Mehmet Özhaseki’nin yerine göreve gelen yeni Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, 6 Şubat depremlerinin en çok yıkıma sebep olduğu şehirlerden Adıyaman’ı ziyaret etti. Kurum, sabah saatlerinde koordinasyon toplantısına katıldı daha sonra ise İndire bölgesinde yapılan afet konutlarını inceledi.

Kurum daha sonra konut inşaatlarıyla ilgili bilgi verdi.

Kurum’un açıkladığı verilere göre deprem bölgesi genelinde:

  • 76 bin konut teslim edildi
  • Yıl sonuna kadar 200 bin konut tamamlanacak
  • Ayda 25-30 bin konut teslim edilecek
  • 2025 yılı sonuna kadar teslim edilmeyen konut kalmayacak

Kurum sadece Adıyaman’da depremden bu yana 8 bin 174 konut ve işyerinin teslim edildiğini, 45 bininin de inşasının devam ettiğini söyledi.

Diyarbakır’da nefes borusuna yiyecek kaçan öğrenci, öğretmenin “Heimlich manevrası” ile kurtarıldı. Diyarbakır’da nefes borusuna yiyecek kaçan öğrenci, öğretmenin “Heimlich manevrası” ile kurtarıldı.

Kurum, “Evet, bu yuvalarımızı yapıyoruz. Ama tek boyutlu, sadece bina yapan bir dönüşüm anlayışına sahip değiliz. Aksine çok boyutlu dönüşüm yaklaşımına sahip bir kadroyuz. Hayatın her alanını güzelleştirmenin derdindeyiz. İnşallah bu yeni yuvalarda hem çevremizi koruyacak hem de vatandaşımıza en yüksek yaşam kalitesini sunacağız” diye konuştu.

Konut inşaatları yavaş ve sorunlu ilerliyor

Kurum da Cumhurbaşkanı Erdoğan gibi konut inşaatları konusunda iddialı konuştu. Erdoğan 27 Şubat 2023’te MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’yle birlikte Adıyaman’a gitmiş ve helallik istemişti:

“Sarsıntıların yıkıcı etkisi, olumsuz hava nedeniyle ilk birkaç gün Adıyaman’da arzu ettiğimiz etkinlikte çalışma yürütemedik. Bunun için helallik istiyorum. Her şeyin farkındayız ve gereğini yaptığımızdan, yapacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın.”

Erdoğan burada Adıyaman için 2023 Mart’ta 30 bin konut yapmaya başlayacaklarını söyledi, “Deprem bölgesi genelinde 75 bin 681, Adıyaman’da ise konutu ahırıyla ile 14 bin 400 köy evi yapacağız. Hasar tespit çalışmaları bittiğinde bu rakamı daha da yükselteceğiz” dedi.

Depremden sonra Adıyaman’da, 33 bin 112 bina “yıkık”, “acil yıkılacak”, “ağır hasarlı” ve “orta hasarlı” olarak tespit edildi. 

Bu kapsamda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bünyesinde yer alan Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) ve Yapı İşleri Genel Müdürlüğü ile Emlak Konut tarafından kent genelinde 44 bin 352 konut yapılması planladı. Ancak Kurum’un açıklamalarına göre bu konutların ancak yaklaşık yüzde 20’si teslim edilebildi.

Kaynak: Haber Merkezi