NESNELERİN İNTERNETİ (IoT) NEDİR?

Abone Ol

Nesnelerin İnterneti (IoT), sensörler, yazılımlar ve ağ bağlantısıyla gömülü olan ve bunların veri toplamasına ve paylaşmasına olanak tanıyan fiziksel cihazlar, araçlar, cihazlar ve diğer fiziksel nesnelerden oluşan bir ağı ifade eder. "Akıllı nesneler" olarak da bilinen IoT cihazları, akıllı termostatlar gibi basit "akıllı ev" cihazlarından akıllı saatler ve RFID (Radyo Frekansı Tanımlama) özellikli giysiler gibi giyilebilir cihazlara, karmaşık endüstriyel makinelere ve ulaşım sistemlerine kadar çeşitlilik gösterebilir. 

Teknoloji uzmanları IoT teknolojilerine dayanan bütünüyle “akıllı şehirler”i bile tasavvur ediyorlar. IoT, bu akıllı cihazların birbirleriyle ve diğer internet özellikli cihazlarla iletişim kurmasını sağlar. Akıllı telefonlar ve ağ geçitleri gibi, veri alışverişi yapabilen ve çeşitli görevleri bağımsız olarak gerçekleştirebilen, birbirine bağlı cihazlardan oluşan geniş bir ağ oluşturmak. Bu şunları içerebilir: Bu şunları içerebilir:

*Çiftliklerdeki çevre koşullarının izlenmesi,

*Akıllı arabalar ve diğer akıllı otomotiv cihazlarıyla trafik düzenlerini yönetmek,

*Fabrikalardaki makinelerin ve süreçlerin kontrol edilmesi,

*Depolardaki stok ve sevkiyatların takibi. 

IoT'nin potansiyel uygulamaları çok geniş ve çeşitlidir ve etkisi halihazırda imalat, ulaşım, sağlık, taşımacılık ve lojistik, tarım da dahil olmak üzere çok çeşitli endüstrilerde hissedilmektedir. İnternete bağlı cihazların sayısı artmaya devam ettikçe IoT'nin dünyamızı şekillendirmede giderek daha önemli bir rol oynaması muhtemeldir. Yaşama, çalışma ve birbirimizle etkileşim şeklimizi dönüştürüyoruz.

Kurumsal bağlamda IoT cihazları sıcaklık, nem, hava kalitesi, enerji tüketimi ve makine performansı gibi çok çeşitli parametreleri izlemek için kullanılır. Bu veriler, işletmelerin operasyonlarını optimize etmelerine ve kârlılıklarını iyileştirmelerine yardımcı olabilecek kalıpları, eğilimleri ve anormallikleri belirlemek için gerçek zamanlı olarak analiz edilebilir.

IoT, fiziksel varlıkları izlemeye ek olarak çalışan güvenliğini artırmak için de kullanılabilir. Madenler, petrol ve benzin alanları ve kimyasal ve elektrik santralleri gibi tehlikeli ortamlarda çalışanlar, kendilerini etkileyebilecek tehlikeli bir olayın meydana gelmesi hakkında bilgi sahibi olmalıdır. IoT sensör tabanlı uygulamalara bağlı olduklarında, kazalar konusunda bilgilendirilebilirler veya mümkün olduğunca hızlı bir şekilde kurtarılabilirler. IoT uygulamaları, insan sağlığını ve çevre koşullarını izleyebilen giyilebilir cihazlar için de kullanılır. Bu tür uygulamalar sadece insanların kendi sağlık durumlarını daha iyi anlamalarına yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda hekimlerin hastaları uzaktan izlemesine izin verir.