Türkiye Siyaseti Genel Seçim Gerçeği -46-
CHP'de GÖNÜLLÜLÜK ESASINI BİTİRDİLER!
CHP Ne Yaparsa Yapsın Kırsal Anadolulu'nun Oylarını Alamıyor
Millet İttifakı Partileri CHP'ye Kazanacak Kadar Yardımcı Olamadı
Türkiye Seçim Gerçeğinde SAHİL KENTİ MERSİN Örneği
Mersin'in En Fazla Seçmeni Olan TARSUS İlçesine Bakalım
CHP'de GÖNÜLLÜLÜK ESASINI BİTİRDİLER!
CHP Genel Başkanı Kemal KILIÇDAROĞLU 26 Temmuz 2020 CHP Kurultayından önce partinin İl ve İlçe Teşkilatlarındaki yetkiyi Büyükşehir Belediye Başkanlarına ve Belediye Başkanlarına açıkça vermiş, genelge bile göndermişti. Yurt genelinde CHP Teşkilatlarında TEK İL BAŞKANI ADAYI ile kongrelerin yapılmasının sağlanmasını da istedi. Tıpkı kendisinin TEK GENEL BAŞKAN ADAYI olabilmesinin sağlanması gibi. Evet, gözlerimle bizzat izlediğim gibi nasıl Mersin'de Alptekin ESER İl Başkan Adayı olamasın diye kongrede rezillikler yapıldıysa ıslak imzalar kabul sayılmadıysa, aynısını 2020 Kurultayı Divan Başkanlığında Özlem ÇERÇİOĞLU görevinden olmuş bedel ödemiş Cumhuriyet Savcısı İlhan CİHANER'e yaptı. Aday olamamaları için Kongre Delegelerinin ıslak imzalı dilekçelerini geçersiz sayarak genel başkan adaylıklarını önlendi. Ulusal Basını Kurultaya almadılar, dışarıda bir çadırda ağırladılar. Sadece ANKA Haber Ajansına içeride yer verip istedikleri çekimi Halk TV'de canlı yayınlatıp, istemediklerinde yayını durdurdular. İstemedikleri anların görüntülerinde ıslak imzaların mücadelesi ve DİVAN ÖNÜNDE en fazla imza toplayan İlhan CİHANER'in hakkını aradığı anlar vardı ve çok üzücüydü, utanç vericiydi…
2020 CHP Kurultayını niye hatırlattım? Sanmayın ki bu yazımda Kemal KILIÇDAROĞLU'nun seçim sonrası kurultay gündemini değerlendireceğim. Hayır, anlatmak istediğim Belediye Başkanlarına bu yetkiyi verdiler de ne oldu? Binlerce sağlam CHP'liyi uzaklaştırdılar da ne oldu? İl ve İlçe Teşkilatlarında görevlere getirdikleri kişilerin neredeyse %90'nı belediyelerden maaşlı çalışıyor veya çocuk çolukları çalışıyor. Gönüllü çalışan çok az sayıda partili kaldı. Seçimlerde hiçbir yerde Seçim Komisyonları kurulup yılların partilileri çalışmalara dahil edilmedi. Son üç gün çalışmalara çağırılan eski parti başkanları olmuş ama son üç gün maaşlılar tarafından fotoğraflara poz vermeleri istenilmekten başka ne yapılabildi! Köylerde etkin olacak olan eski parti emekçileri 'YCHP Tanımı' ortaya atıldığından bu yana partiden itiliyor, halbuki CHP'den seçilen %90'nın üzerindeki belediye başkanları da eski dedikleri CHP'dendi. Bana göre CHP'linin ESKİSİ YENİSİ OLMAZ! Parti içi dışlama algılarıyla CHP'yi kısırlaştırarak koltuklarını koruyanlar RTE'ye karşı algı yaratamıyorlar!
2020 Kurultayına teşkilatlar hazırlanırken mahalle delegeliklerinde başlayan süreçte görev almak isteyenlere 'Bu Bir Geçiş Dönemi' diyerek delege adayı olmalarını engelleyip, hazır listeleri seçtirdiler. Mahallelerde parti üyeliklerinin yarısını bile toplayamadan, yasaya uydurup yarıdan bir fazlayı gelmeyenlerin yerine imzalar atarak gösterip sandıklarda kendi hazır listelerine oy atarak yasa dışı mahalle seçimleri yapıldı. Kendi koltuklarını koruyacak listelere önem verdiler. Normal İlçe Belediye Başkanları da bu yanlışlara, PARTİ İÇİ DEMOKRASİ KATLİAMINA seyirci kaldı. Kendi ilçelerinde bile çalışma yapıp Büyükşehir Belediye Başkanlarına BAŞKALDIRMADILAR!
