Kadri Duman

Eğitim Dönemi Tasarrufu Getirdi Eğitim Dönemi Tasarrufu Getirdi

Proje, başlangıçta Spotify’da podcast olarak yayımlanmaya başladı ve ilk yılında Mersin'de en çok dinlenen programlardan biri oldu. 2022-23 sezonunda Türkiye genelinde en çok dinlenen 50 program arasına girmeyi başardı. Bu başarı, Burak Çörtük ve Kadir Yetim'in mizahi yeteneklerinin yanı sıra, dinleyicileriyle kurdukları güçlü bağın da bir göstergesiydi.”

Gündemsel Buraklama” projesinin kurucusu Burak Çörtük, tarzlarını şu sözlerle tanımlıyor: “Tarzımız sınıfın fırlama ve açık sözlü çocuğu gibi. Şakalarımız bazen patavatsızca gelebilir ama insanların güldüğü şakaları yapmayı tercih ediyoruz. Mizahımız tezatlık ve hiciv üzerine kurulu.” Burak, 20’li yaşlarında somut şeyler üretmeye karar verdiğini ve bu yüzden podcast ve YouTube’u tercih ettiğini belirtiyor. Hedefi, bulunduğu platformlarda komedi kategorisinde en bilinen üç isimden biri olmak ve kendi turnesini yapabilecek seviyeye gelmek.

Sahne arkadaşı Kadir Yetim ise ofansif mizah yaptıklarını ve şakalarının gerçek düşüncelerini yansıtmadığını, sadece o anda gülünüp geçilecek şeyler olduğunu ifade ediyor. “Talk Show’un başında ‘bu talk showda bahsedilen şakalar ve kişilerin gerçek olaylarla bir ilgisi yoktur, hayal ürünüdür’ ibaresini koyduğumuzda ofansif mizahımızın kabul göreceğine inanıyorum” diyor.

Burak Çörtük, mizaha ilgi duyanlara çağrıda bulunarak hazırlığın önemli olmadığını, hayatın kendisinin bir tiyatro olduğunu ve sadece sahnenin neresine baktıklarının önemli olduğunu belirtiyor. “Nadir insanlar talk show yapabilir çünkü bu bir bütündür. İyi mizah, sahne yönetimi, interaktiflik, iletişim, diksiyon, bakış açısı, analiz becerisi, gündem takibi ve mizansen yeteneğinin birleşimidir” diyor.

Talk show yapmanın avantajları arasında, insanları güldürmenin ve eğlendirmenin getirdiği tatmin duygusu bulunuyor. Dezavantajları ise, işler kötü gittiğinde yaşanan mental düşüşler ve linç kültürünün yüksek olduğu bir ortamda sahneye çıkmanın getirdiği baskı olarak belirtiliyor.

Burak Çörtük ve Kadir Yetim’in başlattığı “Gündemsel Buraklama” projesi, Mersin’de mizah ve talk show kültürünü canlandırarak dinleyicilere keyifli anlar yaşatmaya devam ediyor. Proje, mizahseverler için ilham kaynağı olmaya ve Mersin’in mizah sahnesine renk katmaya devam edecek.

Kaynak: Kadri Duman