Yurttan

MTB, Tohumculuk ve BAM Faaliyetlerini Geliştiriyor

Borsamızın 2023 yılı işlem hacmi bir önceki yıla göre yüzde 57 artarak 47 milyar TL oldu. Borsamıza bu işlem hacmini kazandıran en önemli ürün gruplarından biri bakliyat. Bakliyat, Borsamızın toplam işlem hacminin yüzde 30’unu oluşturuyor. Bakliyatta sahip olduğu 14 milyar TL’lik işlem hacmi ile Borsamız, Türkiye’de 113 ticaret borsası arasında lider konumdadır.

Abone Ol

Bakliyat aynı zamanda ilimiz için de çok önemli bir ürün grubudur. Ülkemiz bakliyat ticaretinin yüzde 80’i ve ihracatının yüzde 89’u Mersin üzerinden gerçekleşmektedir. TÜİK Özel Ticaret Sistemi verilerine göre Mersin’in tüm ihracat gelirinin yüzde 19’u sadece bakliyattan gelmektedir. Bu özellikleri ile Mersin ülkemizin bakliyat ticaret merkezidir.

Mersin Ticaret Borsası olarak hiçbir kâr amacı gütmeden sektörümüz ve üyelerimiz için faydalı olacak, yeni kapılar açacak projelerimizi ilerletiyoruz. Bu doğrultuda tohumculuk şirketimiz ve bakliyat araştırma merkezimiz faaliyetlerini genişleterek sürdürüyor.

Sertifikalı Tohumun Önemi Artıyor

Tarım ve Orman Bakanlığımızın yaptığı çalışmalar neticesinde buğdayda sertifikalı tohum sorunu çözüldü. Buğdayda elde edilen başarıyı bakliyata da taşımamız gerekiyor. Çünkü sertifikalı tohum içerisinde bakliyatın payı sadece yüzde 5. 

Oysa son 20 yılda nüfusumuz yüzde 20 artarken tarım alanlarımız yüzde 10 azaldı. Ayrıca başta kuraklık olmak üzere iklim değişikliği tarımsal üretim üzerinde etkili oluyor. Bu nedenle tarım alanlarımızı çok daha etkin kullanmalıyız.

Şu anda çiftçilerimiz kendi ürettikleri bakliyat ürünlerinden tohumluk ayırarak yeni ekim döneminde bu tohumları kullanıyorlar. Çiftçilerimizi sertifikalı tohum kullanımına yönlendirecek mekanizmayı geliştirmemiz gerekiyor. Çünkü sertifikalı tohumlar yüksek kaliteli, kuraklığa ve hastalıklara karşı dayanıklı olduklarından verimde artış sağlayarak birim alandan daha yüksek miktarda ürün alınmasını sağlıyorlar.

Bu gerçekten hareketle 2015 yılında kurduğumuz tohumculuk şirketimiz faaliyetlerini sürdürüyor. Bakliyat ürünlerinin artması, daha dayanıklı ve kaliteli ürünler olarak üretiminin ve kullanımının yaygınlaşması öncelikli hedefimiz. Şirketimiz kuru fasulye, nohut, kırmızı mercimek, yeşil mercimek ve barbunyada ıslah, geliştirme ve sertifikalı tohum üretim hizmetlerini genişleterek sürdürüyor.

Milli çeşit listesinde, Türkiye’de kuru fasulye, nohut ve mercimekte özel sektör kuruluşu firma sayısı 24 ve toplam çeşit sayısı 56 adet olup bu çeşitlerin 10 adedi yani yüzde 18’i şirketimiz adına tescillidir. Ayrıca yapılan yeni çeşit geliştirme ve ıslah çalışmaları sonucunda 3 yeni çeşit daha geliştirilerek tescili için Bakanlığa başvurulmuştur.

Sertifikalı tohum üretimi ve ıslah çalışmalarında lokasyon olarak Konya, Karaman, Niğde, Diyarbakır, Şanlıurfa, Bitlis, Yozgat ve Ankara illerinde çalışmalarımız sürmektedir. Yeni çeşit geliştirmek amacıyla gerçekleştirilen ıslah faaliyetlerimiz ise Eskişehir, Konya, Karaman ve Adana illerinde devam etmektedir.

Hızla Büyüyen Türev Ürün Pazarında Yer Almalıyız

Özellikle gelişmiş ülkelerde değişen çalışma koşulları sağlıklı, tüketime hazır ve atıştırmalık ürünleri daha cazip hale getiriyor. Diğer yandan vegan ve vejetaryen tüketim alışkanlıklarının yaygınlaşmasıyla birlikte bakliyatın da içerisinde bulunduğu bitkisel bazlı ürünlere olan talep giderek artıyor.

Bu doğrultuda bakliyat ürünleri kullanılarak bir yandan salam, sosis, burger, nuggets, makarna gibi ürünler yapılırken diğer yandan pasta, kek, ekmek, kurabiye vb. fırıncılık ürünleri geliştiriliyor. Ayrıca sadece ürünün kendisi kullanılarak cips ve çerez gibi atıştırmalıklar üretiliyor. Farklı sos ve baharatlar kullanılarak 10’u aşkın humus raflarda yer alıyor.

Ülkemizin giderek büyüyen bu pazardan pay alması en büyük arzumuzdur. Bu amaçla kurduğumuz Bakliyat Araştırma Merkezimiz Ar-Ge faaliyetlerine devam ediyor. Çalışmalarımız ile bakliyat ürünlerinin inovatif ve yüksek katma değerli türev ürünlere dönüştürülmesini ve bakliyat ürünlerine yönelik dünya genelinde yapılan Ar-Ge çalışmaları sonucunda oluşan bilgi birikiminin sektörümüzün kullanımına sunulmasını hedefliyoruz.

Bakliyat kullanarak geliştirdiğimiz kek, çerez, poğaça, peynir, kraker, tof, makarna ve humus gibi ürünleri çeşitli organizasyonlarda katılımcıların beğenisine sunduk ve büyük beğeni aldık. Şu anki önceliğimiz bu ürünlerin ticarileştirilmesi ve yeni ürünlerin geliştirilmesidir. Bu kapsamda Mersin Üniversitesi ve Toros Üniversitesi ile proje çalışmalarımız devam ediyor.

Bakliyat Araştırma Merkezimiz geliştirdiği Mercimek Krakeri ürünü ile 2023 yılı ekim ayında Güvenilir Ürün Platformu tarafından düzenlenen Feed the Future Yarışmasında Diyet Ürün kategorisinde birincilik ve İnovasyon Yarışmasında üçüncülük ödülü elde etti.