Narenciye üreticisi bu sene kan ağlıyor. Üreticinin ürünü dalında kalırken hatta birçok üretici ürünlerinin olduğu dalları bile kesti. Rekoltenin yüksek gösterildiğini ortaya atan Araştırmacı-yazar Abdullah Ayan, “Bu verilerde bir terslik var, birileri birilerini işletiyor olmasın” tepkisinde bulundu.

Gram Altın Haftaya Rekorla Başladı Gram Altın Haftaya Rekorla Başladı

“BİRİLERİ BİRİLERİNİ İŞLETİYOR OLMASIN”

Mersin' de narenciye ekili alanlar neredeyse aynı ama üretimin limonda yüzde 74, greyfurt'ta yüzde180, mandarinde yüzde 118 artış olduğunu gösteren bir istatistik paylaşan Ayan, “Bu verilerde bir terslik var, birileri birilerini işletiyor olmasın. Yani aynı ağaçtan bir yıl önce 300 kg limon alınırken bu yıl 600 kilo alınması söz konusu. 2022'de 235 bin dekardan 615 bin ton ürün alınırken 2023 tahmini nasıl oldu da 1 milyon 69 bin tona çıktı?

Tarım İl Müdürlüğü’nün 2023 tahmini izaha muhtaç. Yetkililer çıkıp bu iklim koşullarında nasıl olupta aynı bahçeden iki kat ürün alındığını açıklamalı” çağrısında bulundu.

NARENCİYEDE KAFA KARIŞTIRAN TABLO!

NARENCİYEDE KAFA KARIŞTIRAN TABLO!1

NARENCİYEDE KAFA KARIŞTIRAN TABLO!2

ÇÖZÜM ÖNERİLERİNDE BULUNDU

“Narenciyede gerçek bir çıkış isteniyorsa İhracatçılar birliği, ziraat odaları ve büyük üretici işletmeleri bir araya gelerek kamu destekli drone filosunu oluşturmalıdır” diye çözüm önerisinde bulunan Ayan,

“Kırsal bölgeler öylesine boşaltıldı ki, sebze/meyve bakım ve toplanmasını yapacak iş gücü kalmadı..

Ürünün dalda kalmasının ötesinde toplanmadığı için o ağaç çiçek açmayacak, bir daha ürün de vermeyecek. Türkiye'de ilaçlama ve toplama maliyetleri en ciddi sorun dünya ilaçlama, bakım ürün toplamayı artık drone ile yapıyor. Drone,günde 50-100 hektar bahçeyi ilaçlar, bu ilaçlama makinesinden 30 kat daha fazladır Yüksek püskürtme sayesinde gübre/böcek ilaçlarından %30 tasarruf sağlar, maliyet ise yüzde 97 daha düşüktür.

Kaynak: Seren Sabuncu