Devrim KARTAL
“Actinidia” ailesinin bir üyesi olan kivinin dış yüzeyi kahverengi bir görünüme sahipken içinde yeşil bir meyve barındırır. Dünya çapında bilinen ve tüketilen bu meyve, kendine özgü aromasının da etkisiyle özellikle tatlılarda kullanılır. Farklı kokteyllere ve içeceklere de ana madde olan bu meyve lezzetli ve oldukça faydalıdır. Farklı kullanım alanlarıyla sıkça tüketilen kivi meyvesinin çay formunda da insan sağlığına pek çok yararı dokunur.
Kivinin 10 mucizevi etkisi:
1-Kivi yüksek miktarda C vitamine sahip olan bir meyvedir. Antioksidan açısından zengindir ve bağışıklık sistemini güçlendirir ve korur.
2-Nefes darlığına ve olası astım ataklarına oldukça iyi gelir. Nefes darlığı ve astım şikayetiniz varsa mutlaka kivi tüketmelisin.
3-Kabızlığa iyi gelen bir meyvedir. Aynı zamanda kivi sindirim sistemine iyi gelerek sindirim sistemini düzenler. Ayrıca kilo vermeyi kolaylaştırıcı etkiye sahiptir.
4-Stresi engelleyerek motivasyonu arttırıcı çaylardan birisidir.
5-Kan pıhtılaşmasını azaltır, kalp ve damar sağlığını korur. Kalp ve damar sağlığınızı korumak istiyorsanız mutlaka kivi tüketimine özen göstermelisiniz.
6-Vücuttaki iltihapların atılmasını sağlar. İltihaplara iyi gelerek vücudu iltihaplardan korur.
7-Göz sağlığını korur, cilde iyi gelir ve saçların gürleşmesini sağlar. Sağlık için oldukça önemli olan kivi tüketimini mutlaka artırmalısınız.
8-Cilt hasarlarını onarmaya yardımcı olup yaşlanma karşıtı bitki çaylarındandır.
9-Kanser hücrelerine karşı direnç oluşturarak kansere karşı koruyucu bir çaydır.
10-Kolajen üretimini destekleyerek kas ve kemik sağlığını korur.
Kivi çayı, kafelerde sık sık görmeye başladığımız çaylardan biridir. Yeşil rengi ve ekşimsi tadıyla dikkatleri çeken kivi çayı, vitamin bakımından zengindir. Sıcak bir şekilde içildiği için, kış aylarında boğaz ağrısını gidermeye yardımcı olabilir. Hazır toz halinde satılan çaylar yerine, evde doğal meyvelerle hazırlayabileceğiniz kivi çayını tercih edebilirsiniz.
İşte, kış aylarında mutlaka tüketilmesi gereken kivi çayının yapım aşamaları:
Malzemeler;
- 1 adet kivi
- 1 çay kaşığı pudra şekeri
- 1,5 su bardağı içme suyu
- 1 dilim limon
Yapılışı:
Öncelikle kivinin kabuklarını soyun ve küçük bir tencereye alın. Limon ve pudra şekerini ekleyerek sıcak suda kaynatın. 10 dakika kaynadıktan sonra, hazırladığınız çayı süzgeçten geçirin ve fincana aktarın. Kivi çayını afiyetle içebilirsiniz.
Hazır olarak satılan kivi tozlarından da çay yapabilirsiniz. Ancak doğal meyvelerle yapılan kivi çayı, daha sağlıklıdır.
Kivi Çayı Ne Zaman Tüketilmeli?
Kivi çayı öğle yemeğinden sonra veya akşam uyumadan 1-2 saat önce içilebilir. Günlük önerilen doz, 1 fincandır. Aşırı tüketilmesi halinde, sindirim sorunlarına neden olabilir. Bir fincan kivi çayı, ortalama 100 kalori değerindedir.
Kivi Çayı Kimler İçin Sakıncalıdır?
Kivi çayı, içeriğindeki asit nedeniyle gastrit, ülser ve reflüsü olan kişilerin semptomlarını kötüleştirebilir. Bu yüzden kullanmadan önce doktora danışmak gereklidir. İlaçlarla etkileşime girebileceği unutulmamalıdır. Ayrıca Ciddi kronik rahatsızlığı olanlar, hamileler, emziren anneler ve alerjik bünyeye sahip olan kişiler, kivi çayını tüketmeden önce mutlaka doktora danışmalıdır.