Tuğçe Dokumacı

Mersin'deki birçok firma, enflasyon muhasebesinin işletmeler üzerinde ağır bir yük oluşturduğunu belirterek, bu durumdan duydukları rahatsızlığı kamuoyuyla paylaşıyor. İşletme sahipleri, enflasyon muhasebesinin yanı sıra yüksek vergi oranlarının da iş dünyasını olumsuz etkilediğini ve bu süreçte birçok firmanın kapanma riskiyle karşı karşıya kaldığını ifade ediyor.

Özellikle yıl sonunda kapanma riski taşıyan firmaların sahipleri, bu durumun kendilerini başarısız olarak suçlanma riskiyle karşı karşıya bıraktığını belirtiyor. Firmalar, yaşanan ekonomik zorlukların faturasının işletmelere kesilmemesi gerektiğini savunarak, enflasyon muhasebesinin "resmen varlık vergisi, diğer adıyla kelle vergisi" olarak nitelendiriyor. Bu uygulamanın işletmeler için bir zulüm olduğunu söyleyen firmalar, enflasyon karşısında gelirlerini koruyamadıklarını ve bu yüzden iş yapamaz hale geldiklerini ifade ediyor.

Firmalar, bu yanlış uygulamanın bir an önce düzeltilmesi gerektiğini belirterek, iş dünyası, odalar, borsalar ve iş derneklerinin bu konuya daha fazla eğilmeleri gerektiğini vurguluyorlar. İş dünyasının bu konuda birleşerek sesini duyurması gerektiği konusunda hemfikir olan Mersinli firmalar, enflasyon muhasebesinin kaldırılması ve ekonomik zorlukların adil bir şekilde paylaşılması çağrısında bulunuyor.

İçel Sanat Kulübü’nde Mitoloji Günü: "Mersin'de Mitolojinin İzdüşümü" İçel Sanat Kulübü’nde Mitoloji Günü: "Mersin'de Mitolojinin İzdüşümü"

Mersin Perakendeci İş İnsanları Derneği (MEPİAD) de bu konuda bir çağrı yaparak, enflasyon muhasebesinin işletmeler üzerinde yarattığı olumsuz etkilere dikkat çekti. MEPİAD tarafından yayınlanan açıklamada, “Kriz döneminde özellikle de sermaye yapısı güçlü olmayan işletmeler için yük oluşturmaya başlamıştır. Şöyle ki; Enflasyon düzeltmesi hesaplamalarıyla ortaya çıkacak farklardan dolayı mükelleflere ilave vergi çıkması, vergi adaletini zedeleyecek bir durumdur.” ifadeleri kullanıldı.

Enflasyon düzeltmesinin vergisel sonuç getirmemesi gerektiği vurgulanan açıklamada “Ekonominin ve vergi gelirlerinin sürdürülebilirliğini sağlamak öncelikli gündemimiz olmalı ve enflasyon düzeltmesinin vergisel bir sonuç doğurmadan, muhasebe işlemi olarak değerlendirilmesi ve öylece uygulanması sağlanmalıdır.Aksi takdirde fiktif olarak oluşacak bir kardan, reel olarak vergi alınması İşletmeler için hiç öngörülmeyen bir maliyet kalemi olacak ve bu da mecburen mal ve hizmet fiyatlarına yansıyacak ve enflasyonla mücadeleye zarar verecektir.” ifadelerine yer verildi.

Kaynak: Tuğçe Dokumacı