KOCAMAN: EMEKLİLİK MÜCADELESİ VEREN EMEKÇİLERİN YANINDAYIZ KOCAMAN: EMEKLİLİK MÜCADELESİ VEREN EMEKÇİLERİN YANINDAYIZ

Tuğçe Dokumacı

Türkiye Eczacılar Birliği (TEB) 25. Bölge Mersin Eczacı Odası Başkanı Aliye Akgül, Mersin’de ve Türkiye genelinde kronik hastaların ilaç bulmakta ciddi sıkıntılar yaşadığını açıkladı. Akgül, “İlaç fiyatlarına gelen Aralık ayındaki %25’lik zam, ilaç yoklukları ile hastalarımızı karşı karşıya bırakırken, eczanelerimiz de mesleğimizi sürdürme mücadelesi vermektedir” dedi.

Akgül, özellikle kronik hastaların ilaç temininde yaşadığı sorunlara dikkat çekerek, DAD (ilaçta uygulanan euro kuru) değerinin Aralık ayında %51’e denk geldiğini, ancak güncel kura bakıldığında  %45.9’a kadar düşmüş olmasının yokta olan ilaç sayısını artırdığını ifade etti. Şöyle konuştu:  “Yokta olan ilaçların niteliği de durumun ciddiyetini açıkça gösteriyor. Şeker hastalarının tedavisinde kritik öneme sahip olan ve günde 3 defa insülin iğnesi yapan hastalarımız başta insülinler olmak üzere  bazı antibiyotikler ve epilepsi, Parkinson gibi önemli hastalıklarda kullanılan ilaçların yokluğu halk sağlığını tehdit etmektedir”

Eczanelerin hem ekonomik hem de mesleki anlamda büyük zorluklar yaşadığını belirten Akgül, “Aralık 2023’ten bu yana gider kalemlerimizde en az %50, bazı kalemlerde ise %100’e varan artışlar meydana geldi. Ancak ilaç fiyatlarına gelen zam %25’te kalınca, hem ilaç yokluklarıyla karşı karşıyayız hem de eczanelerimizi idame ettirmek için mücadele ediyoruz” dedi.

Son yıllarda uygulanan yanlış ilaç fiyatlandırma politikalarının ruhsatlı ilaçların stok sorununu derinleştirdiğini vurgulayan Akgül, “Bazı ilaçlar Türkiye pazarından tamamen çekilmeye başladı. Tedavi yöntemleri tamamen değiştirilmek zorunda kalınıyor. Ocak ayında benzeri bir durumu yaşadık ve bu sürecin devamı halinde kaybettiğimiz ilaçların sayısının artması kaçınılmaz olacaktır” ifadelerini kullandı.

Mersin Eczacı Odası, yaşanan bu olumsuzluklara dikkat çekerek, sağlık politikalarının gözden geçirilmesi ve ilaç bulabilirliğinin artırılması için acil önlemler alınmasını talep etti. Akgül, "Kronik hastalarımızın sağlığı için gerekli tedbirlerin ivedilikle alınması gerekiyor" diyerek çağrıda bulundu. Kroni̇k Hastalar İlaç Bulmakta Zorlaniyor2

Kaynak: Tuğçe Dokumacı