Ekonomi

Pahalılık hayvanları da etkiledi

Korkunç pahalılığın yaşam biçimi haline geldiği ülkemizde, insanlar kadar can dostlarımız kedi ve köpeklerin yaşamı da çileye dönüştü. Dövizin durdurulamaz yükselişi, kedi ve köpek mamalarında da ciddi fiyat artışına neden oldu. Hayvan severler ise fiyatlardan dolayı sitem etti.

Abone Ol

HABER:Meryem KARADAĞ/Rabia ARSLAN

Can dostlarımız aç!

rk Lirası'nın döviz karşısındaki hızlı değer kaybının yarattığı zamdan hayvan mamaları da nasibini aldı. Evde veya sokakta beslediğimiz can dostlarımızın mamaları artık cep yakıyor. Bugün en düşük kedi maması 100 TL'den, en uygun köpek maması ise 120 TL'den satışa sunuluyor.

Ardı arkası kesilmeyen zamlar ve kur farkının etkisi kedi ve köpek mamalarına da ciddi oranda yansıdı. Kimi zaman sokakta görüp beslediğimiz, kimi zaman ise sahiplenip evimizde dostluk kurduğumuz canların mama fiyatlarındaki artış, vatandaşın alım gücünü de düşürüyor. Petshop ve markette mama fiyatları dudak uçuklatıyor.

Etiketlere yansıyan fiyatlarda marka ve ürünün kalitesine göre fiyatlar değişse de bugün 1,5 kiloluk bir kedi maması en düşük 94 TL'den satışa sunuluyor. En yüksek rakam ise 1,5 kiloluk mamada 350 TL bandına ulaştı.Hayvan sahipleri, mama fiyatları karşısında isyan etti. Hayvanlara kucak açan ve açmak isteyen vatandaşlar ise, binlerce canın aç olduğunu vurguladı.

PAKET KÜÇÜK, FİYAT BÜYÜK

Kedi ve köpek mamalarındaki hız kesmeden yükselen fiyatlardan nasibini yaş ve kutu mamalar da aldı. Hayvanseverlerin sokakta veya evinde beslediği canlar için tek öğünlük olarak verdiği mamalar dudak uçuklatıyor. 100 gram gelen kedi yaş maması 25 TL'den satılırken, 4'lü paket yaş mama 100 TL'den satılıyor.

İmece'ye konuşan petshop sahipleri, mama fiyatlarındaki artış sebebiyle her seferinde getirdikleri mamanın zamlandığını belirtti. Müşterilerin fiyatlar karşısında üzüldüğünü ve bu pahalılığın bir an önce çözülmesi gerektiğini söyleyen Oktay Karakaş 'Artık her şey o kadar pahalı ki, insanlar fiyatlara yetşemez oldu. Mesela bizim geçen ay 300 TL'ye sattığımız mama bu ay 450 TL oldu. Mamalar artık çok pahalı, biz istiyoruz ki dostlarımız aç kalmasın. Benim bir köpeğim var adı Beti o artık benim yavrum oldu. Aramızda çok büyük bir iletişim var. Onsuz hiç bir şey yapamıyorum. Düşünün bir anne yavrusuna yemek alamayacak duruma geldiğini bu kulağa çok acı geliyor değil mi? Her mama verilmez dostlarımıza ama haklı olarak insanlar ucuz mama arayışına geçti. Ama bu mamalar mide hastalığı, tüylerin dökülmesi gibi durumlara sebep olabilir ' dedi.

'BİR ÖĞÜN ÖDÜL MAMASI OLMUŞ 20 TL'

Mersin Büyükşehir Belediyesi'nden mama yardımı beklediklerini söyleyen Cansu Özel, 'Bu zor süreçte belki destek olmak isterler, yine de seslenip sesimizi duyuralım. Çünkü hepimizin sorumluluğunda olan hayvanlara kimi zaman yetemiyoruz,her yolu denemek zorundayız. Can dostlarımız aç, ekonomik sebeplerden dolayı mama alamayacak duruma geldik. Bir kedim bir köpeğim var, onlar benim yavrularım. Bir öğün mama olmuş 20 TL ben şimdi nasıl kedimin ve köpeğimin karnını doyuracağım' şeklinde konuştu.

DOSTLARIMIZA BİR KAP SU

Özel, 'Yaz ayları geldi ve havalar artık çok sıcak vatandaşlara seslenmek istiyorum lütfen bu sıcak havalarda bir kap su bırakın apartmanlarınızın önüne. Hiç bir hayvan aç ve susuz olmasın' ifadelerini kullandı.