Devrim KARTAL
Mersin Anamur Devlet Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Dilara Alpan, 1-31 Ocak Rahim Ağzı (Serviks) Kanseri Farkındalık Ayı için açıklamalarda bulunarak jinekolojik kanserlerden rahim ağzı kanseri ve HPV aşısı hakkında bilgilendirdi.
Hpv aşıları gerekli midir ?
HPV virüsünün kansere neden olan en önemli sebebi olduğuna dikkat çeken Op. Dr. Dilara Alpan, HPV virüsünün kadınlarda orofaringeal kanserler (ağız, yutak, dudak) baş boyun kanserleri rahim ağzı, vualva kanserine yol açabileceğini söyledi.
HPV virüsünün genellikle cinsel yolla bulaşan bir hastalık olduğunu belirten Alpan, “HPV aşılarını kesinlikle öneriyoruz. Özellikle ilk cinsel ilişki öncesinde HPV aşılarının mutlaka olunması gerekiyor” dedi.
Yan Etkisi Yok !
HPV aşısı hakkında çeşitli medya kanallarında yayılan yanlış bilgileri eleştiren ve bu asılsız iddialara karşı çıkan ALPAN, aşının felç, bağırsak ve sindirim sistemi bozukluklarına yol açtığı veya kalıcı hasarlar bıraktığı yönündeki söylemlerin gerçeği yansıtmadığını belirterek “Yapılan tıbbi çalışmalarda HPV aşısının ciddi bir yan etkisi tespit edilmemiştir. Aşı karşıtlığının son derece popüler olduğu bu dönemde biz jinekologlar her zaman doğruyu savunacağız. Herkes kendi uzmanlık alanında konuşsun. Lütfen aşılarınızı olun.” dedi.
Nasıl Yapılmalı ?
Aşının bakanlığın uyguladığı takvimde zorunlu aşılar kapsamında olmadığını ve ücretli olduğuna dikkat çeken Op. Dr. Alpan, “Aşı, 9 yaşından itibaren uygulanabilir. 9-15 yaş arası 2 doz, 15 yaş üstüne 3 doz olarak uygulanıyor. Periyodik olarak İlk dozu yaptırdıktan iki ay sonra 2. doz, altı ay sonra 3. doz şeklinde yapılıyor. Böylelikle altı ay içerisinde 3 dozu uygulanmış ve korunma sağlanmış oluyor” diye konuştu.
Aşı için önceliğin ‘ilk cinsel ilişki öncesi’ olduğunu dile getiren Alpan, cinsel ilişki yaşandıktan sonra da aşıların uygulanabileceğini ve cinsel aktif veya HPV testi pozitif olan kadınların da yapılabileceğini söyledi.
Erkekler de Aşılanmalı
Alpan, HPV aşısının önceliği kız çocukları ve kadınlar olduğunu söyleyerek, “Erkekler de aşılanmasında yarar var. HPV virüsü erkekte de siğil penis kanseri ağız ve yutak kanserine yol açabilir. Virüsün en sık cinsel ilişkiyle bulaştığı biliniyor. Bu sebeple ilk cinsel ilişki öncesi aşılama en çok korumayı sağlar. Şuan ülkemizde 9’lu aşı mevcut. 9 tipe karşı koruma sağlıyor. Önceliğimiz 9’lu aşı. Ama daha önceden 4’lü aşıyı yaptırmış olanlar da son dozunun üstünden 1 yıl geçtiyse 9’lu aşıyı 3 doz şeklinde 2. ve 6. ayda tekrar yaptırmalarını öneririz. Kadınlar HPV aşısını yaptırmış olsalar bile smear ve HPV testiyle rahim ağzı kanser taramalarına devam etmelidirler” dedi.
Alpan son olarak, “Unutmayalım ki kız çocuklarımıza özellikle genç kızlarımıza en güzel armağanınız HPV aşısı olabilir. Özellikle ailelerin buna dikkat etmesini tavsiye ederim” sözlerini ekledi.