NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, Polonya'nın başkenti Varşova’da Polonya Başbakanı Donald Tusk ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında Rusya’ya sert mesajlar verdi. Rutte, Rusya’nın NATO için doğrudan ve en büyük tehdit olmayı sürdürdüğünü belirterek, Polonya veya herhangi bir NATO müttefikine yapılacak saldırıya karşılık ittifakın “yıkıcı” bir tepki vereceğini söyledi.
Rusya’ya Açık Mesaj: NATO’nun Gücüyle Karşılık Verilir
Mark Rutte, açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Konu Polonya’yı veya genel olarak NATO topraklarını savunmaya gelince, eğer biri yanlış bir hesabın içine düşüp Polonya’ya veya başka bir müttefike saldırabileceğini düşünürse, bu zinde ittifakın tüm gücüyle karşılık bulacaktır. Tepkimiz yıkıcı olur. Bu, Vladimir Putin ve bize saldırmak isteyen herkes için son derece net olmalıdır.”
Rutte, Rusya’nın savaş ekonomisine geçtiğini ve bu dönüşümün ülkenin askeri kapasitesini artırdığını vurgulayarak, NATO ülkelerinin bu gelişmelere karşı daha hazırlıklı olması gerektiğini ifade etti.
“Avrupa Daha Fazlasını Yapmalı”
Rutte, ABD Başkanı Donald Trump’ın da dile getirdiği şekilde, Avrupa’daki NATO üyeleri ve Kanada’nın savunma harcamalarını artırması gerektiğine dikkat çekti. “ABD, güçlü bir NATO’ya olan bağlılığını defalarca açıkça ifade etti. Başkan Trump da bu ayın başlarında Beyaz Saray’da yaptığımız görüşmede bunu yineledi. Ama aynı zamanda Avrupa’nın sorumluluk üstlenmesi gerektiğini de açıkça belirtti,” diyen Rutte, transatlantik ittifak içinde yük paylaşımının önemine dikkat çekti.
Polonya: NATO’nun Güvenlik Kalkanı
Polonya Başbakanı Donald Tusk da konuşmasında ülkesinin NATO’nun doğu sınırını koruma sorumluluğunu yerine getirdiğini söyledi. Tusk, “Polonya ve NATO olarak her türlü senaryoya hazır olmamız gerekiyor. Polonya, Avrupa Birliği'nin sınırı olan doğu hattını güvence altına alma sorumluluğunu tamamen üstlenmiş durumda,” ifadelerini kullandı.
Ne Olmuştu?
Hollanda’nın eski Başbakanı olan Mark Rutte, 2024 yılında NATO Genel Sekreterliği görevine seçilmişti. Göreve gelişinden bu yana özellikle Doğu Avrupa ülkelerine yönelik tehditlere karşı caydırıcılığı artırmayı ve savunma bütçelerini yükseltmeyi öncelik haline getirdi. NATO-Rusya ilişkileri ise 2022’de başlayan Ukrayna Savaşı’nın ardından tarihi bir gerilim sürecine girdi. Rusya'nın askeri kapasitesini artırmaya yönelik adımları, NATO’nun doğu kanadında alarm seviyesini yükseltiyor.