Büyüme ve gelişimin en hızlı ilerlediği okul çağı döneminde çocukların besin ihtiyaçları da artıyor. Cinsiyet, genetik geçmiş gibi faktörler de gereksinimlerinde belirleyici rol oynuyor. Bununla birlikte sağlıklı gelişimin devam etmesi ve hastalıklara karşı bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinin yanı sıra bilişsel gelişim için tüm besin öğelerini içeren bir beslenme düzeninin oluşturulması son derece önem taşıyor. Aynı zamanda gelecekteki yeme alışkanlığının da çocukluk döneminden itibaren oluşmaya başladığı biliniyor. Bu noktada çocukların sağlıklı kalması, gelişmesi ve doğru bir beslenme düzenini içeren yemek kültürünün oluşması için ebeveynlere büyük görevler düşüyor.
Araştırmalar okul çağındaki çocuklarda sağlıklı beslenme ile başarının birbiriyle yakın ilişki içinde olduğunu gösteriyor. Ancak ne yazık ki, günümüzün yaşam temposu içinde çoğumuz ebeveyn olarak çocuklarımızın ihtiyaç duyduğu beslenme gerekliliklerini yerine getirmekte zorlanabiliyoruz. Fakat ne kadar güç olsa da hem çocuklarımızın fiziksel ve bilişsel gelişimlerinin sağlanması, hem de sağlıklı yetişkinler olabilmeleri için bazı kurallara dikkat etmek gerekiyor.
Okul çağındaki çocuklar vakitlerinin büyük kısmını evden uzakta geçirdikleri için zaman zaman yağ oranı yüksek ve besin değeri düşük olan atıştırmalıklara yönelebiliyor.
Bu dönemde gerekli olan enerjiyi sağlamak için karbonhidratlar ve yağlar son derece önem taşıyor. Ayrıca, büyüme ve gelişme için olmazsa olmaz bir diğer besin kaynağı ise proteinler. Vücut dokusunun korunması ve onarılması için de ihtiyaç duyulan proteinin karşılanması gerekiyor. Bunun için çocukların et, balık, yumurta, süt ve süt ürünlerinden günde toplam 2-3 porsiyon tüketmelerine özen gösterin. Temel ihtiyaçlardan biri de kalsiyum.
Akşam yemeğinin ardından gece boyu 8-12 saat aralığında aç kalan metabolizmayı canlandırmak için sabah kahvaltı yapılması gerekiyor. Günün en önemli öğünü olan sabah kahvaltısı, beyin için gerekli olan glikozun sağlanmasında son derece önem taşıyor. Yapılan araştırmalar, sabah kahvaltı yapmayan çocuklarda halsizlik, baş ağrısı, dikkat eksiklikleri oluşabildiğini ve sonuçta okul başarısının da olumsuz yönde etkilenebildiğini gösteriyor. Dolayısıyla çalışan ebeveynler bile olsanız çocuğunuzun okuldaki performansının artması ve konsantrasyon sorunu yaşamaması için mutlaka kahvaltı yapmasını sağlayın.