HABER: Hayrettin ACAR
Ahu Orakçıoğlu'nun sorularını yanıtlayan Kızıltan Deprem sonrası bölge sanayisinin durumunu değerlendirirken, son günlerde gündemde olan limona talep azlığı sorununa yönelik açıklamalarda bulundu. Orakçıoğlu'nun 'Bölgede sanayi yanında limonla ilgili sıkıntı olduğunu da duyduk. Hepsini Mersin ile konuşacağız. Tarıma limona geçelim ama geçen sefer kaldığımız yerden sorayım 1 milyona yakın göçmen ağırladığınızı biliyoruz. Mersin'in kaosu devam ediyor mu?' sorusuna yönelik açıklamalar yapan Kızıltan, 'Deprem bölgesindeki illerimizi de dolaştım. İyi ki Mersin gibi ekonomisi güçlü, insanları çalışkan, halkı özverili bir kent var. Çünkü deprem olur olmaz insanların sığınacağı yer olarak ilk akla gelen yer Mersin oldu. Mersin'e gelen depremzede yurttaşları kentimizde en iyi şekilde konuk ettik ve hala da konuk ediyoruz' dedi. Kızıltan, 'Mersin nüfusuna bir nüfus daha eklenince tabii ki Mersin'in kapasitesini aşan bir nüfus yoğunluğu oluştu. Bunun da üstesinden belediyeler, valilik, kamu kurumları, STK'lar el ele üstesinden geldi. Mersin'in gerçekten ciddi anlamda desteğe ihtiyacı olduğunu daha önce de dile getirmiştim. Bunu defalarca dile getirdik. Büyükşehir Belediye Başkanımız da dile getirdi. Cumhurbaşkanımıza da yazı yazdık. Bizim isteğimiz konuk ettiğimiz depremzede yurttaşlarımıza daha iyi bakmak. İş dünyasında deprem bölgesine sağlanan ekonomik ve finansal, vergisel teşviklerin tamamının Mersin'e de uygulanması gerekiyor çünkü Mersin, bölge ile yoğun ticareti olan bir kenttir. Halen yineliyoruz. Mersin'e ek destek sağlanmasını bekliyoruz' ifadelerini kullandı.
'Limonların Büyük Bölümü Dalda Kaldı'
Limona olan talep azlığı noktasında Orakçıoğlu'nun, 'Limon ana ihracat kalemlerinden birisi. Basına da yansıdı açıklamalarınız. Sıkıntının kaynağı nedir?' sorusuna Kızıltan, 'Mersin narenciyede Türkiye lideri. Limonda ise en çok üretim Mersin'de yapılıyor. Mersin'den geçseniz limon ağaçları sapsarı limonla dolu çünkü talep az olunca toplanamadı. Limonların büyük bölümü dalda kaldı. Dolayısıyla limon yetiştiren çiftçilerimiz zor durumda. Narenciye sezonu zaten düşük fiyatlarla başladı. İşçilik ve ambalaj masrafı ile limon depolara konuyor' dedi.
Talep neden düştü? Sorusuna Kızıltan, 'Bizim en büyük pazarımız Rusya ama o bölgedeki savaş nedeniyle azalma oldu. Deprem dolayısıyla bölgemizdeki talepte de azalma var. Bundan dolayı da toplayamıyor çiftçi' cevabını verirken, Orakçıoğlu'nun, 'Yani depremin de bir etkisi oldu. Özellikle depremden sonra bu kadar sıkıntı yaşanmasındaki kaynak nedir?' sorusuna Kızıltan, 'Talep azlığı. Nakliyeciler sürekli deprem bölgesine erzak, yardım taşımak zorunda kaldı. 13 milyonluk bir nüfustan bahsediyoruz. Bu nüfusun limon ihtiyacı temel ihtiyaçlar içinde sonlarda geldiği için satın alınamaz bir duruma geldi. Tabi bir ekmeğin suyun yanında limon akla bile gelmeyecek bir ürün haline geldi. Oysa tam ihtiyaç duyulan bir ürün. Depremzede yurttaşlarımıza o bölgede limon dağıtılması gerekmektedir. Çünkü C vitamini alıp sağlıklarını korumalılar. Bu konuda da girişim yapılmalı. Deprem bölgesine limon dağıtımını devlet organize etmeli' ifadelerini kullandı.