Meryem KARADAĞ / Rabia ARSLAN


Yaz ayların da meyve fiyatlarının yüksek olması vatandaşı isyan ettirdi. Ülkede zam gelmeyen hiçbir ürün olmazken meyveler de bu zamlardan nasibini aldı. Vatandaşlarsa 'mevsim yaz, fiyatlar kış' yorumunda bulundu.


'BOLLUKTA BÖYLEYSE KIŞIN NE OLACAĞINI KESTİREMİYORUM'


Pazarda esnaflık yapan bir vatandaş, 'Geçen hafta sattığımız fiyatlarla şuan alamadığımız meyveler arasında dünyalar kadar fark var. Geçen hafta üzümü 20-25 lira civarında alıyorduk, bu hafta 30-40 lira. Şeftali 20 liraydı, şimdi 30-35 lira. Bollukta eğer böyleyse kışın ne olacağını kestiremiyorum. Bugün insanlar 20-25 liraya üzüm alamazken 30-40 liraya nasıl alacaklar. Bu iş kışın 70-80 lira olur' diye dert yandı.


'HER ŞEYDEN YARIM KİLO ALIYORUZ'


Pazar alışverişine çıkan Hüseyin Mert, 'Fiyatlar her zamanki gibi pahalı. Her şey berbat. Daha alacaklarım var, her şeyden yarım kilo alıyoruz. Fazla alamıyoruz. Meyve fiyatları almış başını gidiyor. Ya sebze alacağız ya meyve. Tabi bu durumda sebze ön planda. Bu nedenle iki haftada bir meyve alabiliyoruz. Ben emekliyim. Emekli maaşıyla anca bu kadar alabiliyoruz. Maalesef zor' diye konuştu.


'VATANDAŞ ARTIK TANEYLE ALIYOR'


Pazardaki son durumun kötü olduğunu söyleyen Yaşar Aksak, 'Her şey çok pahalı. Bir kilo kayısı 50 lira, bir kilo şeftali 30 lira, elma 25 lira, erik 30 lira, kiraz 25 lira, 30 lira, kivi 25 lira. Zaten 25 liradan aşağıya meyve yok, bu gidişat çok zor bakalım sonumuz nasıl olacak. Satış yapmak zor oluyor önceden müşteri meyve alabiliyorken şimdi alamıyor. Vatandaş fiyatları duyunca ürünleri geri indiriyorlar. V-Bizler de bayağı sıkıntı çekiyoruz. Vatandaşın alım gücü yok ama hep bir umut içindeler, bizler de böyleyiz tabii. Ama böyle giderse hiçbir şey düzelmez. Az önce bir vatandaş geldi 2 kilo şeftali, 1 kilo erik, 1 kilo muz aldı 200 lira verip gitti. Aylık 25 bin de alsan yetmez. Bir esnaf olarak bu ürünlere 25 bin lira vermişim, bu ürünler ucuz olsaydı 10 bin lira verecektim vatandaşta 1 kilo elma alacağına 3 kilo alırdı ama vatandaş artık taneyle alıyor' ifadelerini kullandı.

Merkez Bankası'ndan Döviz İçin Faiz Kararı Merkez Bankası'ndan Döviz İçin Faiz Kararı
Editör: Haber Merkezi