Tuğçe Dokumacı

Lejyoner hastalığı, adını 1976 yılında Philadelphia'da bir otelde düzenlenen Amerikan Lejyon üyeleri kongresinde meydana gelen ve çok sayıda katılımcının hastalanmasıyla sonuçlanan salgından alır. Bu hastalık, Legionella pneumophila isimli bakterinin neden olduğu bir tür zatürree (akciğer enfeksiyonu) olarak tanımlanır.

Legionella bakterileri doğal su kaynaklarında doğal olarak bulunsa da, insan yapımı su sistemleri, klima sistemleri, sıcak su tankları, duş başlıkları gibi yerlerde çoğalarak büyük risk oluştururlar. Hastalık, genellikle bu sistemlerden sıçrayan su damlacıklarının solunması ile bulaşır; dolayısıyla doğrudan insandan insana geçiş göstermez.

Hastalığın belirtileri arasında yüksek ateş, titreme, öksürük, kas ağrıları, baş ağrısı ve bazen zihinsel karışıklık bulunur. Teşhis, genellikle akciğer röntgeni, idrar testleri ve balgam kültürü ile konulur ve uygun antibiyotik tedavisi gerektirir.

Yaşamı Zehir Eden Fabrikalar TBMM'ye Taşındı Yaşamı Zehir Eden Fabrikalar TBMM'ye Taşındı

Özellikle yaşlılar, kronik hastalıkları olanlar veya bağışıklık sistemi zayıf olan bireyler için risk daha yüksektir. Sağlık uzmanları, bu tür hastalıkların yayılmasını önlemek için su sistemlerinin düzenli olarak temizlenmesi ve dezenfekte edilmesi konusunda uyarılarda bulunmaktadır.

Kaynak: Tuğçe Dokumacı