Çevre

Kurban Bayramı'nda çevre kirliliğine dikkat!

Mersin Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Sinan Can, Kurban Bayramı süresince kurban satış ve kesim yerlerinde çevre kirliliğine neden olabilecek faaliyetlere karşı toplum ve çevre sağlığının olumsuz etkilenmemesi için çevreyi korumaları konusunda vatandaşlara çağrıda bulundu.

Abone Ol

Meryem KARADAĞ

Kurban Bayramı süresinde kurban satış ve kesim yerlerinde çevre kirliliğine ve çevre sağlığına dikkat edilmesi ve kurallara uyulmasını söyleyen Mersin Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Sinan Can, 'Gerek kurban satış yerlerinde gerekse kurban kesim yerlerinde herhangi bir salgın yayılımının engellenmesi için temizlik, maske ve mesafe kurallarına dikkat edilmesi ve tedbirlerin alınması yönünde gerekli hassasiyetin gösterilmesi son derece önemlidir' dedi.

Kurban Bayramı süresince kurban satış ve kesim yerlerinde çevre kirliliğine neden olabilecek faaliyetlere karşı toplum ve çevre sağlığının olumsuz etkilenmemesini ve gerek kamu kurum ve kuruluşlar gerekse yurttaşların en üst noktada dikkatli olmalarının çok önemli olduğunu vurgulayan Başkan Can, şunları söyledi;

  • Menşelerinde salgın veya bulaşıcı hayvan hastalığı bulunan, kayıt altına alınmamış, kulak küpesiz ve yanlarında sığır cinsi hayvanlar için pasaport, koyun ve keçi türü hayvanlar için nakil belgesi bulunmayan hayvanların sevklerine, alınıp satılmalarına ve kesilmelerine hiçbir surette izin verilmemesi,
  • İlgili makamlarca önceden belirlenen yerlerin dışında kurbanlık hayvan alım, satımı ve kesimine müsaade edilmemesi
  • Çevre sağlığı yönünden de kesimi takiben ortaya çıkan kan, mide ve bağırsak içeriği önemlidir. Bunların cadde, sokak ve parklara gelişi güzel bir şekilde etrafa atılmaması ve akarsulara dökülmemesi,
  • Kurban satış yerlerinin, kurbanlık hayvan naklinin, kurban kesilmesinin, kurban kesim yerlerinin ve kesim sonrası etin işlenmesi esnasında gerekli asgari teknik, hijyenik ve güvenlik şartlarına uyulması,
  • Kurban kesim yerlerindeki atıkların, kan ve diğer organların herhangi bir çevre kirliliğine ya da hastalıklara sebep olmalarının engellenmesi için gerekli önlemler alınması,
  • Hayvanlardan insanlara bulaşan ve halk sağlığı yönünden çok büyük önem taşıyan bakteriyel, viral, paraziter ve fungal hastalıklar (zoonotik hastalıklar) maruz kalmamak adına en düst düzeyde hijyen koşullarının oluşturulması, gerekmektedir.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Kurban Bayramı süresinde kurban satış ve kesim yerlerinde çevre kirliliğine ve çevre sağlığının olumsuz etkilenmemesi konuları hakkında tedbirler alındı. Bu kapsamda Bakanlık denetim ekipleri Kurban Bayramı boyunca satış ve kesim yerlerinde denetim yapacak.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, kurban kesim yeri olarak cadde, sokak ve parkları kullananlar ile kesimden sonra kan, atık ve iç organları bu alanlarda bırakanlara, yetkili birimlerce gerekli yasal yaptırımlar uygulanacağı bilgisi aktarıldı.

'ATIKLAR DAYANIKLI TORBALARA KONULACAK'

Kurban kesimi sonucu çevre kirliliğine neden olmaması için alından tedbirler kapsamında atıklar sızdırmaz, dayanıklı ve yüksek yoğunluklu siyah polietilen torbalara torba hacminin üçte ikisini geçmeyecek şekilde konulacak. Torbalar, ağzı iyice kapatılıp bağlanarak Kurban Bayramı süresince düzenli hizmet verecek belediye temizlik ekiplerine teslim edilecek.

'KURBAN KESİM YERLERİNDE KURALLARA UYMAYANLARA CEZA UYGULANACAK'

Bakanlık, park, bahçe, cadde, sokak, bina önleri, meydan gibi umuma açık ve kurban satış ile kesimine uygun olmayan yerlerde bu tür faaliyetlerde bulunanlar ile kesime uygun alanlarda gerekli önlemleri almayanlara, Çevre Kanunu'nun 20. maddesi gereğince 3 bin 36 TL idari para cezası uygulayacak.

Kurban kesim yerlerinde gerekli yasaklara uymayan ve önlem almadan kurban atıklarını toprağa bırakan tesislere, toplu kesimler için 293 bin 188 TL, bu fiilin konutlarda işlenmesi halinde 7 bin 283 TL idari para cezası verilecek.