Mersin Yapı Müteahhitleri Derneği Başkanı Nesim Ekinci, 17 Ağustos Depremi’nin 25. Yıldönümünde yayınladığı açıklamada, “Türkiye’de büyük yıkıma neden olan depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımızı bir kez daha rahmetle anıyoruz. Türkiye’nin deprem kuşağında bulunduğunu unutmamalı, daha büyük acılar yaşamamak için depreme karşı hazırlıklı olmalıyız. Sektör ve toplum olarak güvenli, kaliteli yapılaşma anlayışıyla hareket etmeli. Artık daha büyük acılar yaşamamak için yapı güvenliği konusunda bilinçli tüketiciler olmalıyız” diye konuştu.
Türkiye’de büyük yıkıma yol açan 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nin 25’inci yıldönümü nedeniyle açıklamada bulunan MERYAP Başkanı Nesim Ekinci, hayata geçirilen düzenlenmelere rağmen Türkiye’nin de Mersin’in de hala depreme tam anlamıyla hazırlıklı olmadığını belirterek, üreticiden tüketiciye kadar her kesimin bu konuda bilinçlenmesi gerektiğine değinerek, şu değerlendirmelerde bulundu:
“Deprem Gerçeği Her An Yanımızda”
“Marmara Depremi’nin acısı hala yüreğimizdeyken 6 Şubat’ta yaşadığımız ikinci asrın felaketi ile ülkemizin dünyanın en etkin ve yıkıcı deprem kuşaklarından birinin üzerinde bulunduğunu biliyoruz. Bu nedenle herkese çok büyük görevler düşüyor.
İnşaat sektörümüz geçtiğimiz 25 yılda çok büyük bir değişime ve dönüşüme girmiştir. Bugün kurumsal olarak sektörde yer alan firmalarımız üstün kalite standartlarını benimseyerek, inşa sürecinde kullanılan malzemelerin kalitesi, zemin etüdü ve mühendislik hesaplamaları konusunda uzman firmalar ve kuruluşlarla çalışıyor, yenilikçi teknolojileri takip ediyor ve en son deprem güvenliği protokollerini uyguluyor.
Ancak, bununla birlikte vatandaşlarımızın da deprem ve yapı güvenliği konuları hakkında farkındalıklarını arttırması gerekiyor. Deprem konusunda sorumluluk; yapı sahibinden yapı müteahhidine, yapı denetim kuruluşlarından belediyelere ve tüketicilere kadar hepimizde.
Son yıllarda tüketiciler her alanda çok bilinçli durumda. Yediği gıdanın nerede ne koşullarda üretildiğinden, giydiği kıyafetin kalitesine, bindiği arabanın güvenilirlik testine kadar en ince ayrıntıya dikkat ediyor. Bu sektörün yapı taşları olarak bizler de diyoruz ki “lütfen oturduğunuz evlerinizi de sorgulayın”. Tüketici sorguladığı zaman hem işlerini yapan firmalarımız da bu alandaki güvenilir inşa değerlerini koruyacak hem de dayanıklı evlerde oturulacak.
Vatandaşlar konut tercih ederken dış cephe estetiği, mutfağı, banyosu ve büyüklüğünden ziyade önce binanın yapı kalitesini ve malzeme kalitesini sorgulamalıdır. Deprem gerçeği ile yaşadığımız ülkemizde, ailelerimizin hayatını nasıl şansa bırakabiliriz?
Biz bu nedenle diyoruz ki, deprem gerçeği ülkemizin her an yanında iken, depreme karşı güvenli bir yaşam için: “Bilinçli Toplum, Güçlü Binalar, Hazırlıklı Gelecek.”
“Kentsel Dönüşüm Sürecini Hep Birlikte Yürütmeliyiz”
MERYAP Başkanı Ekinci, açıklamasının devamında kentsel dönüşüm konusuna da değinerek, yeni yapılan binaların yanı sıra ömrünü tamamlayan binalar konusunda da bir an önce adımlar atılması gerektiğini ifade ederek, şunları söyledi:
“Unutmamamız gerekir ki, ‘İnsanları deprem değil binalar öldürüyor.’ Güvenli, kaliteli yapılaşma anlayışıyla hareket etmeli ve kentsel dönüşüm fırsatını iyi değerlendirmeliyiz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızda bu konuda önemli destekleri hayata geçirmektedir. Yenişehir ve Akdeniz gibi kentimizin büyük ilçelerinde 50-60 yıllık hatta daha fazla ömre sahip ekonomik ömrünü tamamlamış, depreme dayanıksız evlerin yoğun olduğu mahalleler bulunmaktadır. Dolayısıyla hiç zaman kaybetmeden, el birliğiyle kentimizdeki bu riskli bina sorununu çözmeliyiz ve deprem odaklı kentsel dönüşümü hayata geçirmeliyiz.”
MERYAP Başkanı Nesim Ekinci, “Mersin Yapı Müteahhitleri Derneği olarak, böyle bir acının ülkemizde ve dünyada bir daha yaşanmamasını bir kez daha temenni ediyor; deprem felaketlerinde kaybettiğimiz binlerce vatandaşımızın acılarını yüreklerimizde taşıyoruz” dedi.