İngiltere'nin Southport kasabasında üç kız çocuğun öldüğü bıçaklı saldırının ardından başlayan yabancı ve Müslüman karşıtı, ırkçı eylemlerle bağlantılı olarak bir kişiye hapis cezası verildi. 58 yaşındaki Derek Drummond isimli sanık, Liverpool Kraliyet Mahkemesi'nde görülen duruşmada, kendisine yöneltilen 'şiddet içeren kargaşa' ve polis memuruna yumruk atarak 'acil durum çalışanına saldırı' suçlamalarını kabul etti. Sanığa verilen 3 yıl hapis cezasının bir haftayı aşkın süredir devam eden gösteriler ve şiddet olaylarıyla bağlantılı ilk cezalardan biri olduğu düşünülüyor.

Gazze'de Can Kaybı 41 bin 226’ya Yükseldi Gazze'de Can Kaybı 41 bin 226’ya Yükseldi

Reuters haber ajansının aktardığına göre, 29 yaşındaki sanık Declan Geiran da 3 Ağustos'ta Liverpool şehir merkezinde bir polis aracının emniyet kemerini ateşe vererek 'kundaklama' suçunu ve 'şiddet içeren kargaşa' suçunu işlediğini kabul etti. Gairan, 30 ay hapis cezasına çarptırıldı. 41 yaşındaki Liam Riley de 'şiddet içeren kargaşa' ve 'ırkçı saikli kamu düzeni suçu' suçlamalarını kabul ederek 20 ay hapis cezası aldı.

MANCHESTER'DAKİ TESTERELİ ŞÜPHELİ GÖZALTINDA

Öte yandan, İngiltere'nin Manchester kentinde, elektrikli budama testeresiyle ırkçı saldırı düzenlediği iddia edilen şüphelinin de gözaltına alındığı bildirildi. Manchester polisinin X (eski adıyla Twitter) hesabından yapılan açıklamada, sosyal medyada 5 Ağustos'ta dolaşıma giren görüntülerdeki testereli kişinin dün akşam yakalandığı ifade edildi. Açıklamada, 30'lu yaşlarda olan kişinin halen gözaltında olduğu belirtildi.

AA'nın aktardığına göre, sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, benzin istasyonundaki bir kişinin, arabasına koşarak elektrikli budama testeresi aldığı görülüyordu. Görüntüyü çeken ve Müslüman olduğu iddia edilen çift, kendilerini elektrikli testereyle kovalayan bu kişiden arabayla kaçtı.

Sosyal medyada görüntüyü paylaşan Müslümanlara Karşı Baskının Belgelenmesi (DOAM) isimli platform, görüntüdeki kişinin ırkçı saldırı yapan bir aşırı sağcı olduğunu belirtmişti.

BELFAST'TA 6 ŞÜPHELİ GÖZALTINA ALINDI

Kuzey İrlanda'nın başkenti Belfast'ta da ırkçı grupların şiddet eylemleri sürerken, dün geceki olaylara müdahil olan altı kişi gözaltına alındı. Kuzey İrlanda Polisi'nden (PSNI) yapılan açıklamada, polisin, dün gece üçüncüsü düzenlenen 'saldırı, cezai hasar ve kundaklama' olaylarına müdahalesinin ardından altı kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

Açıklamada, ikisi 16 ve biri 14 yaşında üç erkek çocuğun taşkınlık yaptığı, 26, 28 ve 41 yaşlarındaki diğer üç erkeğin de cezai hasara neden olduğu gerekçesiyle gözaltına alındıkları kaydedildi. PSNI Emniyet Müdür Yardımcısı Melanie Jones da Belfast'taki şiddet olaylarını 'utanç verici' olarak niteledi ve Kuzey İrlanda'da bu tür olaylara yer olmadığını dile getirdi.

Jones, asayiş soruşturma ekibinin, şiddet olaylarına karışanları ve organize edenleri tespit etmek için video görüntülerini inceleyeceğini belirterek, "Halka doğrudan sesleniyorum; bu suçluların toplumunuzda saklanmasına izin vermeyin" dedi.

Ne olmuştu?

İngiltere'nin Southport kasabasında 29 Temmuz'da 17 yaşındaki saldırgan, üç çocuğun öldüğü, sekizi çocuk 10 kişinin yaralandığı bıçaklı saldırı gerçekleştirdi.

Sosyal medyada saldırganın kimliğiyle ilgili yayılan spekülatif haberler sonucu Southport'taki ırkçı ve yabancı düşmanı gruplar polisle çatışarak Southport İslam Toplumu Camisi'ne taşlı saldırı düzenledi. Burada polisle de çatışan faşist gruplar, çok sayıda polisin yaralanmasına neden olurken polis minibüsünü de ateşe verdi. Southport'taki olaylar nedeniyle 53 polis ve üç polis köpeği yaralandı, beş kişi gözaltına alındı.

Bu şiddet olayları, 2 Ağustos'ta ülkenin doğudaki Sunderland'e sıçradı. Kentteki Masjid-e Anwaar-e Madinah Camisi'nin dışında toplanan kalabalık polisle çatıştı. Kalabalık, kentteki polis karakolunu ateşe verirken bazı kamu kuruluşlarını da yakmak istedi. Yaşananlar nedeniyle üç polisin yaralandığı kentte 10 aşırı sağcı gözaltına alındı.

Sunderland'le aynı gün Hartlepool, Liverpool, Glasgow ve Dover'de de aşırı sağcılar, kent meydanlarında ve camilerin önlerinde toplandı.

3 Ağustos'ta Bristol, Hull, Blackpool, Stoke-on-Trent ve Blackburn'ün de aralarında bulunduğu yaklaşık 20 İngiliz kentiyle Kuzey İrlanda'nın başkenti Belfast'taki dört farklı noktada ırkçı gruplar sokaklara indi. Bu kentlerde göçmenlere ait iş yerleri, camiler, polis araçları ve çevik kuvvet memurlarına saldıran 92 kişi gözaltına alındı.

4 Ağustos'ta Weymouth, Middlesbrough ve Rotherham kentlerinde toplananlar, yine göçmenleri ve Müslüman toplumu hedef aldı. Rotherham'da sığınmacıların kaldığı otelin önünde bir araya gelen aşırı sağcılar, binaya taş ve sandalye gibi yabancı maddeler attı.

Bu kentlerde ırkçı ve yabancı karşıtı gruplar, yer yer karşıt görüşlü gruplar, dini ve ticari yapıları korumaya çalışanlarla da karşı karşıya geldi. Özellikle Hull ve Stoke-on-Trent'te iki faşist eylemcinin bıçaklandığı haberi, olayların şiddetlenmesine neden olurken polis, bu haberlerin yalan olduğunu duyurdu. Blackpool ve Manchester'da eylemlerin sona ermesi çağrısı yapan polis, yeniden toplanmayı da yasakladı.

Kaynak: Haber Merkezi