Mersin Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığı bünyesinde hizmet veren teknoloji ve bilim atölyelerinde yapılan tüm etkinlikler ‘Dijital Köy Buluşmaları’ projesi ile kırsal mahallelere taşınıyor. Kadın ve Çocuk, Bilim ve Teknoloji Atölyesi’nde yapılan robotik kodlama, stem ve girişimcilik, üç boyutlu tasarım konuları, kırsaldaki çocukların ayağına kadar götürülüyor. Proje kapsamında çocuklar robot kullanıp, 3D tasarım ve oyun geliştirmeyi öğrenirken, VR gözlüklerle de farklı dünyalarda eğlenceye çıkıyor.

Mersi̇n Büyükşehi̇r, ‘Di̇ji̇tal Köy Buluşmalari’ İle Di̇ji̇tali̇ Köylere Taşiyor (1)

Çocukların hayal dünyası teknoloji ve bilimle renkleniyor

Proje kapsamında; teknolojik yenilikler, çocukların yapabileceği bilimsel deneyler ve ürünler; bilim atölyeleri, oyunlar ve robotlarla çocuklara anlatılıyor. Merkeze uzak olduğu için teknolojik ve bilimsel konulara da biraz uzak kalan çocukların, proje sayesinde öğrenmesi, eğlenmesi ve hayal dünyalarının genişlemesi hedefleniyor. Sanat ve teknolojinin yan yana olduğu buluşmalarda çocuklar anahtarlık, yel değirmeni gibi farklı sanatsal ürünler yapmayı da öğrenirken, verilen kağıtlara Dijital Köy Buluşmaları ile ilgili duygu ve düşüncelerini de yazıyorlar.

Kadınlar da ‘dijital’ kavramı ile tanışıyor

Teknoloji ve Bilim Atölyeleri öğretmenleri dışında oluşturulan 4 kişilik saha ekibi, Bilim Otobüsü ile yola koyularak çocuklarla ve kadınlarla buluşuyor. Erdemli Tömük Kadın ve Çocuk, Bilim ve Teknoloji Atölyesi’nde başlatılan ‘Dijital Köy Buluşmaları’, Çamlıyayla ilçesi ile devam etti. Mut, Anamur ve Aydıncık’a da giden ekip, dijitali köylere taşımaya kararlı. Dijital Köy Buluşmaları projesi sadece çocuklara değil, kadınlara da hitap ediyor. Kadınların, teknolojiyi kullanarak ürettikleri ürünleri satabilmeleri ve pazarlayabilmeleri için de yol gösteriliyor.

Mersi̇n Büyükşehi̇r, ‘Di̇ji̇tal Köy Buluşmalari’ İle Di̇ji̇tali̇ Köylere Taşiyor (6)

Aşkın: “Amacımız köylerimizi daha aktif ve üretken kılabilmek”

Proje hakkında bilgi veren Kadın ve Çocuk Bilim ve Teknoloji Atölyeleri Sorumlusu Emre Aşkın, “Oluşturduğumuz Dijital Köy Buluşmaları Projesi ile atölyelerimizdeki bütün imkanları bütün ilçelerimize mobil olarak taşımayı hedefledik. Amacımız ‘Yarının Köyleri’ diyerek köylerimizi daha aktif ve üretken kılabilmek. Üretimle daha mutlu bir gelecek hedefliyoruz” dedi.

“Her çocuğa ulaşmayı hedefliyoruz”

Dans, eğlence ve bilimsel aktivitelerin bir arada yapıldığını sözlerine ekleyen Aşkın, ilerleyen günlerde farklı ilçelerde çocuklarla bir araya geleceklerini kaydederek, “Bizim hedefimiz bilim atölyeleri olarak 13 ilçemizdeki ulaşabildiğimiz her çocuğa ulaşmak ve bu donanımları onların hizmetine sunmak” diye konuştu.

“Yeni etkinliğimizdeki temel nokta kadınları ön plana çıkarmak”

4. Yenişehir Komedi Oyunları Festivali Başladı 4. Yenişehir Komedi Oyunları Festivali Başladı

Dijital Köy Buluşmaları Projesi’nde en önemli noktanın kadınları da dahil etmek olduğunu sözlerine ekleyen Aşkın, “Yeni etkinliğimizdeki temel nokta kadınları ön plana çıkarmak. Birçok kadın bölgesinde birçok üretimsel çalışma yapıyor. Bunu teknoloji ile entegre ederek onlara girişimcilik ve pazarlama konusunda da eğitimler sağlayacağız ve onların üretmiş oldukları ürünleri pazarlamaları konusunda da Büyükşehir Belediyesi olarak destekleyeceğiz. Dijital Köy Buluşmaları etkinliği ile dijitali köylere taşıyoruz” diye konuştu.

Ilıksoy: “Çocukların bilimin yolunda gitmesini istiyoruz”

Bilim Atölyesi öğretmenlerinden Gülcan Ilıksoy, bilimi eğlenceli bir şekilde çocuklara aktardıklarını söyleyerek, “Çocuklar deneyimleyerek eğlenceli vakit geçirmiş oldular. Çocukların bazı şeyleri yeni keşfettiklerini ve keşfettikçe daha çok merak ettiklerini onlardan duyduk. Bu da bizi çok mutlu etti. Çok güzel bir adım attığımızı gördük. Bilimi deneyimlemeyen çocuklara ulaşıp bilimin yolunda ilerlemelerini istiyoruz” diye belirtti.

