Sağlık

Kızamık salgını için düğmeye basıldı

Türk Tabipler Birliği'nin kızamık salgını çağrısı yerini buldu ve Sağlık Bakanlığı, 81 il valiliğine, kızamık vakalarının artması üzerine gerekli tedbirlerin alınması için 81 il valiliğine genelge gönderdi.

Abone Ol

Seren SABUNCU

Kızamık salgınıyla ilgili sürekli çağrılarda bulunan ve yetkili mercilere seslenen Türk Tabipler Birliği'nin sesi duyuldu. Sağlık Bakanlığı, 81 il valiliğine, kızamık vakalarının artması üzerine gerekli tedbirlerin alınması için 81 il valiliğine genelge gönderdi. Konu hakkında İmece Gazetesi'ne konuşan Türk Tabipler Odası eski Başkanı Dr. Mehmet Antmen, aşı programlarının önemine dikkat çekerek, 'Bakanlığın kararı çok doğu bir karar oldu. Ama esas önlemli olan Sağlık Müdürlükleri'nin aşı programını gözden geçirmesi, aşısız çocukların tespit edilmesi ve ailelerin ikna edilmesi gerekiyor' dedi.

GENELGE YAYINLANDI

Sağlık Bakanlığı'nın artan kızamık vakaları ile ilgili olarak 81 il valiliğine genelge gönderdiği öğrenildi. Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürü Prof. Dr. Sedat Kaygusuz'un imzasıyla 19 Haziran'da yollanan genelgede şunlar ifade edildi:

'Dünya genelinde son yıllarda yaşanılan aşı kapsayıcılığındaki düşüşler, zayıflamış kızamık sürveyansı ve COVID-19 nedeniyle aşılama faaliyetlerinde meydana gelen kesintiler ve gecikmelerin yanı sıra 2022 ve 2023 yıllarında devam eden vakalar, kızamığın dünyanın her bölgesinde tehdit olabileceği anlamına geldiği Dünya Sağlık Örgütü tarafından bildirilmiştir. Ülkemizde de son dönemlerde kızamık vaka bildirimleri yapılmaktadır. Bu nedenle kızamığa karşı alınabilecek önlemlerin bir kez daha hatırlatılmasına ihtiyaç duyulmuştur.'

Türk Tabipleri Birliği de kontrolsüz göç ve Türkiye'de kızamık hastalığının giderek artması nedeniyle aşılama programının artırılması önerisinde bulunmuştu.

'TEK TEDAVİSİ AŞIDIR'

Konuya ilişkin konuşan Dr. Antmen, 'Bazı aileler çocuklarına çocukluk aşılarını da yaptırmıyorlar. Ne yazık ki aşılama son yıllarda düştü, o nedenle evet Bakanlığın kararı çok doğu bir karar oldu. Ama esas önlemli olan Sağlık Müdürlükleri'nin aşı programını gözden geçirmesi ve aşısız çocukların tespit edilmesi, ailelerin ikna edilmesi gerekiyor. Bunu sağlanması lazım. Çünkü kızamık bir virüs olduğu için tedavisi olmayan bir hastalıktır ne yazık ki. Tek tedavisi de aşıdır. Aşı olunmazsa bazı çocuklarımızı kaybetme riskiyle karşı karşıya kalırız' dedi.

'MUTLAKA AŞI PROGRAMLARININ GÖZDEN GEÇİRİLMESİ GEREKİR'

Sağlık Bakanlığı'nın aldığı kararın önemli olduğunu ama yeterli olmadığını ifade eden Antmen, 'Mutlaka ama mutlaka aşı programlarının gözden geçirilmesi gerekir. Salgın zamanında aşı olan çocuklardan ziyade aşı olmayanların aşılanması şeklinde olmalıdır. Ama diyelim ki çok fazla ayırt edemediniz, aşıların tam olduğundan şüphe duydunuz diyelim o çocuğu aşılayabilirsiniz rahatlıkla. Son 10-15 yıldır sistemde görünüyor. Oradan bakılabilir. Çocuklar aşısızsa 18 yaş altı aşılanabilir. Erişkinlerin aşılanmasına ihtiyaç yoktur' diye konuştu.

BAKAN KOCA NE DEMİŞTİ?

Türkiye'de kızamık vakalarında ciddi bir artış olduğu yılbaşından bu yana 343 kişide kızamık görüldüğü iddia edilmişti. Uzmanlara göre bu artışın iki sebebi var: İlki düzensiz gelen göçmenler, ikincisi ise aşı oranlarının düşmesi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca vakalar ve uzmanların bu iddiaları üzerine Twitter'dan açıklama yaparak, 'Kaygı uyandıran 'kızamığa bağlı ölüm' iddiaları asılsızdır' demişti.