Özel Haber

Muhasebeci ve Mali Müşavirler Enflasyon Düzeltmesinden Şikayetçi

Mersin Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (MSMMMO), enflasyon düzeltmesiyle ilgili uygulamaların muhasebe alanında yarattığı iş yükü ve teknik zorluklara dikkat çekti. Mersin Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Emin Levent Türkili, enflasyon düzeltmesi nedeniyle henüz elde edilmeyen gelir üzerinden vergi hesaplanmasının, Anayasa’nın 73. maddesine aykırı olduğunu vurgulayarak, “Sistem yerine biz çalışıyoruz, işyerimiz evimiz oldu” dedi.

Abone Ol

Ahmet Sütcü

Mersin Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Emin Levent Türkili, geçici beyan ekinde bilanço eklenmesi ve üç ayda bir yapılması gereken işlemlerin muhasebe tekniği açısından ciddi sorunlara yol açtığını belirtti. Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO), Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ESOB) ve Mersin Ekonomi Platformu (MEP) gibi yerel kuruluşların desteğiyle, bu sorunların Ankara'daki yetkililere dosya halinde sunulduğunu aktardı.

Özellikle bilanço usulüne tabi mükellefleri ilgilendiren bu düzenlemelerin ilerleyen süreçte içinden çıkılmaz bir hale geleceğini belirten Türkili, enflasyon sonucu oluşan kârın vergilendirilmemesi ve zararların zarar olarak kabul edilmesi gerektiğini ifade etti.

Enflasyon düzeltmesinin geçici vergi dönemlerinde uygulanmasının muhasebe teknikleri açısından ciddi zorluklar yarattığını belirten Türkili, " Geçici vergi ekinde bilanço eklenmesi, üç ayda bir verilecek olması, muhasebe tekniği açısından imkânsız bir soruna dönüşecektir" şeklinde konuştu.

Türkili ayrıca, meslek camiasının diğer sorunlarını da dile getirerek, mali tatil, mali müşavirlik hizmetlerinde katma değer vergisi indirimi, arabuluculuk müessesesinin meslek mensuplarına tanınması, elektronik sistem altyapısının güçlendirilmesi ve kayıt dışı ekonomiyle mücadelede basit usulün kaldırılması gibi önemli talepleri kamuoyuyla paylaştı. " Sistem yerine biz çalışıyoruz, işyerimiz evimiz oldu. Hak etmediğimiz fahiş cezaları geri çekin, mali tatil ve yeşil pasaport istiyoruz, beyan bildirimlerini sadeleştirin," diyerek meslek mensuplarının taleplerini dile getirdi.