Özel Haber

MTEMO Başkanı Sinan Canpolat: "En Makul Sistem Tl veya Döviz Olmalıdır"

İslam Hukuku Profesörü Ali Duman'ın kiraya vereceği evin bedelini 'altın' olarak belirlemesi, kira sözleşmeleri bedellerinin altın ile yapılması konusunu tartışmaya açtı. Mersin Tüm Emlakçılar Odası Başkanı Sinan Canpolat, “En makul sistem TL veya döviz olmalıdır” dedi.

Abone Ol

Kadri Duman

Malatya İnönü Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Hukuku Profesörü Ali Duman'ın, evinin aylık kira bedelini 7 gram altın, yıllık kira bedelini 84 gram altın, depozito ücretini ise 500 dolar olarak belirlemesi ilginç yorumlara neden oldu. Tüm Emlakçılar Odası Başkanı Sinan Canpolat “Ticaret Bakanlığı tarafından alınan bir karar doğrultusunda e-devlet sistemine işlenen kira kontratlarında en makul olanı TL veya döviz cinsi olmasıdır.  Bakanlık neyi takip ve kontrol altına aldığını bilmelidir. Bugüne kadar böyle bir kira konratı görmedim” şeklinde konuştu.

Kontrattaki maddelerin açık ve net bir şekilde yer alması gerektiğini vurgulayan Canpolat , kira bedelinin TL ya da döviz olarak açıkça yazılması gerektiğini, altın cinsinden bir kira bedelinin söz konusu olmadığını belirtti.

Sinan Canpolat, “Şu ana kadar ev sahibi ile kiracı arasında yapılan kontratların e-Devlet üzerinden yapılması öngörülüyor. İstediğimiz farklı bir şekilde anlaşabiliriz, ancak kontrata döküldüğünde ya TL olarak ya da döviz cinsi olarak belirtilmesi gerekir. Maddeler açık ve net bir şekilde kira kontratında yer almalıdır. TL ise TL olarak, döviz cinsinden ise açıkça yazılmalıdır. Aylık veya yıllık düzenlenen kira kontratında altın cinsinden bir belirleme söz konusu değildir. Gram altın bazında bir kira kontratını ne yaptım ne de duydum. Hazırlanan kira kontratları açık ve şeffaf bir şekilde olmalıdır. Bakanlık tarafından belirlenen enflasyona göre kira artış oranları yer almalıdır. Kira bedeli altın değil, TL veya döviz cinsi olmalıdır. Bu tür anlaşmalar hesaplanarak yapılabilir ancak kontrata TL veya döviz cinsinde işlenmelidir ki, bakanlık neyin takip ve kontrol altına alındığını görebilsin.” ifadelerine yer verdi.