İran’da yaşayan 31 yaşındaki evli bir erkek, orgazm olduğunda dünyapembe tonlarda görmeye başladığını belirterek doktorlara başvurdu. "Mr R." olarak anılan hasta, orgazm sonrası nesnelerin daha keskin ve parlak göründüğünü, ayrıca günün erken saatleriymiş gibi her şeyin aydınlandığını söyledi.

Yapılan testler sonrasında, hastaya nadir görülen bir durum olan sinestezi teşhisi kondu. Sinestezi, bir duyunun diğer bir duyuyu tetiklediği bir durum olarak biliniyor. Bu hastalıkta, insanlar renkleri "tatmak" veya sesleri "hissetmek" gibi duyusal karışıklıklar yaşayabiliyor.

Hasta, daha önce kendi başına antidepresan Sertraline kullanarak bu durumu tedavi etmeye çalıştığını, ancak üç ay sonra hastaneye başvurduğunu belirtti. Doktorlar, hastaya sinestezi teşhisi koydu. Hasta, çocukluğunda kalp kapakçığı sorunu nedeniyle göğüs ağrıları yaşadığını ve bu ağrılar sırasında "beyaz" hissi yaşadığını da ekledi.

Doktorlar, hastanın cinsel hayatında bir sorun olmadığını ve daha fazla tedaviye ihtiyaç duyulmadığını belirtti. Sinestezinin kesin bir tedavisi bulunmamakla birlikte, bu durum genellikle bir hastalık olarak kabul edilmiyor ve hastalar normal bir hayat sürebiliyor.

Kabızlık tedavisinde kahve ve keten tohumu mucizesi Kabızlık tedavisinde kahve ve keten tohumu mucizesi

Araştırmacılar, bu vakada orgazm sırasında ortaya çıkan sinestezinin cinsel yaşam üzerinde olumsuz bir etkisi olmadığını belirtti. Çalışma, 2022 yılında Mashhad Üniversitesi'nden bilim insanları tarafından yayımlandı.

Kaynak: Haber Merkezi