HABER: Meryem KARADAĞ

Sağlıklı oruç tutabilmek için beslenme düzenine her zamankinden daha fazla dikkat edilmesi gerekli olduğunu vurgulayan Diyetisyen Büşra Karadağ, 'Uzun süren açlık sonrası iftar yapılırken farkında olmadan çok hızlı yenilebilir, buna dikkat edip özellikle yavaş yemeli ve iyice çiğnemelisiniz. Hızlı yenen yemek vücutta daha fazla depolanır. İftardan 1-1,5 saat sonra yürüyüş yapmak sindirim sistemine yardımcı olacaktır' dedi.

Diz Kireçlenmesi Tedavi Edilebilir: Erken Teşhis Avantaj Sağlıyor Diz Kireçlenmesi Tedavi Edilebilir: Erken Teşhis Avantaj Sağlıyor

Yemeklerin pişirilme yöntemleri de çok önemli olduğunu söyleyen Karadağ, 'Orucun su ve 1 adet hurma ya da 3 adet zeytin, 1 kepçe çorba ya da 1 avuç içi pide ile açılmalı. 10-15 dakika ara verdikten sonra et/sebze yemeği, yoğurt ve bol salata tercih edilebilir. Kan şekerimizi hızlı bir şekilde yükselten beyaz ekmek, pirinç pilavı, makarna ve kızartılmış patates yerine tam tahıllı ekmek, bulgur pilavı ya da kepekli makarna tercih edilmelidir. Yemeklerin pişirilme yöntemleri de çok önemlidir. Haşlama, fırın, buğulama ve ızgara gibi yöntemler tercih edilmelidir' diye konuştu.

'İftar ve sahur arasında yeterli su içilmelidir'

Yemekler hızlı yenmekten kaçınılmalı, yavaş ve iyice çiğneyerek tüketilmesi gerektiğini vurgulayan Karadağ, 'İftar ve sahur arasında yeterli su içilmelidir. Beslenme düzenindeki değişikliğe bağlı olarak oluşabilecek kabızlık gibi sindirim sistemi problemlerini önlemek için sıvı tüketimine dikkat edilmeli ve kefir, kuru erik, kuru kayısı, zeytinyağı eklenmiş salatalar tüketilmelidir' diye konuştu.

Şerbetli tatlılar yerine hafif tatlılar tüketilmesi gerektiğini söyleyen Karadağ, 'İftarda aşırı şerbetli ve yağlı tatlılar yerine; sütlü tatlılar (sütlaç, güllaç, muhallebi, vb) tercih edilmelidir. İftar sonrası oluşabilecek hazımsızlık için ıhlamur, rezene çayı içilebilir. İftardan 1-1,5 saat sonra yürüyüş yapmak sindirim sistemini yardımcı olacaktır' dedi.

Fellah Köftesi Tarifi;
Malzemeler:
- 1 su bardağı ince esmer bulgur
- 1 çay bardağı irmik
- 1 su bardağı sıcak su
- 1/2 çay bardağı tam buğday unu
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1/2 çay kaşığı karabiber
- 1/2 çay kaşığı tuz

Sosu için:
-3 adet domates (orta boy)
-3-4 diş sarımsak
-2 yemek kaşığı zeytinyağı

Üzeri için; yarım demet maydanoz
Yapılışı:
İlk olarak bulguru derin bir kap içine koyuyoruz.
Üzerine sıcak suyu döküp karıştırıyoruz. Biraz bekledikten sonra geri kalan malzeme de ekleyip yoğuruyoruz.
Hazırladığımız hamurdan küçük parçalar alıp yuvarlayıp, serçe parmağımızla ortasına bastırıp un serptiğimiz tepsiye koyuyoruz.
Tencereye su koyup kaynamasını bekliyoruz
Ardından köftelerimizi kaynayan suya ekleyip 5 dakika kadar pişiriyoruz.
Sos için; rendelediğimiz sarımsakları zeytinyağında kokusu çıkana kadar kavuruyoruz, domatesleri de ekleyip pişiriyoruz.
Sonra sırayla süzme yoğurt, haşladığımız köfteler, sos ve maydanoz ile servis ediyoruz.
Afiyet olsun!

Editör: Haber Merkezi