Geçiş dönemi dediler, partide GÖNÜLLÜLÜK ESASINI SONLANDIRARAK ve YENİ ama MAAŞLI ekiplerle koltuklarını korumayı tercih ettiler. İl ve İlçe Koltukları korunurken, İllerdeki Kurultay Delegesi Listelerini oluşturan Büyükşehir Belediye Başkanları ve Belediye Başkanları da KILIÇDAROĞLU'nun KOLTUĞUNU korudular. Sadece ona oy verecek delegeler hazır listelerle seçildi…
CHP Ne Yaparsa Yapsın Kırsal Anadolulu'nun Oylarını Alamıyor
Yetmedi! Halkımıza, Anadolu'nun özüne CHP İlke ve Politikalarını anlatmayı bilen parti emekçilerini uzaklaştırarak, particiliği bilmeyen, delegenin ne anlama geldiğini dahi bilmeyen, siyasileri, protokolleri tanımayan Geçiş Dönemi seçilmişleriyle içi boş çalışmalar yaptılar. Gerçek anlamda sokak sokak, cadde cadde çalışan sadece KADIN KOLLARIYDI. Kapıları çalan Kadın Kollarımızı tenzih ederim. Çünkü onlar evlerini, çocuklarını, işlerini bırakıp parti çalışmalarına her dönem katılıyor, tabi içlerinde belediyeden maaşlı olarak çalışanları asla tenzih etmiyorum…
CHP'nin MİLİTAN RUHLU particiliğini bilen kesimleri bu ülkede kazanılmayacak seçimlerde meydanlarda, sokaklarda, caddelerde korkmadan siyaset yapan insanlarıdır. Bu nedenle karşı fikrin seçmenlerini onlar tanırlar. Onlar ikna edebilirler. Genel Başkan kendi kadrolarını koltuk sağlamlığı uğruna oluştururken eskilerin bilenlerinden korktu ve görevlerde istemedi. 'Parti Gençleşsin' dedi ama işine gelen yaşlanmışlarla, aynı milletvekilleriyle yol aldı. Onların yerine TÜRBANLI Kadınlarla POZ VERMEYİ TERCİH ETTİ. Türban konusunu hiç yeri yokken meclise taşıdı. CHP'nin LAİKLİK İlkesinden ödün vererek PARTİ SUÇU İŞLEDİ. Ama CHP Yüksek Disiplin Kurulu hiç parmağını oynatmadı. Laikliği seçim sürecindeki söylemlerde hiç ağzına almadı. 14 Mayıs'la 28 Mayıs arasındaki zamanda EYVAH dedi ve ağzından Laiklik ile ATATÜRK çıkmaya başladı. Bu işler gözlerimle gördüm, 2020 Kurultayında yanına TÜRBANLI KADIN oturtup Ulusal Basına Türbanlı Kadınlarla poz vermekle olmuyor. Zaten KIRSAL KESİM TÜRBANLI DEĞİL! Kırsal kesim seçmenleri Anadolu'nun kültürel yağlıklarını, yöresel başörtülerini örtüyor. Ne yaparsanız yapın bu şekilde koltuk koruyup, göstermelik pozlarla Anadolulunun seçmen oylarını alamazsınız. Anadolu'ya inmeden, onların zarar gören özlerine dokunmadan, onları aranıza alabilip partiye üyeliklerinde çoğaltmadan, partide delegelikler vermeden Kırsalın oylarını alamazsınız! YOK SAYDIKLARINIZA 'NANKÖR' demeye hakkınız yoktur!
