81 il, 973 ilçede eş zamanlı olarak CHP kadın kolları tarafından düzenlenen basın açıklamasında, AK Parti'nin seçim vaadi olan okullarda öğrencilere 1 öğün ücretsiz yemek projesini hatırlattı.

Urfi Çetinkaya Cezaevinde Öldü Urfi Çetinkaya Cezaevinde Öldü

'Açlığa sürüklenen çocuklar var'

Mersin CHP İl Başkanlığı binasında yapılan basın açıklamasını, İl Kadın Kolları Başkanı Gülşah Yıldırım Genç okudu. Gülşah Yıldırım, iktidarın seçim öncesinde öğrencilere vermiş olduğu ücretsiz öğün sözünü hatırlatarak, 'Araştırmalara göre de Türkiye'de 5 yaş altı çocukların bodurluk oranı yüzde 10'lara kadar yükseldi. Üstelik bu sayılar her geçen gün artıyor. Çocuklar açlık kıskacına hapsolmuşken, AKP çocukların bir öğün yemeğine dahi göz dikti. Seçim öncesinde, okullarda '1 öğün ücretsiz yemek' verdiği öğrenci sayısını 5 milyona çıkaracağını vadeden tek adam iktidarı, okul öncesi ve yatılı okullarda verdiği ücretsiz öğünü kesti. 1 milyon 400 bin öğrenciyi tek öğün doyurmak bile gözlerine battı. Deprem bölgesi hariç tutularak ücretsiz öğün kaldırıldı. Hem de bir genelge ile. Bu elimde gördüğünüz genelgede ne mi var? Açlığa sürüklenen çocuklar var' dedi.

Annelere Çağrı

İktidara sert yüklenen ve annelere çağrı yapan Yıldırım, 'Bu çocuklar hepimizin. Buradan AKP'ye oy veren kadınlara sesleniyoruz: senin çocuğunu aç bırakan partiye oy vermeye devam edecek misin? 2 'Her ailede en az 3 çocuk olmalı' diye şart koşanlar, bu çocukların karnı nasıl doyacak hiç düşünmüyor mu? Sorumluluk hissetmiyor mu? İktidar çocukların durumunu sadece seçim öncesinde oy için düşünüyor 'muş' gibi yaptı' diye konuştu.

'Seçim bitti çocuklar unutuldu'

CHP'li Yıldırım ayrıca iktidar tarafından 2022 yılındaki hayata geçirilen ve tekrar iptal edilen okullarda ücretsiz öğün desteğini hatırlatarak, 'Kasım 2022'de Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Milli Eğitim Bakanlığı bütçesi görüşülürken, CHP'nin de içinde bulunduğu muhalefet partilerinin okullarda 1 öğün ücretsiz yemek verilmesi için sunduğu ek bütçe teklifi AKP ve MHP'nin oylarıyla reddedilmişti. Israrlarımız ve konuyu sürekli gündemde tutmamız neticesinde eski Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, okul öncesi eğitimdeki tüm okullarda ücretsiz olarak yemek verileceğini açıklamıştı. Hatta bakan bu uygulamanın kapsamının genişleyerek, pansiyonlu okullardaki tüm öğrencilere de ücretsiz olarak yemek vereceğini 'müjde' diye duyurmuştu. Bu adımlarla, 5 milyonun üzerinde öğrenciye ücretsiz öğün verilecekti. Fakat okul öncesi ve yatılı okullarda 1 öğün ücretsiz yemek verme kararı sadece yarım dönem sürdü. Seçim bitti, çocuklar unutuldu. İşte bu nedenle 'bu iktidarın, ahlaki ve siyasi meşruiyeti yoktur' diyoruz' şeklinde konuştu.

Beslenme çantası maliyeti cep yakıyor

CHP İl Kadın Kolları başkanı Gülşah Yıldırım Genç basın açıklamasında, çocuklardan istenen beslenme çantasının maliyetine de değindi. Yıldırım, okullardan çocuklar için istenen beslenme çantası listesinin maliyetini hesaplayarak, 'Basına yansıdığı üzere, okuldan verilen listeye göre beslenme çantasını doldurmanın maliyeti haftalık 175 TL'yi buluyor. Bir evden üç çocuk okula gittiğinde haftalık maliyet 525 TL'ye çıkıyor. Okullardan verilen listeye göre, birinci sınıfa giden bir öğrencinin beslenme çantasına; ceviz, fındık, badem gibi kuruyemiş, bir meyve, içecek olarak süt, ayran veya meyve suyu konulması isteniyor. Bir adet muzun fiyatı ortalama 15 lira, bir adet elmanın fiyatı 7 lira, küçük sütün fiyatı 9.5 lira, küçük ayranın fiyatı 5 lira, küçük meyve suyunun fiyatı 7.5 lira, bir simit 15 lira iken bu beslenme çantası nasıl dolacak? Annelerin beslenme çantasına bayat ekmeği ıslatıp koyduğunu biliyoruz. Veliler, lise çağındaki çocuklara dahi harçlık veremiyor, akşamdan kalan yemekle çocuklarını okula gönderiyor. Aç bir çocuğun, sıra arkadaşının sandviçinden bir ısırık istediği haberini hepimiz utanarak okuduk. Derste açlıktan bayılan çocuklar hepimizin yüreğini yakıyor. Bu utanç ülkeyi yönetenlerindir. Durum bu kadar korkunç iken okullarda ücretsiz öğün olmaması kabul edilemez. Bu sorun acilen çözülmelidir' diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi