Devrim Kartal

Mersin’de zeytin hasadına sadece bir ay kala, üreticiler bu yılki verimden endişe duyuyor. İklim değişikliklerinin etkisiyle yaz aylarının aşırı nemli ve normalin üzerinde sıcak geçmesi, zeytin ağaçlarının verimliliğini olumsuz yönde etkiledi. Bu yıl toprak verimliliğinde ciddi bir düşüş yaşanırken, üreticiler hem rekoltenin azalmasından hem de artan maliyetlerden dolayı zor bir hasat dönemi bekliyor.

MSK'nın Yeni Sezon Deplasman Formaları Tanıtıldı MSK'nın Yeni Sezon Deplasman Formaları Tanıtıldı

Eb264160 5E44 4B35 B487 D0C9Be498C21

Mersin’in Tarsus ilçesinde zeytin üretimi yapan Yakup Görgü, gazetemize yaptığı açıklamada, bu yılki zeytin verimliliğinin beklenenin çok altında olduğunu belirtti. Görgü, "Bu yazın aşırı sıcak ve nemli geçmesi, zeytin ağaçlarımıza ciddi zarar verdi. Ağaçlarımızdan beklediğimiz verimi alamadık. Zeytinlerin kalitesi de bu durumdan etkilendi," diyerek yaşanan sıkıntıları dile getirdi.

2F0B2927 11Ca 4B7A Aecc 3F0378A8B8Af

Üreticiler, zeytinleri işlemek için götürdükleri fabrikalardaki fiyat artışlarının da kendilerini zora soktuğunu ifade ediyor. Fabrikaların sıkım ücretlerine yaptığı zamlar, üreticilerin maliyetlerini daha da yükseltmiş durumda. Yakup Görgü, "Verim düşük olduğu gibi, bir de işleme maliyetleri arttı. Bu şartlar altında kâr etmek bir yana, zarar etme riskimiz var," dedi.

Kaynak: Devrim Kartal