ithalatındaki yüksek gümrük vergilerinin indirimi, bu aşamada mümkün değil.
KREDİ KARTI TAKSİT SINIRLANDIRILMASI
- Şimşek, Birleşmiş Markalar Derneği Başkanı’nın kredi kartı taksit sınırlamasına yönelik sorusuna; dünyada kredi kartına taksit uygulayan tek ülkeyiz ve bu uygulamalar vatandaşın gelirinden fazla harcamasına neden oluyor, bu iyi bir şey değil dedi.
- Gabar’da şu anda toplam tüketimin %3’ü petrol üretiyoruz, bu diğer yerlerdeki toplam üretim artışı ile %10’a ulaşabilir. Ancak bu tip enerji ithalatı azalmasına yönelik projeksiyonlara dayanan bir program yapmadık.
- Yabancılarla ilgili swapların açılmasına yönelik soruya; sadece sorunun farkında olduğunu söylemekle yetindi.
- Kamu borçlanmasında, sabit kuponlu araçlar ve TL ağırlıklı olarak borçlanma yapılacak.
- Kur Korumalı Mevduat uygulamasının akıbetine ilişkin soruya; bu uygulamayı piyasayı bozmadan bitireceğiz ama süre vermiyorum, şirketlerdeki Kur Korumalı Mevduat kaynaklı vergi avantajını kaldıracağız.