Türkiye’nin Dört Bir Yanından Gelen Vatandaşlar Narin’in Mezarını Ziyaret Ediyor Türkiye’nin Dört Bir Yanından Gelen Vatandaşlar Narin’in Mezarını Ziyaret Ediyor

Meryem KARADAĞ

Mezitli'nin Bozön Mahallesi'nde TOKİ tarafından konut yapılmaya başlanılmasına köy halkı tepki gösterdi. İmar Planında halen 'Tarım Alanı' olarak gözüken ve özel şahısların mülkiyetinde taşınmazlarının da bulunduğu alan için ihale yasası, imar yasası, kamulaştırma yasası yok sayılarak işlem yapılmasına köy halkı TOKİ'nin rant peşinde olduğunu ileri sürdü.

'TOKİ YANLIŞ YERLERE EV YAPIYOR'

TOKİ'nin yapılmasına karşı olduklarını söyleyen mahalle sakinlerinden Ahmet Göknur, 'Ben burada yaşayan bir köylü olarak TOKİ'nin yapılmasına karşıyım. Doğma büyüme bu köyde yaşıyorum, köyümüzün doğallığını koruması açısından bu tür projelerin yapılmasını istemiyorum. Tabi insanların mağduriyeti var. Konut fiyatlarının yükseldiği bir dönemdeyiz, burada elbette insanların ev ihtiyacı var. Konut yapılmasına karşı değilim ama bizim köyümüze yapılmasına karşıyım. Burası köy olarak kalmalı, muhafaza edilmeli. Orman arazilerine yapılsa daha mantıklı olur, çiftçinin tarım arazisine yapılmamalı. Şehir merkezini görüyorsunuz, binalar iç içe girmiş durumda. Bir zamanlar oralar da köydü ama şu an doğallığın dışına çıkmış durumda. Biz köyümüzü gelecek nesillere doğal bir şekilde bırakmak istiyoruz, mücadelemiz bu yönde. Devlet arazisinin yanında tapulu araziler de var. Köyün en manzaralı yeri orası. Kamulaştırma fiyatları çok düşük, dokuz yüz bin lirayla, bir milyon yüz lira arası dönüm fiyatı. Çevre Şehircilik Bakanlığı teklifte bulunmuş vatandaşa. TOKİ yanlış yerlere ev yapıyor. Çevre Şehircilik Bakanlığı dayatma yapıyor' dedi.

'TOKİ RANT PEŞİNDE'

80 yıldır bu köyde Çiftçilik yapan İrfan Şahin, 'TOKİ geçen akşam sondaj çalışmalarına başladı. Bayağı münakaşa ettim onlarla. Köyümde TOKİ istemiyorum arazilerde salatalık yetiştirip satıyorum. Elimden tarlayı alacaklar, ev yapacaklar ondan sonra köyümüze dışarıdan insanlar gelecek ve bizim köyümüzün yapısı bozulacak. Köylünün tarım arazisi, hayvanları var. Onlar gelirse biz köy halkı olarak rahatsız oluruz, köyümüzün köy olarak kalmasını istiyorum. TOKİ rant peşinde yoksa memlekette başka yer mi yok? Yetkililere sesleniyorum bir an önce burayı terk edin. Benim bu topraklarda çok emeğim var. Bu toprakları kolay kolay terk etmem gece gündüz topraklarımın içindeyim. Öncelikle bir resmi yol koysunlar oraya, ilk önce bir ihalesi falan olmalı hiçbir hazırlığı yok öyle kafadan veriyorlar. Bunların tek derdi rant, bizi ne zaman önemsediler de şimdi önemsesinler' diye konuştu.

'KAT KARŞILIĞI ARAZİMİ VERİRİM'

Kat karşılığı arazisini vermek istediğini söyleyen mahalle sakinlerinden Mahmut Vural, 'Ben burada tarımla uğraşıyorum. Burası devlete lazımmış. Benim tek itiraz ettiğim şey TOKİ ucuza alıyor. 50 hisseye sahip olanlardan biriyim. Devlet bana değerini versin, arazimi alsın. Metresine bin yüz lira veriyor piyasada 3 bin 4 bin liraya satılıyor. Mahkemeye verdik biz zaten şuan, devlete lazımsa alır ama biz kat karşılığı vermek istiyoruz. Biz köyümüzü bırakmak istemiyoruz. Benim elimden oraları alırsa bizim başka bir yerleşim yerimiz yok bu sefer çocuklarım göçmen yaşayacak' ifadelerini kullandı.

ZEYTİN VE LİMON AĞAÇLARININ YERİNE TOKİ PROJESİ

Devletin tarım arazilerini bilerek seçtiğini söyleyen çiftçi Ahmet Bozun, 'TOKİ'nin tarım arazisine konut yapması yanlış. Hazinenin içinde 40 yıllık zeytin ağaçlarımız var. Bayağı büyük bir yer TOKİ'nin yapılacağı yer. Hazinenin olduğu yere biz kirasını da ödedik dönümüne devlet çok kira istiyor. Zeytin ağaçları devletin umurunda değil. İlk önce işin içinde rant var ve tarım arazilerini bilerek seçiyor çünkü ucuza geliyor. Bizim şurada Erçel barajımız var onu yapmıyor gidiyor TOKİ yapıyor. Barajımızı yapsana sen, yaz geldi su yok şimdi çiftçi ürünü neyle sulayacak. TOKİ istemiyoruz biz, su istiyoruz. TOKİ'nin başındakiler sadece kendilerini düşünüyorlar. Biz isterdik ki köylüyü düşünsünler. Devlet bizi desteklemiyor biz de bu yapıyı desteklemiyoruz' diye vurguladı.

Arazilerinin imara açılmasını istemediklerini söyleyen mahalle sakinlerinden Mehmet Atardağ, 'O arazide bizim zeytin, limon ve keçiboynuzu ağaçlarımız var ve biz o arazinin imara açılmasını istemiyoruz. İlla açılacaksa değeriyle açılması taraftarıyız. Dönüne bir milyon verdiler biz kabul etmedik' dedi.

Editör: Haber Merkezi