Ebru DOST
Mersin Büyükşehir Belediyesi 2023 Yılı Eylül Ayı Toplantısı 2. Birleşimi MBB Kongre ve Sergi Sarayı'nda gerçekleşti. Komisyona havale edilen konuların görüşüldüğü mecliste, ÖSYM tarafından yapılan 2023 yılı (AÖF, DGS, YDS, vb. hariç olmak üzere) Türkiye'de ki yerleşik devlet üniversitelerini kazanan ve vakıf üniversitelerini tam burslu kazanan ve anne veya babası Mersin'de ikamet eden öğrencilere ilk yıl için geri ödemesiz olarak burs verilmesi konusu Cumhur İttifakı ve Millet İttifakı meclis üyelerince karışıklığa sebep oldu. MHP'li meclis üyesi 5 ve 6 yıllık bölüm kazanan öğrencilere 500 TL ekleme yapılarak oylanmasını teklif ederken Millet İttifakı üyelerinden söz alan bazı meclis üyeleri konunun komisyondan tekrardan tartışılmasını istedi. Millet İttifakı ise 500 TL'nin belediyeye külfet olmayacağının vurgusunu her fırsatta yaptı.

Meclis'te görüşülen maddelerden ilki Büyükşehir Belediyesi'nin üniversite öğrencilerine verdiği Öğrenim yardımlarının tutarlarının artırılması oldu. Madde meclis toplantısında oy birliği ile kabul edildi. Böylece, üniversitede hazırlık sınıfları hariç olmak üzere 2 yıllık bölüm kazanan öğrencilere 3 bin TL, 4 yıllık bölüm kazananlara 6 bin TL, 5 yıllık bölüm kazananlara 7 bin TL ve 6 yıllık bölüm kazananlara ise 8 bin 500 TL Öğrenim yardımında bulunulacak. Yıllık bazda hesap yapan ve 5 ve 6 yıllık öğrenci sayısının zaten az olduğunun altını çizen MHP meclis üyesi Mahmut Tat, 500 TL daha artış yapılabileceğini ortaya attı. Ve bunun belediyeye bir külfet olmayacağının da altını çizdi.
11 Eylül tarihinde yapılan mecliste 'ÖSYM tarafından yapılan 2023 Yılı Yükseköğretim Kurumları Sınavında (AÖF,DGS, YDS vb hariç olmak üzere) Türkiye'de yerleşik Devlet Üniversitelerinin bölümlerini kazananlar ile Türkiye ve KKTC'de yerleşik Vakıf Üniversitelerinin bölümlerini Tam Burslu (Şehit ve Gazi ailelerinin çocuklarının bursluluk oranına bakılmaksızın) kazanan ve anne veya babası Mersin'de ikamet eden öğrencilerin ödüllendirilerek üniversiteyi kazandıkları ilk yıl için geri ödemesiz yapılacak desteğin konusu ilgili komisyona iletildi. Oy birliğiyle komisyondan geçen madde dün yapılan meclisin ikinci birleşiminde tartışmalara neden oldu.
'BU ARTIŞ BELEDİYEYE ASLA KÜLFET DEĞİLDİR'
MHP'li meclis üyesi Mahmut Tat, 5 ve 6 yıllık bölümleri kazanmış öğrencilerin burs miktarına 500 TL daha ekleme yapılmasını talep etti. Mahmut, 'Zaten üniversitelerin 5 ve 6 yıllık bölümlerinin kazanan öğrenci sayısı çok fazla değil. Bizler de bu sınırlı sayıdaki öğrencilerimiz için vereceğimiz burs miktarına 500 TL daha ekleyerek bir destekte daha bulunmalıyız. Bu artış belediyeye asla külfet değildir' dedi.
HDP MECLİS ÜYESİNDEN MHP MECLİS ÜYESİNE DESTEK
HDP meclis üyesi Ali Tanrıverdi, 5 ve 6 yıllık bölüm kazanan öğrencilerin burslarına 500'er lira daha katkı yapılması teklifine destek vererek, 'Her şey gençlerimiz için olmalı. Daha öncesinde 4 yıllık kazanan öğrencilerimize veriliyordu. Ama 2 yıllık önlisans bölümlerini kazanan öğrencilere verilmiyordu. Bizler de o öğrencilerimiz kendilerini başarısız hissetmesin diye onlara da burs verilmesini talep ettik. Ben de Mahmut Bey'in teklifine katılıyorum. Bu burs artışının idareyle görüşülerek yükseltilmesini talep ediyorum' şeklinde konuştu.
'KONU TEKRAR KOMİSYONA GİTSİN'
Meclis üyelerince tartışılan konuda uzlaşmaya varılamazken, Millet İttifakı'ndan konunun komisyonda yeniden görüşülmesi veya oylamaya sunulması gündeme geldi. CHP'li meclis üyesi Ali Boltaç, 'Bursların miktarları oy birliği ile meclis gündemine gelmiş ama burada bir karmaşa var. Bence bu konuyu tekrar komisyona gönderelim' diye konuştu.
'KONUYU TEKRAR BAŞA SARMAK ZAMAN KAYBI OLACAKTIR'
MHP'li Mehmet Topkara, 'Bizler öğrencileri düşünmeliyiz. Öğrenciler desteğimizi hissetmeli. Rakamlar idarenin teklifi ortadayken oy birliği ile kabul edildi. Mahmut Bey, 500 TL daha artış istedi. İyi niyetinden dolayı ona teşekkür ediyorum fakat konuyu tekrar başa sarmak zaman kaybı olacaktır. Komisyon raporu gelmiş ve bizler de onaylayalım gitsin' dedi.
Cumhur İttifakı'nın öğrencilere destek amaçlı ısrarla artış istemesine rağmen konu, komisyondan geldiği şeklinde oylandı ve oy birliğiyle kabul edildi.

İsrail Savunma Bakanı duyurdu: Savaşta yeni dönem başladı İsrail Savunma Bakanı duyurdu: Savaşta yeni dönem başladı

Editör: Haber Merkezi