İnsan Hakları Derneği (İHDÇağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) ve Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) Mersin Şubeleri, Mart aylarındaki katliamları anmak için Özgür Çocuk Parkında bir araya geldi. Anmada Gazi Mahallesi, Halepçe, Newroz, Gezi ve Kızıldere katliamlarında yaşamını yitirenler anıldı.

PİRHA'nın haberine göre; “Mart ayı katliamlarını unutmadık, unutturmayacağız” pankartının açıldığı anmada ortak basın açıklamasını İHD Mersin Şube Başkanı Gazi İnci okudu.

“MART AYI KATLİAMLAR TARİHİ”

Gazi İnci, 16 Mart’ta Saddam Hüseyin rejiminin Irak Kürdistanı’nda başta Halepçe olmak üzere Kürt şehirlerinde gerçekleştirdiği soykırımda yüz binden fazla Kürdün katledildiğini hatırlattı.

1995’te İstanbul’da Alevi vatandaşların çoğunlukta yaşadığı Gazi Mahallesi’ndeki dört kahvehaneye yapılan silahlı saldırıya değinen İnci, “Olayların ardından çok sayıda Alevi vatandaş, Gazi Mahallesi’nde toplandı, emniyet kuvvetlerinin olaya geç müdahale ettiklerini öne sürerek polis karakoluna yürüdü. Polis halkın üzerine ateş açtı. Yaşanan tüm olaylar sonunda 22 kişi yaşamını yitirdi ve yargılanan polislerin hepsi de ya ceza almadılar ya da düşük cezalar aldılar ve cezaları ertelendi. Bu olaylar sebebi ile gözaltına alınan Hasan Ocak’ın daha sonradan cesedi bulunduktan sonra diğer tüm kayıp yakınlarının Cumartesi Anneleri eylemlerini başlattığını da bir kez daha hatırlatalım” dedi.

“KATLİAMLARDA ÖNLEM ALINMADI”

16 Mart 1978’de İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi önünde bombalı ve silahlı saldırıda 7 öğrencinin yaşamını yitirdiği, 41 öğrencinin yaralandığı bombalı ve silahlı saldırıda olayla ilgili daha öncesinde İstanbul Emniyet Müdürlüğüne bilgi verilmesine rağmen herhangi bir önlem alınmadığına dikkat çeken İnci, “Yargılamalar sırasındaki itiraflarda bombayı Abdullah Çatlı’nın temin ettiği yer aldı. Hem Abdullah Çatlı hem de ihmal sebebi ile yargılana polisler, cezasızlık politikasının sonucu olarak beraat etti” diye aktardı.

21 Mart 1992’de Şırnak’ın Cizre ilçesinde Newroz bayramını kutlayanların katledildiğine de değinen İnci, “Katliamda onlarca insan öldü, yüzlercesi yaralandı. Beyaz bayrak taşıyan gazetecilerin üzerine bile ateş açıldı, bir gazeteci öldürüldü” diyerek diğer katliamlara ilişkin şunları söyledi:

“30 Mart 1972’de Türkiye devrimci gençlik hareketinin liderlerinden Mahir Çayan ve arkadaşları Hüdai Arıkan, Cihan Alptekin, Nihat Yılmaz, Ertan Saruhan, Ahmet Atasoy, Sinan Kazım Özüdoğru, Sabahattin Kurt, Ömer Ayna ve Saffet Alp bundan tam 52 yıl önce Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın idamlarını engellemek için çıktıkları yolda Tokat’ın Niksar ilçesine bağlı Kızıldere Köyü’nde devletin güvenlik güçlerince katledildiler.

BERKİN ELVAN

11 Mart 2014’te Gezi Parkı protestoları sırasında kafasına gaz kapsülü gelmesi sebebi ile uzun süre yoğun bakımda kalan 13 yaşındaki Berkin Elvan yaşamını yitirdi. Bu dosyada yargılanan polis ise her türlü ceza indirimden faydalanarak cezasızlık zırhı ile korundu. Maalesef bu coğrafyada çocuklar devlet koruması altında değil, devlet tehlikesi altında.

İsrail’den UNIFIL Üssüne Saldırı: 'UNIFIL Arazisinde Beton Yapıyı Yıktı' İsrail’den UNIFIL Üssüne Saldırı: 'UNIFIL Arazisinde Beton Yapıyı Yıktı'

KEMAL KURKUT

21 Mart 2017’da Diyarbakır Newroz kutlamalarında polis tarafından üzerine ateş açılan Kemal Kurkut yaşamını yitirdi. Emniyetin Kemal hakkındaki ilk açıklamasında canlı bomba olduğu ile ilgili yalan bir algı yaratılmıştı. Daha sonra Dicle Haber Ajansı muhabiri Abdurrahman Gök’ün çektiği fotoğrafları paylaşmasıyla olayın gerçek yüzü ortaya çıktı, Kemal hiçbir neden yokken katledilmişti. Fail polis memuru cezasılıkla korundu. Bu görüntüleri paylaşan muhabir Abdurrahman Gök hakkında ise örgüt üyeliği ve propaganda suçlarından kovuşturma başlatıldı, propaganda suçundan ceza verildi.”

Tekçi ideolojinin azınlık gruplara katliam olarak geri döndüğünü ifade eden İnci, toplumsal barış için coğrafyadaki tüm değerleri benimseyen toplum sözleşmesi inşa edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Mart Ayi Katliamlari Mersin 1

Kaynak: İMECE GAZETESİ