Millet İttifakı Partileri CHP'ye Kazanacak Kadar Yardımcı Olamadı
Kırsalda yaşayan seçmenlerin oylarını alabilmek için sadece EKONOMİK SIKINTILARDAN dolayı Millet İttifakının oy alabileceğini düşünen tecrübeli Temel KARAMOLLAOĞLU ve Ahmet DAVUTOĞLU da yanıldı. Düşünün ki ülkemizde çok uzak tarihte değil, RTE döneminde Başbakanlık yapmış DAVUTOĞLU kendi memleketi KONYA'dan bir Milletvekili çıkaracak kadar oy arttıramadı. Başbakanlık yaparken memleketlisinin elbette işlerini yapmıştır. Fakat kırsal kesimler kendilerine dokunulmayan hissiyattan dolayı AKP'ye ve RTE'ye oy verdiler. Çünkü kırsal büyük kentlerdeki gibi çok zor ekonomik hayat yaşamıyor. Anadolu insanı aza kadir eden bir yaşam kültürüne sahiptir. Bu insanları ancak kendi içinde kucaklayarak, kendileriyle görevleri paylaşarak yanınıza alabilirsiniz. Bu gerçekler üzerinden politika yürütülmedi. Millet İttifakının 6 Siyasi Partisi ve Genel Başkanları bu konuda çalışmalar yapıp gündem yaratamadılar. Zaten CHP Yönetimleri uzun yıllardır kırsalı parti bünyesinde görevlerden uzaklaştıran, YOK SAYAN, kendi koltukları için delegeliklere akrabalarını, güvendikleri kişileri yazarak liste ile seçtirdiğinden kırsalda CHP Yönetimlerine ASLA GÜVEN KALMADI. Bu nedenle KILIÇDAROĞLU'nun dediği gibi yeni isimler değil, YENİ YÖNETİMLERLE YENİ İSİMLER OLMALI. GEÇİŞ DÖNEMİ DEDİKLERİ GİBİ, şimdi de YENİ İSİMLER DİYEREK kendi koltuklarını aynı şekilde koruyacaklarsa DEĞİŞEN HİÇBİR ŞEY OLMAZ…
Türkiye Seçim Gerçeğinde SAHİL KENTİ MERSİN Örneği
Yukarıda anlattığım Kırsal Anadolu Seçmen profilini izahla örnek gösterirsek SAHİL KENTİ olan MERSİN'in KIRSAL Seçmeni seçimde ne yaptı? Düşünün ki, bir kıyı kentinde yaşıyorsunuz. Ticaretiniz, esnafla iletişiminiz, sanatsal çalışmalarınız, kültürel etkinlikleriniz, akla gelebilecek her hizmeti Büyükşehir Belediyesi olarak KIRSAL SEÇMENE götürüyorsunuz ama kırsal seçmenin oylarını partinize kazandıramıyorsunuz. Sahil kenti dememin nedeni Orta Anadolu seçmenini kazanmak daha zordur. Mersin CHP Belediyesinde olduğu halde Mersin Kırsalı belediyelerden hizmetin en güzelini gördüğü halde CHP'li Mersin sahil kentinin Büyükşehir Belediye Başkanının partisine genel seçimde ve Cumhurbaşkanlığında neden oy vermiyor? Seçmenle kaynaşmanın Orta Anadolu'dan daha basit olduğu Mersin gibi kentlerde bile kırsalda neden CHP'nin oyları artmıyor ve tam aksine AKP ile RTE'yi Mersin'de kırsal seçmen ayakta tutuyor. Bu soruyu Büyükşehir ve diğer Belediye Başkanlarıyla birlikte genel merkezde dahil oldukları birimlerin hepsinin kendi kendilerine sorması ve olumsuzlukları çözmeleri lazım. Mersin'in tüm ilçelerinde kırsal seçmen AKP'ye ve RTE'ye açık ara oy verdi. Örneğin Tarsus'un Kargılı, Alifakı ve Baharlı Köyleri Ova köyledir. Tarsus ile Adana yolu üzerindedirler. Bu köyler geçmişi CHP'li yüzlerce küstürülmüş partiliyle doludur. 2. Tur seçiminde köy ortalamasında RTE 234 oy alabilirken KILIÇDAROĞLU sadece 34 oy almıştır. Dağlık değil OVA KIRSALINDA BU KÖYLERDEN OY ALAMAMAK BAŞARISIZLIKTIR. Başarıyla Kazanamamak böyle bir gerçeğin içinde yatıyor. Kırsala en önemli belediye hizmetlerini götürüyorsunuz, ama oylarınıza kırsaldan oy ekleyemiyorsunuz…
Mersin'in En Fazla Seçmeni Olan TARSUS İlçesine Bakalım
Mersin'in TARSUS İlçesi 250 BİN 653 seçmene sahip. Tarsus'u 226 BİN 675 seçmenle TOROSLAR ardından 200 BİN 160 seçmenle YENİŞEHİR izliyor. Akdeniz 176 BİN 153 ve Mezitli 157 BİN 884 seçmene sahip. Erdemli 157.884, Silifke 97.604, Anamur 52.830, Mut 48.487, Bozyazı 20.949, Gülnar 20.515, Aydıncık 8.903 ve Çamlıyayla 7.095 seçmene sahip.
