Birleşik Tekstil, Dokuma ve Deri İşçileri Sendikası (BİRTEK-SEN) Genel Başkanı Mehmet Türkmen, hakkında dört gün önce kaldırılan ev hapsi kararının yeniden uygulamaya konulduğunu duyurdu. Türkmen, kararın başka bir savcının itirazı üzerine aynı hakim tarafından yeniden verildiğini ve bugün tekrar elektronik kelepçe takılarak ev hapsine alındığını açıkladı.
Türkmen’in ev hapsi kararı ilk olarak, Gaziantep Başpınar Organize Sanayi Bölgesi’nde düşük ücretler ve kötü çalışma koşullarına karşı greve çıkan işçilere verdiği destek sırasında, “çalışma hürriyetinin ihlali” ve “suç işlemeye tahrik” suçlamalarıyla tutuklanmasının ardından verilmişti. Daha sonra mahkeme tarafından “konutu terk etmeme” şeklinde adli kontrolle serbest bırakılmıştı.
4 Gün Önce Kaldırılmıştı
Türkmen, 17 Nisan 2025 tarihinde hakkında verilen ev hapsi kararının kaldırıldığını belirtmişti. Ancak savcılığın bu karara itiraz etmesiyle birlikte, kararı daha önce kaldıran aynı hakimin, bu kez yeniden ev hapsine hükmettiği öğrenildi.
Türkmen, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
“Hakkımdaki ev hapsi kararı 17 Nisan’da, yani 4 gün önce kaldırılmıştı. Başka bir savcı itiraz etti ve daha önce ev hapsini kaldıran hakim yeniden ‘konutu terk etmeme’ adli kontrol tedbirine hükmetti. Bugün yeniden elektronik kelepçe bağlanarak ev hapsine alındım.”
Grev Destekleri Nedeniyle Hedefte
Türkmen’in gözaltı ve tutuklama süreci, Gaziantep’te yer alan ve aralarında AKP Gaziantep Milletvekili İrfan Çelikaslan’ın da sahibi olduğu bir fabrikanın bulunduğu Başpınar Organize Sanayi Bölgesi’ndeki grevlere verdiği destek sonrası başlamıştı. BİRTEK-SEN’in bölgede örgütlü olduğu işçiler, düşük ücretler, kötü çalışma koşulları ve sendikal baskılara karşı grev kararı almış, Mehmet Türkmen de bu süreçte işçilere açık destek vermişti.
Sendikadan ve Kamuoyundan Tepkiler
Türkmen’in tekrar ev hapsine alınması, işçi hakları savunucuları ve sendikalar tarafından eleştirildi. BİRTEK-SEN tarafından yapılan açıklamalarda, bu sürecin hukuki değil, siyasi olduğu vurgulanarak, sendikal faaliyetlerin kriminalize edilmesine tepki gösterildi.