Eğitim

Okullar Depreme Dayanıklı mı?

Kahramanmaraş ve Hatay meydana gelen deprem felaketinde 11 il doğrudan etkilenirken velililer ve öğrenciler de tedirgin sebep ise okul binalarının güvenli olup olmadığı. Sümbül, “Hastanelerden sonra en çok önlem alınması, gereken yer okullar' dedi.

Abone Ol

HABER: Meryem KARADAĞ

Türkiye'de son dönemde yaşanan Kahramanmaraş ve Hatay da meydana gelen deprem afetinin ardından Mersin'deki binalarda hasarlar oluştuğu tespit edildi. Zeytinlibahçe Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde meydana gelen hasarlı görüntü akıllara, okullar depreme hazır mı sorusunu akıllara getirdi. Kendi okullarının durumunu merak eden veliler bilgi almanın telaşına düşerken hala okullar konusunda bir tahliye raporu yok. O nedenle veliler ve öğrencilerin okul binalarının sağlam olup olmadığı konusunda endişeleri artıyor. Birçok şehirde il milli eğitim müdürlükleri ve okul müdürlerinden bilgi talep edenlerin sayısı arttı. Mersin de veliler ve öğrencilerde son durumu merak ediyor.

Sümbül 'İki okul tahliye oldu'

2 okulun tahliye olduğunu söyleyen Eğitim Sen Başkanı Mahmut Sümbül, 'Mersin'deki gözlemlerimiz okulların bir kısmının depreme dayanıklı olduğu ama bir kısmının olmadığı yönünde fakat bu bizim yapacağımız bir gözlemle ortaya çıkacak bir bilgi değil. Uzmanlar tarafından numuneler alınarak hem de jeoloji bilimine uygun yöntemlerde yani öyle gidip bir kolona, sıvaya, duvara dokunarak değil bilimsel yöntemlerle alınması gerek' dedi.

Veliler, Öğrenciler, Öğretmenler Tedirgin

Velilerin, öğretmenlerin ve öğrencilerin tedirginliğini anladığını söyleyen Sümbül, 'Okulların bir an önce depreme dayanıklılık analizlerinin yapılması ve bunun yayınlanması gerekiyor. Biz öğretmenler, eğitim emekçileri, bütün eğitim çalışanları, din eğitim bileşenleri, öğrenciler ve veliler rahat etsin' diye konuştu.

Milli Eğitim Müdürlüğü, Bir An Önce Raporlarını Kamuoyuyla Paylaşmalı

Okulların bu yaranın sarılmasında ve öğrencilerin normale dönmesine Rehabilite edilmesinde çok önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Sümbül, 'Hastanelerden sonra en çok önlem alınması, gereken yer okullar. İki okul tahliye oldu ve başka okullarla birleştiler. Ama hasarlı okullarda bu durumda olabilir. Bunun müdahalesinin bir an önce yapılması gerekiyor. Artçılar devam ediyor. Ve Adana depremi Mersin'i çok etkileyecek bir deprem. Bu açıdan ben buradan Milli Eğitim Müdürlüğüne sesleniyorum bir an önce bütün okulların ve Milli Eğitim sistemi içindeki bütün kurumların. Bir an önce incelemesinin yapılıp, bunun raporlarının hem bizlerle hem de velilerle, kamuoyuyla paylaşılmasını istiyoruz' diye konuşmasını sonlandırdı.