Nilüfer Benal, ‘Tıp fakültelerinden her şey çıkar ara sıra da hekim’ sözünü doğrulayan hekimlerden. ‘Unutulan’ adlı romanıyla unutulmazlar arasına katılan Nilüfer Benal, oyunbazlık yapıp ‘Oyunbozan’ isimli yeni romanıyla listenin ön sıralarına doğru hareketini sürdürüyor.
Oyunbozan romanını harflerin tamirinden zaman buldukça hekimlik yapan bir başka hekim Mehmet Uhri’nin kaleminden tanıyalım:
“Nilüfer Benal'ın son kitabı Oyunbozan ülkenin doksanlı diye adlandırılan, gerçek anlamda ise noksanlı yıllarında hayallerini ve umutlarını paylaşmış insanların yıllar sonra hatırladıkları ile yeniden inşa etmeye çalıştıkları varoluş arayışları üzerine kaleme alınmış teatral güzellikte bir kitap.
Kısaca hatırlama üzerine bir kitap...
Hatırlama ve hafıza üzerine düşünen Aziz Augustinius (MS. 3. YY) sorar "Kim hatırlıyor?, Hatırlayan kim?" sorularını. Bu sayede yaşananları bir kenara bırakıp hatırlananlar üzerinden insanın kendi varoluşunu yeniden yaratma çabasını gözler önüne serer.
"Hatırlama süreci hatırlananlar üzerinden kendini yeniden bulma, var etme çabasıdır" der.
Çünkü insan oyuncu olduğu kadar hikayeler de anlatan bir canlıdır.
Oynadığı oyunlar ile içinde bulunduğu anı, hatırlayıp hikayeleştirdikleri ile de kendini yeniden üretir.
Bakmayın öyle edinip sahip olduklarınızın çokluğuna, insanın gerçek anlamda sahip oldukları oynadığı oyunlar, roller ve hatırlananlardır.
Geriye de onlar kalır.
Ülkenin yaşadığı sosyal savrulmalarda oyunu kuralına göre oynayıp dalından erken kopmamak için tutunmaya çabalayan yapraklar misali başını öne eğip olan bitene gözlerini yuman ama noksanlığının da farkında olan yitik bir kuşağın varoluş arayışını okuyoruz sevgili Nilüfer'in satır aralarında.
Ancak trajedi devam ediyor. Çünkü her hatırlayış seçerek unutmadır bir anlamda.
Ne olursa olsun dayatılan oyun devam etmeli diyenlere inat oyun bozanlara ne denli gereksinimimiz olduğunu kitabın noksan karakteri üzerinden anlıyoruz.
Kısa süreliğine de olsa oyuna ara verip unutmaya çabaladığımız duygusal hallerimizle birlikte yaşananları hatırlama ve anlatma çabası ile oyunbozanlığa davet ediyor okuyucuyu sevgili Benal.
Bir de...
Okuyucusunu bir gün ve gece yaşananlarının tanıklığı üzerinden ileride hatırlanası duygusal yanı yüklü yeni oyuna davet ediyor.
Tüm bunları yaparken okuyucusunun elini tutup oyunbozanlığa da izin vermiyor.
Kısaca Nilüfer Benal'ın Oyunbozan kitabı bence hatırlama üzerine yazılmış ve aktardıklarından çok hissettirdikleri ile içeride bir yerlere dokunan teatral güzellikte bir kitap.”
Mehmet Uhri’nin yazdıklarını test etmenin kolay bir yolu var; kitabı edinip, okumak.
İyi okumalar…