Demirer, yeni düzenlemenin pandemi döneminde başlayan ve enflasyonla birlikte artan servis personelinin nakit bahşiş gelirlerindeki azalmaya çözüm olacağını vurguladı. Artık bahşişlerin kredi kartıyla ödenebilmesi ve işletme hesabına girmeden ayrı bir hesapta toplanabilmesi, çalışanların gelirlerinde önemli ölçüde artış sağlayabilir. Bu düzenlemenin kayıtlı ekonomi için önemli bir adım olduğunu belirten Demirer, sistem sayesinde ödemelerin şeffaf bir şekilde takip edilebildiğini ve bahşiş veren kişilerin veya kurumların nakit bulundurma zorunluluğu olmadan gider olarak kayıt altına alabileceği belgeler oluşturduğunu ifade etti.

ZORUNLU DEĞİL GÖNÜLLÜ ÖDEME

Kaya Demirer, restoranlarda kredi kartı kullanım oranının %95'lere kadar çıkmasıyla birlikte, bahşişlerin kredi kartı ile ödenmesinin mevcut yasalar çerçevesinde mümkün olduğunu belirtti. Bu durumda, ödenen bahşişlerin "servis ücreti" olarak hesap pusulalarında yer alabileceğini ve bu ücretin çalışanların kazancı olarak değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Ancak %55'e varan kesintiler sonucunda çalışanlara aktarılan servis ücretinin çok azaldığını ve bu durumun çalışanların emeklerinin karşılığını almasını engellediğini ifade etti.

Yeni düzenlemeyle birlikte bahşişin artık müşteriler için mecburi bir ödeme olmaktan çıkacağını belirten Demirer, sadece %10'luk bir vergi kesintisi sonrasında çalışanlara aktarılacağını dile getirdi. Gönüllülük esasına dayalı uygulamayla birlikte, her 100 TL bahşişin personel tarafından elde edilen net miktarının şu anki 45-50 TL'den 90 TL'ye çıkacağını öngördü.

NİTELİKLİ İŞ GÜCÜNE VE KAYITLI EKONOMİYE DESTEK

Yeni uygulama ile çalışanlar için gelirlerinin artması ve bu gelirlerin tamamının kayıtlı olması sağlanacak, böylece kazançlarını tamamıyla belgeleyebilecekler. Nakit bahşişlerin gelir olarak gösterilemediği eski sistem sona erecek.

Gelir İdaresi açısından, kayıt dışı nakit bahşiş ekonomisi üzerinden %10'luk bir ek gelir elde edilmesinin yanı sıra yeni düzenleme, sektör çalışanlarının gelirlerini artırarak nitelikli iş gücünün sektöre kazandırılmasına yardımcı olacak ve ülkemizin misafirperverlik geleneğine katkıda bulunacak. Ayrıca, bahşişlerin kayıtlı ekonomiye dahil edilmesinin sektörde şeffaflığı artırması ve vergi uyumunu güçlendirmesi bekleniyor.

YENİ DÜZENLEMEYLE BAHŞİŞ ORTANLARI ARTACAK

Yeni yasal düzenleme ile kredi kartıyla yapılan ödemelerde %10 vergi kesintisi yapılmasına rağmen, bahşişlerin dünya genelinde olduğu gibi %10'dan başlayıp, alınan hizmetin kalitesine göre gönüllü olarak %15 veya %20'ye kadar artabileceği öngörülüyor.

Türkiye, SİHA Pazarında Dünyanın Açık Ara En Büyük Üreticisi Oldu Türkiye, SİHA Pazarında Dünyanın Açık Ara En Büyük Üreticisi Oldu

Bu düzenleme özellikle turizm bölgelerinde çalışan personelin gelirlerini önemli ölçüde artırarak, genç ve nitelikli elemanların sektöre kazandırılmasına katkı sağlayacaktır.

TURYİD'DEN SEKTÖRE ÇAĞRI

TURYİD Başkanı Kaya Demirer, "Yeni yasal düzenlemeyi sektörümüzün ilerlemesi için olumlu bir girişim olarak değerlendiriyoruz. Bu çerçevede, Gelir İdaresi Başkanlığı ve diğer ilgili taraflarla iş birliği yaparak çalışmalarımızı sürdüreceğiz," dedi.

Kaynak: Haber Merkezi