Ahmet Sütcü

TOPLUMU DERİNDEN SARSIYOR

Son bir hafta içinde Mersin’de meydana gelen olayların toplumu derinden sarstığına dikkat çeken Koca şöyle konuştu:  “Mut ilçesinde, çöp konteynerinde poşet içinde bir bebek cesedi bulundu. Bozyazı ilçesinde ise, Selçuklu Üniversitesi eski öğretim üyesinin çöplükteki plastik fıçının içinde, elleri ve ayakları bağlı halde ölü bulundu. Ayrıca, Mut ilçesinde bir baba, evinin önünde pekmez yaparken yoldan geçen biriyle kavga ettikten sonra oğlu, gelini ve bir kişiyi av tüfeğiyle vurarak öldürdü. Erdemli ilçesinde yaşayan Seyhan Okkay’ın eşi, bir tartışma sonrasında 6. kat penceresinden atlayarak intihar etti. Bu durum, kayıtlara şüpheli kadın ölümü olarak geçti. 2024 yılı itibarıyla resmi verilere göre Mersin’de 13 kadın erkekler tarafından katledilirken, 3 kadının ölümü ise şüpheli olarak kaydedildi. Toroslar ilçesinde, bir hasta yakını sağlık ocağında hemşireyi boğmaya çalışırken, araya giren doktoru da darp etti. Mersin, 2024 yılında en çok intihar vakası yaşayan 9. il olarak kaydedildi. Bu olaylar, yalnızca basına yansıyan ve takip edilebilen örnekler. Resmi rakamların çok ötesinde bir şiddet ve ölüm gerçeğiyle karşı karşıya olduğumuz ise ortada.”

Politik Cinayetler ve Toplumsal Enkaz

Muhteşem Gatsby: Mersin Dob’da Ekim’de Sahne Alacak Muhteşem Gatsby: Mersin Dob’da Ekim’de Sahne Alacak

"Şiddet, istismar, cinayet ve intihar verilerine şeffaf bir şekilde ulaşamıyoruz. Bakanlıklara ve yerel iktidarlara yönelttiğimiz sorulara cevap alamıyoruz" diyen koca “Mersin’de son günlerde yaşanan bu olaylar, münferit suçlar olarak değerlendirilmemeli. Çöpte bulunan cesetler, sağlık alanında yaşanan şiddet ve kadın cinayetleri, politik bir bağlamda ele alınmalı” diyen Koca, "Şiddeti önlemeyenler, önleyici politikaları hayata geçirmeyenler, bu durumdan sorumludur. Toplumda yaşanan bu sorunlar, siyasi, ekonomik ve toplumsal bir enkazın sonucudur. Şiddet, istismar, cinayet, intihar verilerine şeffaf ve sağlıklı bir şekilde ulaşamadığımız gibi bakanlıklara merkezi ve yerel iktidar organlarına sorduğumuz sorular, verdiğimiz önergeler cevapsız bırakılıyor ve önleyici müdahalelerimiz karşılıksız kalıyor. Sonuç halkın hezeyanı şiddetin boyutlarının katmerlenerek artışı oluyor. " şeklinde konuştu.

Koca, bu enkazdan kurtulmanın yolunun, politikaların gözden geçirilmesi ve halkın güvenliğinin sağlanması gerektiğinin altını çizdi. Öte yandan Bireysel silahlanmanın artışıyla birlikte, silahla yaralama ve cinayet olayları da sürekli artış gösteriyor” diyerek sözlerini tamamladı.

Kaynak: Ahmet Sütcü