HABER: Meryem KARADAĞ

6 Şubat'ta Kahramanmaraş-Pazarcık 7.7 ve Elbistan 7.6 ile 20 Şubat Hatay 6.4 ve 5.8 büyüklüğünde meydana gelen deprem felaketinde 11 il doğrudan etkilendi. Mersin Emek ve Demokrasi Platformu Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) Mersin Şube Başkanı Murat Doğan, 'Ülkemizde yaşanan depremler 11 İl ve yaklaşık 13.5 milyon vatandaşımızı etkilemiş, binlerce yurttaşımız hayatını kaybetmiş ve 100 bini aşkın vatandaşımız da yaralanmıştır. Depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza bir kez daha rahmet, yaralılara da acil şifalar diliyoruz' diye konuştu

Doğan 'İktidar yine sınıfta kaldı'

Deprem öncesi tedbirleri almadığını ve deprem sonrasında da anında müdahalede bulunmadığını ve iktidarın sınıfta kaldığını vurgulayan Doğan, 'Gerek deprem bölgesindeki gerekse de diğer illere göç eden vatandaşların ihtiyaçlarının en hızlı bir şekilde karşılanmasını talep etmiştik. Depremden sağ kurtulan vatandaşlarımız, güvenli ikamet edebilecekleri, temel ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri ve özellikle de akraba ve yakınlarının bulunduğu, kısmen deprem kuşağında olmayan İllere gitmek zorunda kalmıştır. Yetkililerin yapmış olduğu son açıklamalara göre yaklaşık olarak İlimize 350-400 bin depremzede göç etmiştir. Uzmanlar, ilimize gelen insan göçünün yaklaşık yarısını oluşturan vatandaşımızın kentimizde kalıcı olacağını tahmin etmektedir' dedi.

Mersin'e Özel Statü Verilmeli

Mersin'in bu göçü kaldıramayacağını vurgulayan Doğan, 'Afet sonrası göç dalgasına hazırlıksız olan kentimiz barınma, sağlık, eğitim, alt yapı ve ulaşım başta olmak üzere gelen depremzedelerin ihtiyaçlarını karşılamakta yetersiz kalmaktadır. Kentimizde ikamet eden 2 milyon 700 bin vatandaşımızın ihtiyaçlarının sağlıklı ve sürdürülebilir bir şekilde karşılanması yerel yönetimlerin imkanlarını aşmaktadır. İlimizin 'Özel Bir Destek/Statü Kapsamına' alınması ve genel bütçeden daha fazla ödenek ayrılması zorunluluk haline gelmiştir' diye konuştu.

Doğan, 'Bugüne kadar kentimizin ihtiyaçları doğrultusunda yerel yönetimlerce hazırlanıp merkezi idareye sunulan projeler derhal onaylanmalı, merkezi bütçeden ilimize ayrılan ödeneklerin ilimizdeki 400 bin Suriyeli göçmen, 400 bin depremzede ve ilimiz nüfusuna kayıtlı 1 milyon 900 bin vatandaşımız dikkate alınarak 2 milyon 700 bin nüfus üzerinden hesaplanarak gönderilmelidir. Belediyeler koordinatörlüğünde Afet Yönetimi Strateji Eylem Planı çalışmalarına zaman yitirilmeden derhal başlanmalıdır' dedi.

Pinhani Konserinde Bıçaklı Kavga: 2 Kişi Yaralandı Pinhani Konserinde Bıçaklı Kavga: 2 Kişi Yaralandı

'İlimizdeki yapı stoku zaman geçirilmeden denetlenmeli'

Doğan, 'Yer bilimcilerin yeni depremi Adana ve Kıbrıs gibi ilimize yakın bölgelerde olma olasılığını ön plana çıkardıkları düşünüldüğünde ilimizdeki yapı stoku zaman geçirilmeden denetlenmeli ve gerekli tedbirler de alınmalıdır. Deprem bölgesinde güvenli barınma ve yaşam koşulları derhal sağlanmalı, kendi illerinde yaşamak isteyen bütün depremzedeler için yeterli ekonomik ve sosyal koşullar oluşturulmalıdır.

Herkesi Tedbir Almaya Davet Ediyoruz

Alınmayan tedbirlerin sonucunda oluşacak her olumsuzlukta tedbir almayanların sorumlu olacağını bugünden belirtiyoruz diyen Doğan, 'Mersin'de yaşayan halka, siyasi partilere, sivil toplum ve demokratik kitle örgütlerine bu talepleri sahiplenmeye ve çaba harcamaya; İktidarı ise kentimizin mevcut konumunu dikkate alarak gerekli tedbirleri derhal almaya çağırıyoruz' diye konuşmasını sonlandırdı.

Editör: Haber Merkezi