“Çok verimli zaman geçirdik”

Emekli Astsubay Ahmet Kahraman, torununu etkinliğe getirdiğini belirterek, “Torunum da ben de çok mutlu olduk. Gerçekten çok güzel bir etkinlik. Çocuklar çok eğlendiler. Özellikle bu güneş enerjisiyle çalışan pervaneyi öğrendiler. Güneş enerjisindeki su nasıl ısıtılır, güneş enerjisi nasıl çalışır torunum ile birlikte onu öğrendim. Sulu tarım ve susuz tarımın nasıl yapılacağını, susuz tarımda hangi meyvelerin, sebzelerin yetişebileceğini öğrettiler. Çok verimli zaman geçirdik” dedi.

Mersi̇n Büyükşehi̇r, ‘Di̇ji̇tal Köy Buluşmalari’ İle Di̇ji̇tali̇ Köylere Taşiyor (12)

“Çocuklarım çok mutlu oldu”

İki kızıyla etkinliğe katılan Hacer Gübür, verimli vakit geçirirken güzel bilgiler aldıklarını ifade ederek, “Bugün geri dönüşümle ve yenilenebilir güneş enerjisiyle ile ilgili bilgi aldık, etkinlik yaptık. Eğlendik, heyecanlıydı. Değişik bir etkinlik oldu bizim için. Keyifli vakit geçirdik” diye belirtti. Çocuklarının da etkinliği çok sevdiğini sözlerine ekleyen Gübür, “Gayet mutlu oldular. Sevinçliler, keyifliler. Fen bilgisi ile ilgili bilgi aldılar. İlk defa böyle bir şey oldu” dedi.

“Bu etkinliğin her ay yapılmasını istiyorum”

Talha Çolak da etkinliği çok beğenen çocuklardan. Etkinliğin sürekli olmasını istediğini dile getiren Çolak, “Bunun her ay yapılması lazım. Bunlar bizi çok eğlendiriyor ve mutlu oluyoruz. Burada evler yaptım, dans ettik, robotlarla oynadık, bir de anahtarlık yaptık. Her zaman gelmenizi istiyorum, çok eğlendim” cümleleriyle etkinliği değerlendirdi. 

Çocuklardan Mehmet Zübeydan, “Anahtarlık yaptık. Eğlendim. Yeniden olsa gelirim” dedi. Çocuklardan Bilge Melis Karaman da “Anahtarlık yaptım, yüz boyaması yaptım, robotlarla oynadım. Gözlük taktım, balonla oynadım. Bir de dans ettim. Çok eğlendim” diye konuştu.

Dijital Köy’ün 2. durağı Çamlıyayla oldu

Dijital Köy Buluşmaları’nın Erdemli sonrası durağı Çamlıyayla ilçesi oldu. İlçe meydanına kurulan ve atölye çalışmaları gerçekleştirilen proje kapsamında bazı çocuklar ilk defa robotlarla oynama fırsatı bulurken, keşfetmenin ve yeni bilgiler öğrenmenin mutluluğunu yaşadı. Gün boyu süren projede sadece çocuklar değil, kadınlar da eğlenerek yeni şeyler öğrendi.

Gök: “Çocuklarımız için çok gerekli bir etkinlik”

Akdeniz Bilim Sanat Merkezi’nde görev yapan Matematik Öğretmeni Ergün Gök, etkinliğin Çamlıyayla gibi uzak bir ilçede yapılmasının çok önemli olduğunu belirterek, “Çocuklarımız için çok gerekli bir şey. Çünkü bir ülkenin gelişmişliği; bilime, sanata, teknolojiye verdiği önemle ölçülür. Bunu da Büyükşehir Belediyesi’nin Çamlıyayla gibi bazı şeylerden yoksun olan, genellikle unutulan bir ilçemizde yapmasını çok mutluluk verici. Atölyelere baktığımız zaman çok güzel atölyeler kurulmuş. Robotik kodlama, 3D yazıcı, VR gözlükleri buradaki çocuklarla buluşturan Başkanımız Vahap Seçer’e çok teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

“Çocuklarımız için çok güzel oldu”

Çocuklarını etkinliğe getiren Zeynep Hanım ise çocuklar için etkinliğin oldukça bilgilendirici olduğunu ifade ederek, “Belediyemizin yaptığı bu etkinlikler bizim ve çocuklarımız için çok güzel oldu. Yaylada böyle etkinlikler her zaman olsun. Çocuklarımız bu şekilde biraz daha sosyalleşmiş olur. Bilim adına çok güzel etkinlikler olmuş” diye konuştu.

Etkinliğe kardeşleriyle katılan Ecem Çekcem, etkinliği güzel bulduğunu söyleyerek, “Çocuklar için eğlenceli bir ortam. Hem eğleniyorlar hem öğreniyorlar. Burada çok öğretici şeyler var. Güzel şeyleri teşvik etmek için Mersinimiz ve yaylamız adına çok güzel bir etkinlik olmuş” diye konuştu.

6. sınıfa giden Bekir Yazlık, “Güzel eğlendim. Robotlara baktım. Güzel şeyler yaptım, çizdim. Sizin sayenizde eğlendim” diye konuştu.

Etkinliğe katılım hem robotlarla oynayan hem de diğer aktivitelere katılan çocuklardan Esma Günpür, “Güzel buldum. Yüzümü boyadım, balon aldık. Robot oynadım. Çok güzeldi” derken, arkadaşı Şenel Coşkun da “Ben etkinliği çok güzel buldum. İyi ki yaptınız” ifadelerini kullandı.

Mersi̇n Büyükşehi̇r, ‘Di̇ji̇tal Köy Buluşmalari’ İle Di̇ji̇tali̇ Köylere Taşiyor (5)

Kaynak: Haber Merkezi