Silifke, Aydıncık, Bozyazı, Gülnar, Mut ve Anamur'un seçmen toplamı 249.288 seçmen, kısaca bu 6 ilçenin seçmeni kadar Tarsus seçmeni var. Erdemli ve Çamlıyayla seçmeni birbirine çok benzeyen GÖRÜŞLERİ TABULAŞMIŞ seçmene sahip. Diğer ilçeler ise merkez ilçeler, fakat Torosların kırsal seçmen sayısı ile Tarsus'un KIRSAL kesimleri de görüşlerde aynı tutuculuğa sahipler. Bu nedenle 9 Haziran 2023'de tahliye edilen SİYASİ KUMPASLA suçsuz yere yargılanmadan 9 aydır tutuklu olan Mersin Büyükşehir Basın Yayın ve Daire Başkanı Bedrettin GÜNDEŞ ile karşıt siyasiler uğraşıyorlar. Çünkü 2014'teki Toroslar Adaylığı kesinleşseydi Torosları değiştirecek fikir ve düşünceyi sosyalleştirecek bir temele sahip tek başarılı isimdi. Tutucular Mersin Kentinin Kırsal Seçmeninin kırılmasından çok korkuyor ve siyasi kumpaslarla engellemeler yapıyorlar. CHP ise bunları sadece seyrediyor, militan ruhlu emekçilerini öteliyor, hayatlarını bitiriyor…
Tarsus'a bakalım; Tarsus CHP İlçenin verdiği bilgilere göre 2018 Milletvekilliği seçimlerinde Tarsus 51.842 oy ile %25,5'lik başarı göstermiş. 14 Mayıs 2023 milletvekilliği seçiminde 10.375 oy artışıyla %28,56'lık başarıya çıkmış. CHP Tarsus merkezinde 49.072 oy, kırsalda 13.145 oyla Tarsus'ta toplamda 62.217 oy alarak 1. parti olmuş. Tarsus'ta 2018 seçim sonuçlarına göre seçmen oylarını artıran tek parti de Cumhuriyet Halk Partisiydi. Ama bu seçimde İyi Parti hariç tüm partiler oylarını arttırdı.
CHP 2018 seçimlerinde Tarsus'un 20 merkez mahallesi, 21 kırsal mahallesinde birinciydi, 2023 seçimlerinde 28 merkez mahalle, 25 kırsal mahallede birinci oldu. CHP Tarsus merkezinde AKP'den 14.000, MHP'den 25.000 daha fazla oy almış.
14 Mayıs'tan sonraki 28 Mayıs 2023 Cumhurbaşkanlığı 2. Tur seçiminde oy kullanımında 8.500 oy düşmüş olmasına rağmen Kemal KILIÇDAROĞLU'nun oyları 3.922 artmış. 28 Mayıs 2. Tur Cumhurbaşkanlığı seçiminde Kemal KILIÇDAROĞLU kent merkezindeki 53 mahallenin 42'inde önde tamamlamış. Fakat Tarsus'ta 2. Turda 4 Bine yakın oy artışı RTE'de de mevcuttur.
Tarsus'ta Cumhurbaşkanlığı 2. Tur Seçimi tabiri caizse KIRAN KIRANA GEÇMİŞTİR. Tüm Merkez Sağ ve Muhafazakar kesim özellikle kırsal seçmenler RTE'ye Tarsus'ta 90 Bin oy kazandırdılar. KILIÇDAROĞLU ise Tarsus'ta 122 Bin oy aldı. Aradaki fark 30 Bin.
Kırsalda AKP ve RTE çoğunlukla birinci. Millet İttifakı ve CHP başarısızlığı kırsaldadır. Tıpkı kıyı kentlerini alıp, Orta Anadolu'da oy alamadığımız gibi. Başarıyı görüp kazanamamak böyle bir gerçeğin içinde yatıyor. Kırsalda oy alamayan, kırsala 78 yıldır Cumhuriyeti anlatamayan bir CHP iktidar olamaz!
Bizlerse Cumhuriyet YAŞASIN diye diye CHP'ye oy verip, bir gün ölüp gideceğiz ama seçmen potansiyelimiz artmadığı için ATAMIZIN bizlere emanet ettiği CHP ne olacak? Bunu gerçekten düşünen ve geleceğimizi tasa eden CHP yöneticilerini göremiyorum. Ancak kendi içlerinde yarışıp partiyi kısırlaştırsınlar! YAZIK!
YAŞASIN CUMHURİYET!
Beyhan BALABAN
Cumhuriyet'in KALEMİ