Gündem

Mimar Yılmaz:“MBB mevzuata aykırı icraat yaptı'

Mersin'de önce kentsel tasarım ve meydan düzenlemesi adı altında kent yağması, kent katliamı yapıldığını, sonra yağmaya uygun imar plan tadilatları yapıldığını ileri süren Mimar Abdullah Yılmaz Mersin Büyükşehir Belediyesi'nin ihale mevzuatına aykırı icraatları olduğunu ortaya atarak sert eleştirilerde bulundu.

Abone Ol

Mersin gibi tarihi dokusu olan bir kentin harcandığını ve buna göz yumulduğunu düşündüğünü söyleyen Mimar Yılmaz kent protokollerinden, kentin lobisine kadar herkese çağrıda bulunarak kente sahip çıkmaya çağırdı. Mersin Büyükşehir Belediyesi'nin ihale mevzuatına aykırı icraatları olduğunu ortaya atan Yılmaz, 'Gözümüz gibi bakmamız sahip çıkmamız gereken, kent kimliğine mal olmuş İstiklal Caddesi'ne ve kent bütününde hızla devam eden imar yolsuzluklarına, günübirlik, bilimsel alt yapısı olmayan, kentsel çözümlerle sonuç almaya çalışanlara karşı Mersin'i yağmalanmaktan koruyun. korumak hepinizin esas görevidir. Konu hukuksal boyutlara taşındığında, Büyükşehir Meclis Toplantısı'nda kamu yararı içermeyen, sizlerin gayet iyi bildiği bir konuda evet için kalkan ellerinizden yüce Türk adaletinin hesap soracağını unutmayın' diye konuştu.

'FEN İŞLERİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI NASIL İHALEYE ÇIKMIŞTIR?'

Sosyal medya hesabından yaptığı açıklamalarla dikkat çeken Mimar Abdullah Yılmaz, henüz yeni yapılmış olan İstiklal Caddesi'ni gündeme aldı. Kentsel tasarımda amacın; Kamusal mekanın tasarım sürecine kentlinin katılımını sağlamak, demokrasi kültürünü geliştirmek, kent ve kentlilik bilincini geliştirmek, engellilerin eşit biçimde kamusal mekanları kullanabilmesine katkıda bulunması olduğunu ifade eden Yılmaz, İstiklal Caddesi'nin bunlardan yoksun bir şekilde yapıldığını ileri sürdü. Yılmaz süreci şöyle anlattı, 'Mersin Büyükşehir Belediyesi 2022/397910 ihale kayıt numarası ile Mersin'de İstiklal Caddesi'nin tek yön olarak yeniden düzenlenmesi, MBB sınırları dahilinde muhtelif, hizmet binaları, tesisler, parklar, ikmale kalmış işler, kentsel tasarım işleri, atık aktarma istasyonları, katı atık depoları, mezarlıklar vb. yapım, bakım, onarım ihalesi yapılmış, yaklaşık maliyeti 398.770.872 TL olan yatırımın inşaatı, yüzde 60,58 kırımla ve 640.343.625 TL bedel ile ihale edilmiştir. Sözleşme 7 Temmuz 2022 Perşembe tarihinde imzalanmış, İstiklal Caddesi başta olmak üzere inşa çalışmalarına aynı tarihte başlanmıştır. İstiklal Caddesi'nde yapılan düzenlemeler Mayıs 2023 tarihinde bitirilmiştir.'

İstiklal Caddesi'nde yapılan düzenlemelerin Mayıs 2023 yılında bitirildiğinin tekrar altını çizen Yılmaz, şunları sordu;

1-Adana Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü'nden görüş beklenmeden ve plan değişikliği ile İstiklal Caddesi tek yön olarak planlanmadan 27.05.2022 yılında Fen İşleri Dairesi Başkanlığı nasıl ihaleye çıkmıştır?

2- Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi'nin14.02.2022 tarih ve 105 sayılı Kararına aykırı olarak ihale nasıl yapıldı?

3- İstiklal Caddesi '1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planında Kentsel Sit Alanı Etkileme Geçiş Alanı içerisinde ve Yenileme alanı sınırlarında içerisinde kalmakta iken Koruma Amaçlı İmar Planına' aykırı şekilde ve Adana Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü oluru alınmadan yılında Fen İşleri Dairesi Başkanlığı nasıl ihaleye çıkmıştır?

Sormak İstiyorum;

1-Adana Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü'nden görüş beklenmeden ve plan değişikliği ile İstiklal Caddesi tek yön olarak planlanmadan 27.05.2022 yılında Fen İşleri Dairesi Başkanlığı nasıl ihaleye çıkmıştır?

2- Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi'nin14.02.2022 tarih ve 105 sayılı Kararına aykırı olarak ihale nasıl yapıldı?

3- İstiklal Caddesi '1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planında Kentsel Sit Alanı Etkileme Geçiş Alanı içerisinde ve Yenileme alanı sınırlarında içerisinde kalmakta iken Koruma Amaçlı İmar Planına' aykırı şekilde ve Adana Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü oluru alınmadan yılında Fen İşleri Dairesi Başkanlığı nasıl ihaleye çıkmıştır?'

Büyükşehir Belediye idaresinin meclisin kararına aykırı olarak ihaleyi yapmasının suç olduğunu iddia eden Yılmaz, 'İstiklal Caddesi'nin yapılan tek yön uygulaması işi sahada Mayıs 2023'te sahada tamamlanmıştır. Biten işin plan değişikliğinin şimdi yapılması Büyükşehir Belediye meclisinin suça ortak olması ve ihale usulsüzlüğüne göz yumması anlamına gelir. İhalesi yapıldığına göre ihale edilen İstiklal Caddesi tek yön uygulaması yapım işinin uygulama projesi o tarihteki imar planına uygun demektir. Bu nedenle plan değişikliğine de gerek yoktur. Bilin istedim..!!!

Sayın Başkan, meclis yetki verdi, askı süreci içerisinde itirazlar olur, yürütme durdurulursa ne olacak?

Mersin Büyükşehir Belediye meclisindeki tüm siyasi partilere mensup meclis üyelerine sesleniyorum; kent merkezinin katledilmesine ortak olmayın. Arkadan gelecek daha büyük yanlış uygulamaların önünü açmayın' diye yazdı.

'HANGİ SİYASİ GÖRÜŞTE OLURSA OLSUN BEN BİR PARTİ OLARAK KONUŞMUYORUM'

Gazetemize konuşan Yılmaz, 'Halkın gücünü arkasına almadan, halkın katılımını sağlamadan hiçbir yerel yöneticinin başarılı olması söz konusu olamaz' diyerek şöyle devam etti, 'Halka ve oradaki esnafa sormadan kentin bütününü göz önüne almadan plansızca günübirlik kararlarla bir memleketi katletmeye, bir takım meslek odalarını onlara iş verip makam sahibi yapıp onlara mevki verip onları arka bahçeleri gibi kullansalar dahi zaten çok kısa sürede onlar gerektiğin şeyleri meslek odalarında o cezaları alacaktırlar. Şuanda Mersin kenti, sahiliyle beraber Çin Seddi gibi normalde kullanılması gereken, insan sayısının binlerce onlarca katı daha fazla insan aynı donatılı alanlarda oturmaya zorlanıyor. Parklar alış veriş merkezleri, lokantalara dönüştürülüyor. Caretta carettaların yaşam alanları meclisten geçen kararlarla dünyaca korunması gereken alanlar birilerine peşkeş çekiliyor. Dolaysıyla da halkın gerekli tepkileri göstereceğine inanıyorum. Hangi siyasi görüşte olursa olsun ben bir parti olarak konuşmuyorum.'