Haber: Rabia ARSLAN /Meryem KARADAĞ
Sultan II. Abdülhamid tarafından kurulan Hamidiye Alayları için pek çok şehirde oluşturulan kışlalardan biri olarak 1904 yılında inşa edilen, Cumhuriyet döneminde 23'üncü Piyade Alayı'na, 2'nci Dünya Savaşı sırasında Heybeliada'daki Deniz Okulları'na geçici olarak ev sahipliği yapan Mersin Kışlası arazisi şehir için yeni bir kullanım alanı olabilir.
ŞEHİR İÇİN TEHLİKEDE ARZ EDİYOR!
Heybeliada Deniz Okulu'na 5 yıl ev sahipliği yapmış, Hamidiye Kışlası olarak da bilinen Askeri Kışla alanı, Adana Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunca 2. derece doğal ve tarihi sit alanı olarak tescil edilmişti. Askeri anlamda tarihe tanıklık etmiş bu alan doğal bitki örtüsü, Müftü Deresine (Efrenk) olan sınırı ile kentimizin yeşil alanlarından birisi. Öncelerinden kentin yeşil alanı olan kışla yaklaşık 30 yıldır boş duran bu değerli arazi uzamış, kurumuş ağaçlar ve otlarla kaplanmış durumda. Şehrin merkezinde bulunan bu büyük alan aslında şehir için tehlike de arz ediyor. Olası bir yangın anında büyük bir alan yanacağı gibi etrafına da zarar verme ihtimali var.
MERSİNİN AKCİĞERİ KADERİNE TERK EDİLDİ
Mersin Akdeniz ilçesinde bulunan OYAK arazisi çeşitli zamanlarda plan projelere dahil edilmiş fakat hiçbir sonuç alınamamıştı. Sebebi ise bahsedilen arazinin yapılanmaya açılmaması ve yeşil alanın yok edilememesiydi. Farklı projeler yapılabilir ama mevcut yeşil alanın kaybolması konusunda ısrarcı olundu. Şehrin akciğeri olarak nitelendirilen arazide bugün geldiğimiz durumda yeşillikten geriye kalan bir eser kalmadı. Mersinliler, şimdiye kadar sahip çıkılamayan askeri kışlanın bir an önce dönüştürülüp Mersin halkının ortak değeri olarak kente kazandırılmasını istiyor.