Kadri Duman

Tarsus Belediyesi’nden 4 Ekim Hayvanları Koruma Günü Etkinliği Tarsus Belediyesi’nden 4 Ekim Hayvanları Koruma Günü Etkinliği

Akdeniz’in incisi, denizi ve yeşiliyle, tarihi ve doğasıyla, sahili ve koylarıyla Anamur’dan Çamlıyayla’ya çeşitli turistik faaliyetleriyle,  Mersin önemli turizm merkezi olma yolunda hızla ilerlemesine rağmen kent için vaat edilen projeler bir türlü tamamlanamadı.
Başta Mersin’in turizm için umudu olarak bilinen ve temeli 2018’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından atılan Tarsus-Kazanlı Kıyı Kesimi Turizm Projesi’nde 6 yıldır bir tek çivi çakılmadı. Turizm tesisleri kurulması hayal edilen yerlerde şimdilerde biraz beton, biraz demir, bir de yöre sakinlerinin getirdiği arı kovanları var. Atılan temel olduğu gibi dururken, altyapısı hazır olan bölgeye yatırım için başvuran dev yatırımcılara yer tahsisi yapılmasına rağmen 6 yıldır bir gelişme yaşanmadı.

MERSİN ANTALYA OTOBAN PROJESİ 
Mersin-Antalya arasında devam eden Akdeniz Sahil Yolu Projesi'nde son zamanlarda olumsuz gelişmeler yaşandı. Proje kapsamında yapılan çalışmaların bir kısmı beklenenden daha uzun sürede tamamlanmış, bu durum bölge halkının ve işletmelerin yaşamını olumsuz yönde etkiliyor Proje sürecinde yaşanan gecikmeler ve çevresel etkiler, yerel halk arasında endişe ve eleştirilere neden oluyor. Bu durum bölgedeki sosyal ve ekonomik dengeleri etkiliyor. Bu gelişmeler, projenin ilerleyişi ve sonuçları hakkında kamuoyunda tartışmalara yol açmış durumda. Geçtiğimiz yıl 3 tünel ve 1 viyadük daha hizmete açıldı. Şu anda 11 ihale bölünmüş yol ve BSK (Bitümlü sıcak karışım) çalışmaları devam ediyor. Yüzde 89 seviyesinde tamamlandığı açıklanan Mersin ve Antalya Karayolu ne zaman biteceği ise merak konusu 

ÇUKUROVA ULUSLARARASI HAVALİMANI
Çukurova Uluslararası Havalimanı projesi, beklenenin aksine olumsuz bir süreç yaşıyor. Proje, başlangıçta büyük umutlarla ve yüksek beklentilerle duyurulmuş olsa da, yapılan son değerlendirmeler ve raporlar projenin tamamlanması biraz daha gecikeceğinin sinyallerini veriyor. İnşaat sürecindeki gecikmeler başta olmak üzere, planlanan tarihlerdeki aksaklıklar projenin ilerleyişini olumsuz etkiledi. Ekonomik açıdan da tartışmalı olan bu havalimanı projesi, bölge halkı arasında güvenilirlik ve verimlilik konularında ciddi endişelere yol açmaya başlandı. Projenin geleceği hakkında belirsizlikler ise halen devam ediyor.

TARSUS-KAZANLI KIYI KESİMİ TURİZM PROJESİ YER TAHİSİSİ YAPILDI
Mersin yıllarca bu önemli konuşmanın sonucunu bekleyip durdu. Ancak, 2007 sezonuna yetişeceği söylenen proje, 2006 tarihine kadar Turizm Bakanlığı'nda bekletilirken, mart sonunda IC Holding, Özaltın Grup, PETA Mühendislik, Limak Grup ve Arma Şirketler grubuna yer tahsisleri yapıldı. Yer tahsisi yapılan dev firmalar bölgede hiçbir yatırım yapmadı. 10 bin kişiye iş ve kenttin turizm için kurtuluşu olarak düşünülen proje 25 yıldır hayata geçirilemedi.

TARSUS-KAZANLI KIYI KESİMİ TURİZM PROJESİ NEDEN GEÇİKİYOR
Tarsus-Kazanlı Kıyı Kesimi Turizm Projesi’nin yatırım aşamasında herhangi bir engel kalmamasına rağmen 6 yıldan bu yana bir çivi dahi çakılmadı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2018 yılının haziran ayında, seçimlerden kısa süre önce temelini attığı Tarsus-Kazanlı Kıyı Kesimi Turizm Projesi’nde 6 yıldır başlanamadı. Altyapısı tamamlanan bölge için turizm yatırımlarına dönük tahsislere rağmen yıllardır yatırım yapılmaması tepki çekiyor.

3 İSİM DEĞİŞTİRDİ AMA HALEN BİTMEDİ
Eski Mersin Büyükşehir Belediye başkanı ve inşaat mühendisi olan Macit Özcan döneminden bugüne kadar üç isim değiştiren MARAY şimdi ki adı ile Metro projesi halen tamamlanamadı. 2014 yılından bu yana tartışılan Metro Projesi 20 yıldır temeli bile atılamadı. Belediye Başkanı Vahap Seçer ’in kazanması ile yeni bir boyut kazanana metro projesi 3 Ocak 2022 tarihinde temeli atılarak inşaat çalışmalarına başlandı. Sosyal belediyecilikte Türkiye’ye örnek olması hedeflenen metro projesinin 13,4 kilometrelik hat üzerinde on bir istasyon bulunacağı sevindirirken, ne zaman bitirileceği ise merak konusu oldu

Kaynak: Kadri Duman