Gündem

OSBÜK'te kadın temsilcimiz: Gül Akyürek Balta

OSBÜK yönetiminde tek iş kadını olarak seçilen TÜİOSB Yönetim Kurulu Başkanı Gül Akyürek Balta, özellikle bir kadın temsilcisi olarak duygularını paylaştı ve gazetemize özel önemli açıklamalarda bulundu.

Abone Ol

Röportaj:Seren SABUNCU
Mersin-Tarsus Tarımsal Ürün İşleme İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (TÜİOSB) Yönetim Kurulu Başkanı Gül Akyürek Balta, geçtiğimiz hafta Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kululuşu'nun yönetimine seçildi. Ankara'da, Mersin'in temsilciliğini yapacak olan iş kadını Akyürek, kadınlara yönelik nasıl bir yol izleyeceğini paylaştı.


OSBÜK'ün yönetiminde olan tek kadın temsilcisi Mersin'den Gül Akyürek Balta oldu. Başkan Akyürek'in kadınlar için de farklı projeleri var. Akyürek gazetimize konuşarak hedeflerini ve planlarını anlattı.


1-OSBÜK yönetiminde kadın olan tek iş insanı sizsiniz nasıl hissediyorsunuz?
-Öncelikle şunu belirtmek istiyorum; OSBÜK gibi önemli bir kuruluşun yönetim kuruluna seçilmiş olmaktan onur duyuyorum. Bir kadın olarak birçok STK'nın kuruluşunda yer aldım ve Çukurova Bölgesi'ne artı değerler katacak olan Tarsus Tarımsal Ürün İşleme İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nin (TÜİOSB) kurucu başkanıyım. Tamamı ihracatçılardan oluşan, çevreye ve insana duyarlı bir yaklaşım ile inovatif girişimlerin ve katma değeri yüksek çalışmaların kümelendiği bir vizyon projesi gerçekleştiriyoruz. TÜİOSB, Türkiye'nin Endüstri 4.0 felsefesine uygun ilk dijital ve yeşil OSB'si niteliği taşıyor. TÜİOSB'de yaptığımız tüm bu çalışmalar, benim OSBÜK yönetiminde yer almam için önemli bir 'tecrübe ve liyakat' olarak değerlendirildi diye düşünüyorum. OSBÜK Yönetim Kurulu'na seçilmemde cinsiyetsiz bir yaklaşım gösterilmiş olduğunun da ayrıca altını çizmek istiyorum.
Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk'ün bizlere kazandırdığı haklarımızı unutmadan ve de kıymetinin farkında olarak, daha fazlası için çaba göstermeliyiz. Bu bağlamda; kadınlar olarak, ekonomiden siyasete, kültürden sanata, spordan eğitime, sanayi ve ticarette tüm kurum kuruluşların özellikle yönetimlerinde yer almayı hedeflemeliyiz. İnanıyorum ki, eğitimi, liyakatı yeterli her kadın, hak ettiği kadrolarda yer almak için cesurca mücadele edecektir.

2-Mersin'in Ankara'daki temsiliyetçisi olarak hedefleriniz ve planlarınız nelerdir? OSBÜK yönetiminde yer almanız TÜİOSB'yi nasıl ekiler?

-OSBÜK Yönetim Kurulu'nda bulunmam sadece TÜİOSB ve çalışmalarını güçlendirmek anlamını taşımıyor.
TÜİOSB'nin gerçekleştirdiği başarılı projelerin Türkiye genelinde yeni kurulacak OSB'ler tarafından modellenmesi çok büyük anlam ve önem taşıyor. OSBÜK'te bulunmam, üst düzey uluslararası kriterleri bünyesinde barındıran TÜİOSB modelinin ve projelerinin ülke çapında yaygınlaşmasına katkı sağlayacaktır.
Tarımsal üretim, bölge olarak bizim ihtisas alanımız. Bölgemizde, yeşil dönüşüm stratejileri paralelinde, tarımsal ürün işleme ve gıda sektöründe faaliyet gösteren yatırımcı firmalarımız için dijitalleşme çalışmaları yürütüyoruz. Dijitalleşme projemiz; hem alt yapımızın uçtan uca izlenebilirliğini, hem de yatırımcılarımızın dijital dönüşümünü sağlayacak, öğreten bir organizasyon. Bu tecrübemiz ile yeni OSB'lerimize katkı sağlamak istiyoruz. TÜİOSB'nin en başarılı işlerinden birisi de, Dünya Bankası fonundan faydalanarak, alt yapı projelerini uçtan uca AB kriterlerine ve Yeşil Mutabakata uygun olarak planlamış olması.
OSBÜK, yeni kurulan OSB'ler için çok değerli eğiten ve öğreten bir organizasyon. Biz de yapı içerisindeki gelişmelerin OSB'lere ulaştırılması konusunda elimizden geleni yapacağız.
Kuruluş aşamasında olan bir OSB'yiz, bu nedenle de sürekli Ankara'da bulunuyoruz. Gerek Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız, gerekse ilgili diğer bakanlıklar ve kuruluşlarla çok yoğun çalışmalar içerisindeyiz. Bu süreçte OSBÜK'ün yaptığı Bu süreçte OSBÜK'ün tüm projelerinde etkin rol alarak, tüm OSB'lerimize fayda sağlamak adına çalışacağız.
4-Erkek hegemonyasının hakim olduğu bir 'yönetici' kadroları her sektörde fazlaca var. Sizin kadınlara yönelik nasıl bir plan ve programlarınız var?
-TÜİOSB olarak kadınlara yönelik farklı çalışmalarımız var. Bunlardan en önemlisi, kadınların çalışma hayatında karşılaştıkları engelleri kaldırmaya yönelik Kadın Ortak Girişim Fabrikaları (KOGİF) projemiz. KOGİF ile üreten, gelişen, iş ve aile yaşamında başarılı kadın girişimci profilini güçlendirmeyi amaçlıyoruz.