Bilim Teknoloji

Neuralink İkinci Kez Beyne Çip Yerleştirdi

Elon Musk, ikinci Neuralink implantının iyi çalıştığını duyurdu: “1024 elektrottan 400’ü aktif.”

Abone Ol

Musk’ın kurduğu beyin çipi şirketi Neuralink, cihazını ikinci bir hastaya başarıyla yerleştirdi.

İlk hasta Noland Arbaugh’a çip ocakta takılmıştı. İmplanttaki ayarlamalardan sonra Arbaugh, düşünerek fare imlecini oynatabilmiş ve bilgisayarda oyun oynayabilmişti. Videoyu Musk sosyal medyada paylaşmıştı. Çipin bir süre beyinden ayrılmaya başladığı açıklanmıştı.

Musk, cuma geç saatlerde yayınlanan bir podcastte implantın omurilik yaralanması bulunan ikinci hastada da işe yaradığını açıkladı.

Bu yeni hastayla ilgili bilgiler henüz az olsa da Musk, cihazın 1024 elektrodunun 400’ünün şu anda aktif ve iyi çalıştığını söyledi.

Musk, “Her şey çok iyi gidiyor gibi görünüyor. Çok fazla sinyal var, çok fazla elektrot var. Çok iyi çalışıyor” dedi.

İkinci hastadan gelişen yeteneklerine dair bir video gelmese de Neuralink, klinik deneylerini önemli ölçüde genişletmeyi planlıyor.

Musk, şirketin cihazı yıl içinde sekiz hastaya daha yerleştirmeyi hedeflediğini belirtti.Neuralink’in ilerlemeleri, yalnızca omurilik yaralanması bulunan bireylerin yaşam kalitesini iyileştirme vaadinde bulunmakla kalmıyor. Felç ve körlük gibi nörolojik rahatsızlıkları tedavi etmesi de umuluyor. Dolayısıyla bu implantları teknoloji dünyası da ilgiyle izliyor.